Draai voor klassieke weergave

5 tips om je brein in topconditie te houden

Vergeetachtigheid, geheugenverlies of zelfs dementie: het zijn allemaal gevreesde ouderdomskwalen die nog steeds niet te genezen zijn. Gelukkig kun je zelf wel een heleboel doen om je brein zo lang mogelijk gezond te houden.

Met deze tips van Margriet.nl blijven je hersenen in topconditie.

1. Nieuwe dingen proberen

Je hersenen blijven actief wanneer ze constant geprikkeld worden door nieuwe impulsen. Blijf daarom regelmatig nieuwe dingen proberen. Of dat nu het bezoeken van een nieuwe plek is, het leren bespelen van een instrument, of het leren van een nieuwe taal. Uit een Duits onderzoek met muizen bleek dat de groep muizen die regelmatig nieuwe speeltjes kreeg, na drie maanden veel grotere en meer ontwikkelde hersenen hadden dan de andere groep.

2. Sociaal blijven

Sociaal contact is essentieel voor gezonde hersenen. Het verlaagt namelijk je stresslevels, en dat is goed voor je hersenen omdat stress een negatieve invloed heeft op je cognitieve functies. Eenzaamheid draagt hier aan bij. Korte periodes van stress zijn echter wél goed voor je, vertelt hoogleraar technische neuropsychologie Jaap Murre aan PlusOnline. Die houden je hersenen alert.

3. Genoeg slapen

Je brein heeft slaap nodig om te herstellen van alle prikkels en indrukken dat het overdag te verwerken krijgt. Slaap je niet genoeg, dan kunnen je hersenen de volgende dag minder goed hun werk doen. Als je over langere tijd oververmoeid bent, dan gaat dit ten koste van de gezondheid van je hersenen.

4. Lezen

Lees je regelmatig een boek? Dan ben je goed bezig, want lezen is één van de beste dingen die je kunt doen om je geheugen en concentratievermogen te stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford. Een paar pagina’s per dag is al voldoende om de positieve effecten te merken. Een mooie activiteit voordat je naar bed gaat, want je valt er makkelijker van in slaap, net als van deze dingen.

5. Goed en gezond eten

Je hersenen gebruiken een groot deel van je energie, en het is belangrijk om deze energie aan te blijven vullen met gezonde voedingsstoffen. Oftewel: groente, fruit, en volkoren graanproducten. Doe je dit niet, dan merk je dat snel genoeg aan je hersenen: je wordt duizelig, kunt je minder goed concentreren en je geheugen gaat achteruit. Lees hier wat je altijd in huis moet hebben om een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Merk je dat je aandacht snel verdwijnt? Of ben je snel afgeleid? Goed nieuws: je kunt je concentratie trainen. Lees hier 8 tips voor een optimale concentratie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.