Ga naar de inhoud

Geneeskrachtige planten plukken in de zomer

Update:
Geneeskrachtige kruiden planten

Een van de meest waardevolle geschenken van de natuur zijn de geneeskrachtige planten met medicinale eigenschappen. Ze helpen onze weerstand te verbeteren en het zijn de bondgenoten van onze gezondheid.

Lees hier over de 12 bekendste Nederlandse kruidensoorten en je wordt de moderne opvolger van Klazien uut Zalk.

Terug naar de natuur met geneeskrachtige planten

De zomer is een uitstekende tijd om te genieten van de overvloed aan geneeskrachtige planten die de natuur ons biedt. Deze kruiden zijn niet alleen smaakvol en aromatisch, ze bieden ook tal van gezondheidsvoordelen. Van het bevorderen van ontspanning en slaap tot het verlichten van maagklachten en het ondersteunen van de immuniteit.

‘Ga niet in je eentje lopen dokteren’

Geneeskrachtige kruiden zijn over het algemeen veilig om te gebruiken, toch is het altijd raadzaam om bij ernstig ziekzijn een medisch professional te raadplegen, vooral als je zwanger bent of andere medicijnen gebruikt. Ga nooit zomaar in je eentje lopen dokteren met kruiden. 

Veel geneeskrachtige planten groeien in het wild

Veel geneeskrachtige kruiden groeien in het wild. Ben je van plan om de natuur in te trekken voor het wildplukken van kruiden let dan wel goed op. Het is belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je ze verzamelt. Ten eerste moet je zeker zijn van de juiste identificatie van het kruid om verwarring met giftige planten te voorkomen. Als je niet zeker bent, vraag dan advies aan een ervaren kruidkundige of neem een plantengids mee. Er zijn zelfs gidsen voor dummy’s, dus je hoeft er geen bioloog voor te zijn om veilig op pad te gaan.

12 veelvoorkomende geneeskrachtige planten

1. Kamille 

Kamille (Matricaria chamomilla) is een veelvoorkomend kruid dat bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in thee om slapeloosheid en stress te verminderen. Kamille heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij het verlichten van maagklachten.

2. Pepermunt 

Pepermunt (Mentha piperita) is een verfrissend kruid dat vaak wordt gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en maagklachten te verlichten. Daarnaast heeft het kruid ook antimicrobiële eigenschappen, waardoor het helpt bij het bestrijden van bacteriën in het lichaam.

3. Lavendel 

Lavendel (Lavandula angustifolia) staat bekend om zijn ontspannende geur en wordt vaak gebruikt in aromatherapie om stress en angst te verminderen. Het kruid heeft ook antiseptische eigenschappen en is te gebruiken om kleine wondjes en insectenbeten te verzorgen.

De tekst loopt door onder de foto’s >>

4. Brandnetel 

Brandnetel (Urtica dioica)is een krachtig kruid dat rijk is aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium en vitamine C. Het helpt bij het verlichten van allergieën, verbeteren van de bloedsomloop en ondersteunen van de gezondheid van de huid.

5. Rozemarijn

Rozemarijn  (Rosmarinus officinalis)heeft een heerlijk aroma en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in de keuken. Het kruid heeft ook anti-oxidante eigenschappen en kan helpen bij het verbeteren van het geheugen en de concentratie.

6. Goudsbloem 

Goudsbloem (Calendula officinalis) staat bekend om zijn helende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in zalven en crèmes om huidirritaties te verzachten. Het kruid heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij het bevorderen van een gezonde huid.

De tekst loopt door onder de foto’s >>

7. Salie 

Salie (Salvia officinalis) is een krachtig kruid dat antimicrobiële eigenschappen heeft en helpt bij het bestrijden van infecties. Het wordt ook gebruikt om keelpijn te verzachten en de mondgezondheid te bevorderen.

8. Duizendblad

Duizendblad (Achillea millefolium) is een kruid dat vaak wordt gebruikt voor zijn bloedstelpende eigenschappen. Het helpt bij het stoppen van bloedingen en wordt ook gebruikt om menstruatieklachten te verlichten.

9. Citroenmelisse

Citroenmelisse (Melissa officinalis) heeft een heerlijke citroengeur en staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het helpt bij het verminderen van angst en verbeteren van de slaapkwaliteit.

De tekst loopt door onder de foto’s >>

10. Paardenbloem

Paardenbloembladeren (Taraxacum officinale) en -wortels zijn rijk aan voedingsstoffen en worden vaak gebruikt als een diureticum om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen. Het kruid helpt ook bij het ondersteunen van de levergezondheid.

11. Tijm 

Tijm (Thymus vulgaris) heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van infecties. Het wordt vaak gebruikt om luchtwegproblemen te verlichten en de immuniteit te versterken.

12. Valeriaan

Valeriaan (Valeriana officinalis) wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel. Het helpt bij het bevorderen van een goede nachtrust en het verminderen van slapeloosheid.

De tekst loopt door onder de foto’s >>

Pluktips: Zorg ervoor dat je de kruiden plukt op plaatsen die ver weg zijn van vervuiling, zoals drukke wegen, industrieterreinen of plaatsen waar ze pesticiden gebruiken.

Neem alleen zoveel kruiden als je nodig hebt en pluk met respect voor de natuur. Laat altijd voldoende planten achter om verder te groeien en voort te planten. Op deze manier help je ervoor te zorgen dat deze waardevolle kruiden ook in de toekomst beschikbaar zijn voor wandelaars en wilde dieren.

Tip: Wist je dat je ook heerlijke pesto kunt maken van sommige van de genoemde planten?

Controleer op specifieke richtlijnen voor plukken

Voordat je de kruiden gebruikt, is het ook verstandig om te controleren of er specifieke richtlijnen zijn voor het oogsten van bepaalde kruidenplanten, vooral als ze zeldzaam of beschermd zijn. Sommigen mag je niet plukken in bepaalde natuurgebieden. Neem je liever niet het risico dat je zeldzame planten plukt? Wandel dan zoveel mogelijk in natuurgebieden van Staatsbosbeheer en bekijk vooraf de toegangsregels van het betreffende gebied.

Nog een slimme tip: Heb je een eigen tuin? Kijk dan of je volgend jaar een gedeelte ervan kunt inrichten met deze 12 soorten. Dan heb je, net als Klazien (ken je haar nog?), bij een verkoudheid of slapeloosheid je eigen ‘medicijnkast’ binnen handbereik.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: