Draai voor klassieke weergave

Blijven je neus en oren altijd doorgroeien?

Is het jou ook opgevallen dat hoe ouder je wordt, hoe groter je neus en oren ook lijken te worden? We hebben slecht nieuws: dat lijkt niet alleen maar zo, want je neus en oren blijven écht je leven lang doorgroeien.

En niet alleen dat: er zijn nog een aantal lichaamsdelen die ook op oudere leeftijd vrolijk groter blijven worden.

Worden je neus en oren groter?

Het is wetenschappelijk bewezen dat je neus en oren je hele leven blijven groeien. Dit heeft ermee te maken dat ze bestaan uit kraakbeen: dit bindweefsel is elastisch en daarom beweeglijk. Het is niet per se zo dat kraakbeen zelf blijft groeien, maar met de jaren rekt het wel uit door zwaartekracht. De elasticiteit in je lichaam wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid collageen in je lichaam, een stofje waar je er met de jaren steeds minder van aanmaakt. Dit zorgt voor rimpels, maar ook dat je kraakbeen een stuk minder goed ‘terugveert’. Combineer dit met de zwaartekracht, want je neus en oren hangen nu eenmaal, en de boel rekt vanzelf uit.

Een centimeter langere oren

En niet zo’n beetje ook: uit onderzoek is gebleken dat je oren gemiddeld 0,22 mm per jaar in de lengte blijven groeien. Dit kan vanaf je twintigste tot na je zestigste oplopen tot wel 8 tot 10 mm per jaar. Dat is een hele centimeter! In de lengte groeien ze een stuk meer dan in de breedte, want in de breedte groeien je oren na je twintigste gemiddeld maar 2 mm extra.

Je neus groeit

Bij je neus werkt het iets anders. Die wordt niet per se langer of groter, maar krijgt een andere vorm door de zwaartekracht. Omdat hij hierdoor iets lager op je gezicht komt te staan, kan het lijken dat hij gegroeid is. Dit komt voornamelijk omdat de spiertjes in de neusvleugels op latere leeftijd atrofiëren, en dat ook het bot van de bovenkaak - waaraan onze bovenlip en neus vasthangen - dunner wordt. Door al die factoren komt de neuspunt wat lager te liggen: je neus gaat wat hangen.

Steeds grotere voeten

Maar daar blijft het niet bij. Zo valt het mensen ook op dat hun voeten blijven groeien, naarmate ze ouder worden. Ook dit komt niet doordat ze écht groeien, maar is een combinatie van het kraakbeen dat vergroeid en spieren die slapper worden, waardoor je voeten meer ‘uitzakken’. Hierdoor kun je met de jaren heen wel een hele schoenmaat omhoog gaan. Vooral mensen die een staand beroep hebben kunnen hier verschil in merken, omdat de voeten door de constante druk sneller en meer uitzakken.

Blijven borsten groeien?

Als laatste wordt er ook wel eens gezegd dat borsten ook op oudere leeftijd nog blijven groeien. Dit hangt echter van een aantal factoren af. Borsten zijn erg afhankelijk van levensstijl en hormonen. Bij gewichtstoename neemt het vetgehalte in je borsten bijvoorbeeld ook toe, waardoor ze groter worden. Ook kunnen zwangerschap, de pil en de menopauze allemaal invloed hebben op de borstgroei. Bij die laatste zie je echter vaak het tegenovergestelde effect: na de menopauze gaan borsten meer hangen, waardoor ze juist kleiner kunnen lijken.

De zwaartekracht

Toch houden je armen en benen wel dezelfde lengte. De verzwakking van die botten wordt veroorzaakt door botontkalking. Daardoor breken ze sneller, anders dan bij het kraakbeen in je oor heeft de zwaartekracht daar bijna geen effect op. Kortom: als je denkt dat je na je twintigste ‘af’ bent en niet meer verandert, dan heb je het mis. Je lichaam blijft je leven lang in beweging.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Bronnen: Katholieke Universiteit Leuven, Quest, Mens en Gezondheid
Auteur: Quirine Brouwer