Ga naar de inhoud

Sleur voorkomen: 26 tips om uit je comfortzone te komen


Werken, eten, slapen en morgen begint het liedje weer van voren af aan: sleur is de houtworm van het geluk, dichtte Jules de Corte. En hij heeft gelijk. Met deze 26 tips vrolijk je jezelf en andere mensen om je heen op, zonder meteen radicaal je hele leven om te gooien. Doe mee en sta op tegen saaie dagen!

Tips om sleur te voorkomen

  1. Neem een henna-tatoeage. Een echte tatoeage gaat best ver, zo’n henna tattoo is er met een paar weken weer vanaf. Nagelstylisten zetten ze soms, en misschien kun je het wel zelf, als je de spulletjes bestelt op internet. 100% natuurlijk en de resultaten zijn opzienbarend.  
  2. Sjouw je weer door diezelfde supermarkt waar je alles met je ogen dicht kunt vinden? Niet nodig: koop deze keer al je boodschappen op de markt. Doe alsof je op vakantie bent en zoek het lekkerste fruit bij de groenteboer, maak een kletspraatje bij de poelier en ga met tassenvol weer naar huis. Geen markt? Een onbekende supermarkt kan ook voelen als een avontuur.  
  3. Pluk je eigen boeket bij elkaar in een pluktuin. Er zijn op verschillende plekken speciale bloemenpluktuinen, waar je voor een vast bedrag je eigen boeketje kunt verzamelen. Liever verse aardbeien of pompoen, zelf geplukt? Daar zijn ook pluktuinen voor. Pluk een bakje vol, reken af en smullen maar.  
  4. Het moeilijkste programma-onderdeel bij kookwedstrijden op televisie: de mystery box. De deelnemers weten niet wat erin zit en moeten met de ingrediënten improviseren. Stel je eigen kooktalent op de proef door iemand anders boodschappen voor je te laten halen, of door zelf willekeurig wat spullen te kopen. Het kookboek blijft dicht!  
  5. Instant vakantiegevoel: ga ontbijten bij een hotel bij je in de buurt. Je hoeft er niet te overnachten, vaak kun je ook voor alleen het ontbijt binnenvallen. Hoe uitgebreider het buffet, hoe beter. Wacht, zijn er ook warme croissants?  
  6. We mailen en appen wat af met z’n allen, maar er is niks zo mooi als een handgeschreven brief. Pak een fijne pen en schrijf een brief aan iemand die je al een tijd niet hebt gezien.  
  7. ’s Nachts zwemmen, wel eens gedaan? Heel bijzonder. Badspullen alvast aan en op naar het strand. Let vooral in de zomer op of er nachtvonk is voorspeld, een bijzonder natuurfenomeen waarbij lichtgevende deeltjes in het water ervoor zorgen dat de zee eruit ziet als een vuurwerkshow. Woon je ver van het strand? Er is vast een meertje in de buurt waar je een duik kunt nemen, en anders misschien een zwembad?  
  8. Welke muziek stond op nummer 1 op jouw zestiende verjaardag? En hoe klonk de top 10? Makkelijk te vinden op internet, en met de muziek in je oren reis je in een sneltreinvaart terug naar je jeugdherinneringen.  
  9. Maak jezelf blij en de buren ook: bak een appeltaart, snij ‘m in punten en breng alle buren een flink stuk taart. Slagroom erbij? Dacht het wel.  
  10. Heb je wel eens mondharmonica gespeeld? Zo’n instrumentje kost niet veel en al snel kun je er een liedje op spelen. Kies een lekker bluesnummer uit en scheuren met die jammerplank!  
  11. Ga naar de bibliotheek en laat de afdeling voor volwassenen links liggen, maar zoek wat mooie titels uit op de kinderafdeling. Of je nou een mooi prentenboek uitkiest, tussen de jeugdliteratuur gaat neuzen of kiest voor boeken die je nog van vroeger kent: van een kinderboek lezen word je altijd blij.  
  12. Nooit te oud om te leren: installeer een taal-app op je telefoon en begin aan een cursus Zweeds, Fries of Japans. Elke dag oefen je een paar nieuwe woorden en zo leer je stap voor stap een nieuwe taal.  
  13. Speel geheimzinnige weldoener en betaal de koffie of thee voor iemand anders op het terras. Niet zeggen, natuurlijk: de grap is dat je iemand anders een leuke verrassing bezorgt.  
  14. Zoek een zwerfboek: op de website bookcrossing kun je kijken waar mensen een boek hebben achtergelaten. Dat boek kun je ophalen, lezen en dan zelf weer op een andere plek verstoppen voor de volgende boekenzoeker. Heb je een boekenkast vol? Dan kun je er ook voor kiezen om wat boeken uit jouw collectie ergens te verstoppen, en ze op de website aan te melden.  
  15. Ga overdag naar de bioscoop. Welke film er draait maakt niet eens zoveel uit: het gevoel dat je aan het spijbelen bent omdat je zomaar overdag in de bios zit, is onbetaalbaar!  
  16. Ga je uit eten? Laat de menukaart dicht en zeg dat de chef je mag verrassen. Natuurlijk geef je door dat je allergisch bent voor schaaldieren, of dat je gruwelt van kippenlever, maar verder krijgt de keuken de vrije hand.  
  17. Neem een proefles om in een vrachtwagen te rijden, of een motorrijles.  
  18. Geef iemand een cadeautje, zomaar. Want we hoeven toch niet te wachten tot kerst of een verjaardag om elkaar iets leuks te geven?  
  19. Laat een grote bos bloemen bij jezelf bezorgen. Verrassing! Voor jou!  
  20. Maak een tekening of een schilderij. En dat je helemaal niet kunt tekenen of schilderen, is geen probleem want dan maak je gewoon heel kunstzinnig iets abstracts.  
  21. Kook de maaltijd die je als kind het allerlekkerste vond. Kip met patat en appelmoes? Een stapel vissticks? Rijstepap met suiker? Nog net zo lekker als toen, zeker weten.  
  22. Vraag om muziektips aan iemand die minimaal een generatie ouder of jonger is dan jij. Wat vindt hij of zij de allermooiste muziek? En waarom? Luister de hele cd, misschien 2 of 3 keer.  
  23. Laat jezelf op de foto zetten door een professioneel fotograaf. Zonder praktische reden of feestelijke aanleiding, gewoon een mooie nieuwe foto van jezelf.  
  24. Boek een stadswandeling met een gids in je eigen stad. Meer een buitenmens? Ga dan mee met een boswachter in het natuurgebied in de buurt.  
  25. Meld je aan bij Thuisafgehaald.nl. Ben je een keukenprins(es), dan verkoop je een keer je populairste zelfgekookte maaltijd via de site. En ben je beter in eten dan in koken, dan bestel je een maaltijd via de site. Gekookt door mensen in de buurt, gewoon in hun eigen keuken!  
  26. Help een dagje mee op de kinderboerderij. Kaplaarzen aan en hup, met de kruiwagen de stal in om uit te mesten.

Lees ook

Meer over: