Ga naar de inhoud

Gelukstips: vijf manieren om uit een dip te komen en meer geluk te ervaren


Iedereen kent het vast: die dagen dat het tegen zit. Je voelt je sacherijnig, moppert tegen je partner of de kinderen en natuurlijk gaan juist dan kleine dingen mis. Je sleurt jezelf door de dag. Niks serieus, wel vervelend. Hoe kom je uit die sacherijnige bui?

De meeste Nederlanders zijn opgevoed met: kiezen op elkaar en doorbijten. Niet zeuren, maar poetsen. Voel je je niet zo fijn, dan helpt het niet om maar door te denderen. Sta even stil en besteed aandacht aan jezelf: wat voel je en waar komt dat gevoel vandaan? Een mopperige dag is niet erg en het leven is nou eenmaal geen ponykamp. Wil je jezelf weer oppeppen, dan zijn deze vijf tips een goed begin.

1. Eten waar je gelukkig van wordt

Bepaalde voedingswaren zijn aantoonbaar goed voor je stemming. Chocolade ligt voor de hand: door donkere chocolade maakt je lichaam bepaalde neurotransmitters aan, zoals serotonine en endorfine. Die stofjes zorgen ervoor dat je stemming verbetert. Ook groene asperges geven je humeur een duw de goede kant op, want ze bevatten veel tryptofanen, wat een goede nachtrust bevordert. Walnoten, tomaten en eieren schijnen je stemming te kunnen verbeteren. Bovendien: je lievelingseten is altijd goed voor je humeur.

2. Wie het kleine niet eert

Kleine dingen kunnen je hele dag opvrolijken. Een korte wandeling met de hond of een lekker rondje fietsen helpt altijd. Geen zin om naar buiten te gaan? Ruim dan de garage of zolder op: van het resultaat word je blij en door opruimen vermindert stress. Heb je geen zin om je in het zweet te werken? Verwen jezelf dan met een cadeautje: een tijdschrift, een zak drop of een avondje bioscoop. De ultieme tip: een warm bad of douchen en dan onder een schoon dekbed gaan slapen, daar kan niks tegenop.

3. Kom in beweging

Zit je echt in een dip? Kom dan in beweging. Het is wetenschappelijk bewezen dat door inspanning je ook aan je mentale gezondheid werkt. Elke dag een wandeling werkt al, maar met sporten zoals hardlopen en wielrennen pak je echt de bonus. Dat is goed voor je geheugen, je weerstand, je cognitieve prestaties én je slaapt er beter door. Bewegend leren met je lichaam. Geen wonder dat hardloper Churandy Martina zo’n onverwoestbaar humeur heeft! Zo gek hoef je het natuurlijk niet te maken, een paar keer per week matig intensief bewegen is al voldoende. En hou het vol, juist als je het druk hebt en je hoofd er niet naar staat. 

4. Iets doen voor iemand anders

Instant oppepper: doe iets vriendelijks voor iemand anders. Rol de vuilnisbak van de buren ook naar de stoep, bak een cake voor collega’s of vereniging waar je lid van bent, stuur een kaartje naar een verre vriend, was de auto van je partner of trakteer een vriendin op een kop koffie. Is er niemand in de buurt? Maak dan een kleine bijdrage over naar een goed doel of schrijf online een positieve recensie van je favoriete restaurant of winkel.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het nog beter werkt als je een vreemde een plezier doet. Iemand voorlaten bij het uitstappen uit de trein of een complimentje voor iemand bij een tankstation werkt twee kanten op: zij blij, jij blij.

5. Nieuws uit, mobiele telefoon weg

Juist als je energie laag is en de humeurigheid groot, is de verleiding groot om op je mobiele telefoon te blijven scrollen langs berichtjes en foto’s van vrienden en wildvreemden. Ook nieuwssites zijn dan een valkuil: je blijft maar klikken en scrollen. Echt blij word je er niet van, in tegendeel zelfs. Doe jezelf een plezier en leg je mobiel – nadat je dit artikel hebt gelezen natuurlijk – even weg en zet de computer uit.

Merk je dat je humeur vaker een grijze kleur heeft? Kun je niet meer genieten van dingen waar je vroeger erg blij van werd? Misschien helpt het om er met iemand over te praten. De huisarts is een goed begin. Af en toe een rotdag of een mindere week is helemaal niet gek, en door sommige levenservaringen kun je behoorlijk van slag raken. Maar het is ook niet gek om hulp te zoeken als negatieve emoties de overhand lijken te krijgen.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Meer over: