Ga naar de inhoud

Sterilisatie: steeds meer jonge mannen willen er een knoop in

Update:
sterilisatie

Steeds meer mannen onder de 30 overwegen sterilisatie. Dat blijkt uit een rondgang langs urologieklinieken in Nederland door NOS op 3 . De meeste die zich willen steriliseren, zijn tussen de 35 en 40. Ongeveer een derde van de klinieken geeft aan dat ook steeds meer jongere mannen, onder de 30, een knip willen.

Geen pil of spiraal meer

De motivatie van de jonge mannen verschilt. De meesten hebben geen kinderwens meer en willen de anticonceptiedruk bij hun vrouw weghalen. Zij hoeven dan geen pil of spiraal meer te nemen.

Maar er is ook een compleet nieuwe groep die er een knoop in wil leggen. Deze bestaat uit jonge mannen zonder kinderwens. Maatschappelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld rond het klimaat, weerhouden deze mannen ervan kinderen op de wereld zetten.

Invloed mens op milieu 

Uroloog Melianthe Nicolai bevestigt de trend onder jonge mannen. Zij hielp een bioloog van 29 die vond dat het milieu te lijden had onder de mensheid. Daar wilde hij niet aan bijdragen.

De uroloog komt ook mannen tegen die hun genen niet door willen geven vanwege een genetische aandoening, zoals een ziekte, of mentale problemen.

Wereld is 1 groot drama

NOS op 3 laat Daan aan het woord. Hij koos op zijn 27ste voor sterilisatie vanwege zijn mentale gezondheid. Hij vind dat als je een kind opvoedt, je een stabiele, veilige en fijne omgeving moet kunnen bieden. De kans dat hem dat niet lukt acht hij groot.

Ook het effect van hormonale anticonceptie op zijn vrouw en hoe het gaat in de wereld, speelt mee in zijn keuze. “Het is 1 groot drama met de klimaatcrisis en met de oorlogen rondom de wereld.” Hij kan wel 100 dingen bedenken om geen kind in de wereld  te zetten.

Arts bepaalt wel of geen sterilisatie

Wie een sterilisatie wil, kan bij de huisarts, het ziekenhuis of specialistische kliniek terecht. Artsen bepalen zelf of ze de ingreep wel of niet uitvoeren bij mannen onder de 30. Maar in een richtlijn voor urologen wordt wel gesproken over risicofactoren zoals later spijt krijgen van de ingreep.

Urologen zijn om die reden terughoudend in het uitvoeren van een sterilisatie bij jonge mannen.

Daan merkte dat het op zijn leeftijd moeilijk was om een arts te vinden die de behandeling wilde uitvoeren. 

Lees onder bericht verder >>>

Jonge mannen krijgen vaker spijt

De kans dat iemand spijt krijgt van de ingreep is klein, blijkt uit onderzoek. Ongeveer 2 tot 6 procent van de mannen komt later terug op de beslissing. Dat percentage ligt hoger bij mannen die er op jongere leeftijd voor kiezen: bij mannen onder de 25 krijgt 11 procent later spijt.

Hoe werkt sterilisatie?

Bij sterilisatie bij de man wordt door een arts een stukje uit de 2 zaadleiders geknipt. De uiteinden worden vervolgens dicht gebrand of gehecht. Op die manier komt er geen zaad meer uit de ballen bij het zaadvocht en is kinderen krijgen uitgesloten.

De ingreep vind plaats in een ziekenhuis, een specialistische kliniek of wordt gedaan door de huisarts. 

Roy Donders kiest ook voor sterilisatie

@streamwijzer

Tsja, zo’n sterilisatie gaat je niet in de koude kleren zitten 😳 — Serie: Roy Donders Altijd Wat Bijzonders | Beeld: discovery+ — #roydonders #roydondersaltijdwatbijzonders #discoveryplus #tlc #discoveryplusnl #tlcnl #reality #realitytv #sterilisatie #operatie

♬ origineel geluid – Streamwijzer 🍿

Wat kost sterilisatie?

Uit cijfers van 2021 blijkt dat circa 20.000 mannen zich jaarlijks laten steriliseren. De kosten hiervan bedragen tussen de 350 en 400 euro voor mannen. De prijzen verschillen per ziekenhui, kliniek en huisarts..

Het is geen standaard verzekerde zorg. Wie kiest voor eens sterilisatie moet dat zelf betalen of zich aanvullend verzekeren voor zorg.

Nadelen van sterilisatie?

  • Omdat je een operatie ondergaat, bestaat er een kans op complicaties tijdens en na de ingreep.
  • Het is erg moeilijk en in vele gevallen zelfs niet mogelijk om een sterilisatie ongedaan te maken. 

Kom je nog klaar na sterilisatie?

Je krijgt gewoon een zaadlozing na de sterilisatie. Alleen bevat de vloeistof geen zaadcellen meer. Houd er rekening mee dat het minstens 6 weken duurt voordat alle zaadcellen in de zaadleiders en in de prostaat verdwenen zijn. Na die periode word je ter controle gevraagd om wat sperma in te leveren om dat te checken. Tot die tijd is het verstandig om nog met voorbehoedsmiddelen seks te hebben, omdat er nog kans is op bevruchting.

Hoe pijnlijk is sterilisatie?

Het enige wat je voelt tijdens de ingreep, die onder plaatselijke of algehele verdoving plaatsvindt,  is een beetje een wee gevoel de onderbuik voelt. Dat kan ontstaan als aan de zaadleider getrokken wordt, om hem een stukje naar buiten te halen. Dat is eigenlijk het meest pijnlijke dat je meemaakt. Echte pijn ervaren de meeste mannen nauwelijks.

Video: Is sterilisatie bij man terug te draaien?

Een arts legt het uit in deze video >>

Bron: NOS op 3.
Foto: Canva

Meer over: