Draai voor klassieke weergave

De mooiste heidegebieden van Nederland

In samenwerking met:

Tot half september bloeit de heide. De prachtige paarse kleuren zijn een lust voor het oog. Nu is het de tijd om van de schitterende natuur te genieten. We geven je tips waar je de mooiste heidegebieden vindt. En natuurlijk hebben we de mooiste wandel- en fietsroutes bij de heidegebieden voor je verzameld.

Drenthe

Nationaal Park Dwingelderveld is een uitgestrekt heidegebied met prachtige vennen. Je hebt een grote kans dat je de enorme schaapskudde op de heide aantreft. Naast dit prachtige natuurgebied is ook het Mantingerveld de moeite waard. Hier rijgen zich diverse kleine heidevelden aaneen. Op de grens met Friesland ligt Fochtelooerveen. Ook een prachtig heidegebied!

Overijssel

Vooral de Sallandse heuvelrug is een eldorado als je van prachtige heidegebieden houdt. In het heuvelachtige landschap rondom de Holterberg en Lemelerberg is het één en al heide wat de klok slaat. Maar ook de Manderheide, het hoogveen bij Beerze en het Boetelerveld zijn de moeite waard.

Veluwe

Op de Veluwe in Gelderland vind je het ene mooie heidegebied na het andere. Wat ons betreft is de Veluwezoom het mooist. Het glooiende landschap bij de Posbank is prachtig. Maar ook de Ginkelse heide, Planken Wambuis, Loenermark, Deelerwoud en de heide bij Elspeet en Ermelo zijn fantastische heidegebieden.

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug kent diverse mooie heidegebieden. De Kaapse Bossen rondom de Helenaheuvel bijvoorbeeld. Ook hier vind je heide in heuvelachtige gebieden. Leersum, Austerlitz en Amerongen zijn hiervoor geliefde plaatsen. 

Het Gooi

In de Randstad zijn in het Gooi diverse mooie heidegebieden te vinden. Tussen Laren en Hilversum bijvoorbeeld vind je er verschillende. Maar ook de Blaricummerheide met een prachtig uitzichtpunt op de Tafelberg is zeker de moeite waard. En vergeet ook de Bussumerheide niet. 

Noord-Brabant

In Noord-Brabant springen twee regio’s eruit: de Loonse en Drunense duinen is een enorm stuifzandgebied. Daarnaast vind je er fraaie heide. Dat maakt dit gebied zo bijzonder. Bij Oisterwijk liggen de uitgestrekte heidevelden van Kampina. Met de vele prachtige vennen is het een lust voor het oog om dit gebied te ontdekken.

Limburg

Op de grens van Gelderland en Limburg ligt de Mookerheide. Een prachtig landschap met bijzondere uitzichtpunten. Wat meer naar het zuidoosten vind je de Maasduinen. Het is een prachtig bos- en heidegebied op de langgerekte zandrug tussen de Maas en Duitsland. Een stuk zuidelijker, en dus nog heuvelachtiger, ligt de Brunssummerheide. Het ene na het andere unieke stukje natuur valt je hier ten deel. 

Wandelingen door de heidegebieden

De beste manier om de heidegebieden te bewonderen, is via een mooie wandeling. Op de wandelpagina van Startpagina vind je de leukste wandelingen per provincie. Maar ook op grijsopreis.nl vind je veel prachtige heidewandelingen.

Fietsen bij de heidegebieden

Op de fiets de heidevelden bezoeken kan natuurlijk ook. Het grote voordeel is dat je dan grotere afstanden kunt overbruggen. Dus nog meer kunt genieten van de paarse tinten. Op de fietsroute-pagina vind je veel fietsroutes rond de mooiste heidevelden.

Meer inspiratie nodig? 

De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Van uitjes in Nederland tot de mooiste bestemmingen in het buitenland. Zoals prachtige coronaproof wandelingen in heel het land. 

Lees ook deze leuke reistips van grijsopreis:

In samenwerking met: