Ga naar de inhoud

Personeel Dirk van den Broek krijgt bodycams: ook ‘jouw’ filiaal?

Update:
Personeel Dirk van den Broek

Supermarktketen Dirk van den Broek is de eerste supermarkt in Nederland die haar personeel uitrust met bodycams. Deze kleine camera’s zijn bedoeld om de veiligheid te verhogen en hebben als het goed is een afschrikkend effect in gespannen situaties.

De bodycams, anders dan die van de NS en politie, tonen direct beelden aan overlast-gevende klanten zelf. Waar wordt dit ingevoerd? Ook bij jouw supermarkt?

Een nieuwe stap in winkelveiligheid

Dirk van den Broek introduceert bodycams als een middel tegen onveilige situaties. Werknemers kunnen de camera aanzetten bij conflicten, waardoor een lastige klant zichzelf direct op het scherm ziet. Dit zou de-escalerend werken. Tijdens een proef in enkele winkels bleek deze aanpak effectief. De camera’s zijn dus een aanvulling op het bestaande cameratoezicht. “Elk incident is er een te veel”, volgens directeur Dirk van den Broek. Daarmee benadrukt hij het belang van het welzijn van collega’s en klanten.

Dat de veiligheid onder supermarktpersoneel al veel langer in het geding is, laat onderstaande video uit 2010 zien. Waarin verschillende Dirk medewerkers aan het woord zijn inclusief beelden van agressief gedrag.

De tekst gaat onder de video verder >>

Discreet bodycam inschakelen

In de wereld van de detailhandel zijn confrontaties soms onvermijdelijk. Dit is niet alleen stressvol voor de betrokken medewerkers, ook voor de aanwezige klanten. Wanneer een dreigende situatie zich voordoet, kunnen getrainde medewerkers snel en discreet de bodycam inschakelen. Dit wordt overigens wel gemeld bij de klant. Door deze actie wordt niet alleen het incident vastgelegd, maar krijgt de betrokken persoon ook direct feedback over hun gedrag via het externe scherm van de bodycam.

Uit eerdere pilotprojecten en onderzoek blijkt dat het gebruik van bodycams vaak leidt tot een snellere kalmering van de situatie.

Om welke winkels gaat het?

Dirk van den Broek heeft 130 winkels in Nederland en start nu met het invoeren van bodycams bij 40 filialen. In welke vestigingen de bodycam wordt ingezet, daar doet Dirk geen uitspraak over. Ook niet over de regio’s/provincies waar deze vestigingen zich bevinden”, laat een woordvoerder van de supermarktketen onze redactie desgevraagd weten. Dus of jouw winkel bodycams gaat gebruiken dat is nog een verrassing. Je zult dus goed naar het werktenue van de medewerkers moeten kijken.

Gebruiken andere supermarkten ook bodycams?

Bij Jumbo zijn er ook experimenten gestart met geavanceerde camera’s die bijvoorbeeld gedrag herkennen dat kenmerkend is voor potentiële dieven. Zodra dergelijk gedrag wordt waargenomen, ontvangt het personeel een signaal. Hierdoor kunnen ze alert reageren voordat de klant de winkel verlaat zonder te betalen.

Hoewel Jumbo momenteel nog geen plannen heeft om het personeel uit te rusten met bodycams, benadrukt de keten dat ze eerst een kleinschalige proef wil uitvoeren voordat ze een dergelijke stap overwegen. Tot op heden hebben ze echter nog geen dergelijke test uitgevoerd. De gehele supermarktbranche heeft problemen met winkeldieven en agressieve klanten. Als de invoering van bodycams succesvol blijkt dan voeren andere supermarkten dit ongetwijfeld ook in.

Privacy-zorgen rondom bodycams

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft echter zorgen over de privacy-implicaties van de bodycams. De privacywaakhond vindt de inzet van bodycams ‘zorgelijk’ en vraagt om opheldering. Cameratoezicht, vooral wanneer dit op zo’n directe manier gebeurt, wordt als zeer invasief beschouwd. Organisaties moeten terughoudend zijn en de noodzaak van dergelijk toezicht aantonen. Dit roept vragen op over hoe Dirk van den Broek de privacy van zowel personeel als klanten waarborgt.

De aanwezigheid van bodycams stimuleert misschien transparantie en verantwoordelijkheid. Supermarkten moeten wel de privacy van de klanten serieus nemen en duidelijk communiceren over hoe opgenomen beelden worden gebruikt en opgeslagen. Dirk van den Broek heeft haar privacyverklaring op de website daar al aan aangepast.

Bron: Businessinsider/Nu/Dirk van den Broek. Foto: Dirk van den Broek

Meer over: