Ga naar de inhoud

Onze tuinen zijn tegenwoordig net ovens

Update:
Tuin is net een oven

Veel plekken op de wereld zuchten dezer dagen onder de hitte. In Italië, waar veel Nederlanders naartoe op vakantie gaan, loopt de temperatuur op bepaalde plekken op tot wel 49 graden. Maar ook in ons eigen landje is het op veel plekken vaker ongezond en gevaarlijk warm. Vooral in onze tuinen.

Veel mensen snakken op de piekdagen naar verkoeling. De oplossing is vrij eenvoudig en het is niet de eerste keer dat we het erover hebben: Er moet meer groen terug in onze tuinen! En wat IVN Natuureducatie betreft is het echt hoog tijd dat we hiervoor nog deze zomer de handen uit de mouwen steken.

Verreweg de prettigste plek om te verblijven met dit soort hoge temperaturen is het bos, waar het koeler is dan in de stad. Uit onderzoek blijkt dat het in de versteende stad op tropische dagen tot wel 20 graden warmer is dan in een ‘Tiny Forest’, ofwel een mini bos ter grootte van een tennisveld, waarvan IVN er al ruim 200 door het hele land heeft geplant.

2,2 miljoen tuinen zijn ovens

Het mag duidelijk zijn dat de stad gebaat is bij veel meer natuur. Openbaar groen, maar ook veel meer natuur in tuinen en op terrassen balkons. Uit cijfers van Cobra Groeninzicht blijkt dat ⅓ van de Nederlandse tuinen volledig versteend is. In totaal zijn er 6,6 miljoen tuinen, dus maar liefst 2,2 miljoen tuinen vormen op zomerse dagen ovens met ongezond hoge temperaturen om te verblijven.

In een groene tuin met fijne schaduwplekjes, een vijvertje en een heg zit je veel lekkerder buiten dan in een versteende achtertuin met een stenen muur of een plastic schutting en kunstgras.

Doe het voor de biodiversiteit

En dan is er natuurlijk ook nog het grote belang voor de biodiversiteit, die vooral in de steden onder grote druk staat. Populaties vogels nemen af en veel insectensoorten verdwijnen of dreigen te verdwijnen. Het tij moet echt gekeerd!

Er zit niets anders op dan die tegels eruit te trekken in de achtertuin en er een fijne oase aan te leggen. Misschien zie je het niet 1,2,3 zitten maar raden we het je aan om deze tuinen eens te gaan bekijken. Wedden dat je geïnspireerd raakt?

Bron: Noï Boesten, projectleider Natuur in de buurt, IVN Natuureducatie

Meer over: