Ga naar de inhoud

Wildplukken voor beginners: dit zijn de wildpluk regels

Update:

Ben je heerlijk aan de wandel en kom je onderweg een vruchtenstruik tegen, dan kun je daar lekker wat vanaf plukken om later thuis op te eten. Wildplukken is leuk, verrassend én brengt je naar nieuwe plekken. Er zijn aan wildplukken wel wat regels verbonden. Waar moet je op letten en wat zijn goede wildpluk tips?

Waarom zijn er regels voor wildplukken – wat mag wel en wat niet?

Wildplukken is wettelijk verboden in Nederland, het wordt gezien als diefstal of stroperij. Er staan daarom fikse boetes op. Ondanks dit verbod wordt wildplukken wel getolereerd op openbare plekken. Op deze plekken mag je plukken, als je je maar aan de regels van de Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) houdt.

Houd je aan de volgende wildpluk regels en je kunt met een gerust gevoel appels of bramen plukken:

Regel 1: weet wat je plukt – zorg voor kennis van zaken

Zorg, vóórdat je start aan het wildplukken, voor enige kennis van zaken. Dit vanwege twee redenen.

  1. Ten eerste dien je jezelf te beschermen. Omdat sommige planten giftig zijn, kan je ziek worden. Ook als er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, moet je extra oppassen. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor je eigen lichaam.
  2. Daarnaast is het belangrijk dat de natuur wordt beschermd. Pluk geen beschermde of bedreigde soorten. Als je twijfelt of je iets mag plukken, zoek dan eerst wat informatie op het internet of koop een boek over wildplukken.

Boeken over wildplukken in Nederland

Regel 2: Zorg ervoor dat je de natuur niet verstoort

Heb respect voor de natuur. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je geen takken breekt. Zie je een bijzondere plant, een beschermde soort of dieren? Loop hier dan met een boog omheen. Helaas moet je die lekkere appels dichtbij de hertjes laten hangen.

Regel 3: Let extra op bij het plukken van paddenstoelen

Wil je paddenstoelen plukken? Let dan extra op. Ze kunnen giftig zijn en het is lastig om niet-giftige van giftige soorten te onderscheiden. Ook is het in verschillende gemeenten niet toegestaan om paddenstoelen te plukken. Om deze redenen wordt het plukken van paddenstoelen niet gestimuleerd. Het is daarom beter om een paar bramen te plukken. Ze zijn bovendien erg lekker!

Regel 4: Laat altijd wat over van elke soort

Pluk nooit alle vruchten, zaden of planten van één soort. Als je dat wel doet, kunnen die planten lokaal verdwijnen. Pluk daarom een klein deel en laat altijd wat over. Dit is fijn voor de natuur, maar ook fijn voor het oog. Ook weet je dat je een jaar later hier weer terecht kan voor die lekkere vruchten of die mooie planten.

Vruchtenplanten in eigen tuin kweken

Regel 5: Zoveel mag je precies plukken

Helaas is onbeperkt wildplukken niet toegestaan. Je mag ongeveer 250 gram plukken. Laat ook de knoppen met rust, zodat deze nog kunnen uitgroeien tot bloemen, vruchten of planten.

Wees gewaarschuwd – er zijn verschillen van de regels per regio

Naast de bovenstaande regels voor wildplukken gelden er regels per regio en gemeente. Oriënteer je daarom altijd voordat je start met wildplukken. Wandel je op particulier grondgebied, dan ben je verplicht toestemming te vragen of je planten of vruchten mag meenemen.

In beschermde natuurgebieden en buiten de toegestane paden mag je niets plukken. Informeer goed bij de terreineigenaar of de beheerder. Pluk alleen in gebieden waar je mag komen en respecteer de geldende regels.

Wildplukwandeling, leuk!

Als je je aan de bovenstaande tips houdt, komt het helemaal goed. Het is leuk om een keer mee te doen aan een wildplukwandeling. Zo raak je bekend met eetbare planten. Ook leuk om te doen met je (klein)kinderen.

Lees ook:
– Lekker wandelen! Ontdek je de mooiste wandelroutes per provincie.
– Wandelen is ook nog eens super gezond. In dit artikel lees je 7 voordelen van wandelen in de natuur.

Bron: Staatsbosbeheer
Auteur: Ilse Bloemendal

Meer over: