Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Beginnen met wielrennen? Deze 6 tips helpen je op weg

Razendsnel zoeven de groepjes wielrenners in het weekend over het fietspad. Lijkt het jou ook wat, lekker in zo’n groepje wielrennen of in je eentje over de fietspaden van Nederland racen? Wil je graag beginnen met wielrennen? Met deze tips weet je waar je op moet letten en stap je snel en goed voorbereid op de racefiets.

Zoek de juiste racefiets uit

Het is misschien heel verleidelijk om in een fietsenwinkel de mooiste, glimmendste en duurste racefiets uit te kiezen om daarop met wapperende haren de ondergaande zon tegemoet te fietsen. Maar wees even realistisch: je weet niet hoe vaak en hoe ver je wilt gaan fietsen, dus misschien moet je beginnen met een goedkoper model. Heeft een vriend er wellicht nog eentje staan? Of staat er op Marktplaats een geschikte tweedehands exemplaar? Ook in fietsenwinkels staan goedkopere modellen die voor een beginnende wielrenner geschikt zijn. Laat jouw racefiets wel goed door een fietsenmaker nalopen en instellen op de juiste hoogte voor jouw lichaamslengte.

Leer het jargon

Alvast wat jargon, zodat je in de fietsenwinkel weet wat je koopt: een ‘fixie’, afkorting voor ‘fixed gear’, is een racefiets zonder versnellingen, waarbij het tandwiel direct is gemonteerd op het wiel. Lichter, goedkoper maar ook best pittig, want je moet voortdurend trappen. Op een ‘single speed’ fiets, ook zonder versnellingen, kunnen je benen af en toe even pauze houden. De meeste racefietsen hebben wel versnellingen, sommige schakelen automatisch en anders moet je zelf schakelen. Test uit wat je het prettigste vindt voordat je je keuze maakt.

Kies de juiste wielrenkleding

De meeste wielrenners hebben een superstrak fietspak of een speciale fietsbroek die minstens zo strak is. Voel je je daar niet comfortabel in? Als beginner kun je in een gewone korte broek op de fiets stappen, maar je merkt al snel dat bepaalde lichaamsdelen daar niet vrolijk van worden. Een wielrenbroek met een zeem beschermt tegen zadelpijn. De dikte van de zeem hangt samen met de hardheid van je zadel. Experimenteer met de soort zeem die jij fijn vindt. En: onder een wielrenbroek wordt er meestal geen onderbroek gedragen.

Vergeet nooit je fietshelm

Op de dunne banden van een wielrenfiets fiets je sneller dan normaal over het asfalt. Een ongeluk in de vorm van een hobbeltje of een stuurfout zit in een klein hoekje. Een wielrenhelm is daarom belangrijk. Koop een nieuwe helm, want de dempende materialen in een helm hebben een houdbaarheidsdatum. Alle fietshelmen die in Nederland worden verkocht, voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, dus pas er een paar en kies een helm die comfortabel zit. Maar leter goed op dat de helm niet te strak en niet te los zit om hoofdpijn en onveiligheid te voorkomen.

Samen met andere wielrenners, of liever alleen?

Wat heeft je voorkeur: wil je met een groep wielerliefhebbers op pad, of fiets je liever alleen? Overal zijn wielrenclubjes van mensen die er gezamenlijk op uit trekken. Vraag van tevoren wat het doel van het groepje is: zijn ze in voorbereiding voor een tourevenement, en wil je dat ook? Of houden ze van gezellig toeren? Wat is het niveau?

Zodra je alleen gaat fietsen, kun je met online schema’s de snelheid en duur van je fietstocht opbouwen. Of je nu alleen of met een groepje gaat wielrennen, ga nooit te hard van start. Met een nieuwe racefiets en goede voornemens is het verleidelijk om elke dag een flink stuk te fietsen, maar op die manier is de kans op een blessure door overbelasting groot. Geleidelijk opbouwen, geduld hebben en rustig trainen zorgt voor een beter effect op de langere termijn.

Altijd mee: drinken, telefoon, geld, bandenplakspullen

Wat is belangrijk om mee te nemen tijdens je eerste wielrentocht? Een grote bidon met water of sportdrank zorgt ervoor dat je geen hoofdpijn krijgt door vochttekort, en dat kun je tijdens het wielrennen toch snel oplopen. Een mobiele telefoon is handig, zeker als je er een app op zet die de afstand meet en de route volgt. Een pinpas of wat contant geld is ook handig, een pitstop bij een terrasje onderweg maakt het wielrennen nog leuker. Een doosje met spullen voor materiaalpech zoals een bandenlichter, solutie en een nieuw ventieltje hoor je zeker bij je te hebben. Krijg je onderweg een lekke band? Dan kun je je met dit materiaal jezelf redden – en anders kun je met je mobiel om hulp bellen.

Wist je dat fietsen erg gezond is en je er gelukkig van wordt? Hier lees je nog vrijf redenen om vaker de fiets te pakken.

Auteur: Sabina Posthumus