Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Last van tranende ogen? Dat kan door deze oorzaken komen

In samenwerking met:

Tranende, jeukende of geïrriteerde ogen: typisch zo’n vervelend kwaaltje waar je de oorzaak lastig van achterhaalt. Ben je misschien vermoeid, allergisch, of komt de oorzaak juist van buitenaf? Dit zijn 6 mogelijke oorzaken van tranende ogen.

Hoe sneller je de oorzaak kent, hoe sneller je de klachten kunt verhelpen. Margriet.nl legt in dit artikel hoe je achter de oorzaak komt.  

1. Droge ogen

Het klinkt tegenstrijdig, maar droge ogen kunnen de oorzaak zijn van die vervelende, tranende ogen. Wanneer je last hebt van droge ogen werken je traanklieren extra hard om de droogte te verhelpen, wat resulteert in extra tranen. Je ogen kunnen wat droger worden wanneer je moe bent, maar het kan ook  permanent zijn.

Je ogen houden zichzelf namelijk vochtig door een laagje traanfilm, die bestaat uit een vettige toplaag, en dikkere tussenlaag van water en een onderlaag van slijm. Als deze laag traanfilm beschadigd raakt, dan worden je ogen sneller droog. Dit kan gebeuren door hormonale afwijkingen, maar ook door ouderdom. 

2. Hooikoorts of andere allergieën

Als je vooral in het voorjaar last hebt van tranende ogen, dan kun je bijna met zekerheid zeggen dat je last hebt van hooikoorts. Ook op andere momenten in het jaar kan het kwaaltje door een allergische reactie komen. Wanneer allergenen in contact komen met je ogen, dan zetten die een afweerreactie in gang om ze zo snel mogelijk weer weg te jagen. Het produceren van extra tranen is zo’n afweerreactie. Naast hooikoorts zijn huisstofmijt, huidschilfers van dieren, cosmetica en contactlensvloeistof andere veelvoorkomende allergieën. 

3. Irritatie

Als je ogen vrijwel nooit tranen en je krijgt uit het niets er last van, dan is de kans groot dat het een irritatie is. Het kan zijn dat er een zandkorrel of wimperhaartje in je oog zit, of dat er een ooginfectie op de loer ligt. In het geval van irritatie moet je eigenlijk blij zijn dat je ogen hard tranen, want dat betekent dat ze een vuiltje, bacterie of infectie zo snel mogelijk op proberen te ruimen. Kijk of je zelf de bron van irritatie kunt verwijderen (met schone vingers) en maak je ogen regelmatig schoon met lauwwarm water.

4. Hangende oogleden

Ook als je last hebt van hangende oogleden kan dit zorgen voor tranende ogen. Dit komt doordat de hangende huid niet meer sterk genoeg is voor de pompfunctie van onze ogen. Die pompfunctie zorgt ervoor dat het traanvocht wordt rondgepompt naar de speciale traanpunten. Wanneer dit niet meer goed gebeurt, loopt het vocht niet goed weg en ontstaat er een overvloed aan traanvocht. 

5. Te veel schermtijd

Als je veel tijd doorbrengt met een computer- of telefoonscherm voor je neus, dan kan dit leiden tot vermoeide ogen. Je ogen moeten dan constant van dichtbij scherpstellen, iets wat eigenlijk onnatuurlijk is en daarom veel moeite kost. Ook kan het zijn dat je onbewust minder vaak knippert wanneer je geconcentreerd naar je scherm kijkt, wat je ogen ook weer droger maakt. Dit zorgt ervoor dat je traanklieren hard gaan werken en dit leidt weer tot tranende ogen. Je leest hier hoe je vermoeide ogen door te veel schermtijd voorkomt.

6. Verstopte traanwegen

De traanwegen zijn het afvoersysteem van onze ogen, via deze weg spoelen tranen weg. Ze bestaan uit traanpunten, traankanalen, het traanzakje en een traanbuis. Deze plekken kunnen verstopt raken, waardoor de tranen in onze ogen blijven hangen en ergens anders naar buiten moeten: je oog uit. Verstopte traanwegen komen vooral voor wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent en de slijmvliezen opgezwollen raken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

In samenwerking met: