Ga naar de inhoud

Overvallen op opticiens: zonnebrillen nieuwste doelwit van criminelen

Update:
Zonnebrillen doelwit criminelen

De markt voor luxe zonnebrillen groeit snel in Nederland, met prijzen tot wel 1200 euro. Criminelen zien hier hun kans schoon, wat leidt tot een toename in gewelddadige overvallen op opticiens. Zijn zonnebrillen het nieuwe goud?

Opticien Jan Kik en misdaadverslaggever Jesper Roele delen hun zorgen en ervaringen over deze zorgwekkende trend.

Gewelddadige overvallen nemen toe

Opticiens over het hele land worden geconfronteerd met een nieuwe golf van criminaliteit. De luxemarkt van zonnebrillen, die de afgelopen 5 jaar is verdubbeld in prijs, trekt steeds meer gewelddadige overvallers aan.

Zonnebrillen doelwit bij overval

Voorbeelden van bruut geweld zijn niet meer ongewoon, met incidenten waarbij werknemers worden bedreigd met wapens, zoals vuurwerkbommen en zelfs een uzi. De overvallen zijn niet alleen traumatisch voor het personeel maar veroorzaken ook aanzienlijke financiële en materiële schade voor de getroffen winkels.

Prijzen zonnebrillen sterk gestegen

Waar de prijs van een luxe zonnebril 500 euro bedroeg, koop je ze tegenwoordig voor een slordige 1400 euro. Bekende luxe merken als Prada, Sain Laurent, Ray-Ban, Gucci of Chanel bieden ieder jaar een uitgebreid assortiment waar je flink voor in de buidel moet tasten.

Maar niet alleen het prijskaartje van de zonnebril maakt de aankoop voor vele een uitdaging. De kans op er 1 te bemachtigen wordt steeds lastiger door de toegenomen populariteit. Inschrijven en wachtlijsten zijn geen uitzondering meer.

Reacties uit de optiekbranche

De reactie vanuit de optiekbranche op deze golf van criminaliteit is er een van veerkracht en voorzichtigheid. Opticiens nemen steeds vaker vergaande veiligheidsmaatregelen zoals het installeren van beveiligingscamera’s, het plaatsen van betonnen paaltjes voor de deur om ramkraken te voorkomen, en het inbouwen van sluisdeuren.

Desondanks zijn de zorgen groot. Zowel misdaadverslaggever Jesper Roele als Bas de Nes van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven benadrukken dat zonder een verandering in trend, deze golf van overvallen alleen maar toeneemt.

Zonnebrillen het nieuwe goud voor criminelen

Bekijk de uitzending hieronder terug en lees verder >>

Zonnebrillen nieuwste doelwit van criminelen

Top 5 duurste zonnebrillen

  1. CliC Gold 18-karaats gouden sportzonnebril – € 62.000.
  2. Cartier Panthère-zonnebril – € 132.000.
  3. Shiels Jewellers smaragd-zonnebril – € 166.000.
  4. DG2027B-zonnebril € 318.000.
  5. Chopard De Rigo Vision-zonnebril € 339.000.

Lees ook: tips welke zonnebril staat jou het beste.

Bron: wnl

Meer over: