Ga naar de inhoud

Nostalgie: oud-Hollandse spelletjes die we vroeger speelden


 

Heitje voor karweitje, hinkelen, rolschaatsen, kaatseballen: je herkent deze ouderwetse spelletjes waarschijnlijk allemaal nog wel. Ga terug in de tijd met deze oud-Hollandse spellen. Door welk spelletje was jij vroeger altijd te laat voor het avondeten? Dit zijn tien ouderwetse spelletjes die jij vroeger (bijna) allemaal hebt gespeeld. 

1.    Heitje voor karweitje

De auto wassen, de hond uitlaten, onkruid wieden, de zolder uitruimen voor een extra zakcentje. Weet je nog hoe blij je was, als iemand je eindelijk een klusje gaf? Hoe vaak je wel niet statiegeldflessen naar de supermarkt hebt gebracht voor een kwartje.  

2.    Kaatseballen

Oh, ken je kaatseballen nog? De schoolpauzes gingen nog nooit zo snel voorbij. Met twee tot vijf ballen was je de hele pauze zoet. Bovenhands, onder de benen door, klappen tussendoor – je deed het allemaal. En dan nog niet te spreken over de liedjes die je zong tijdens het kaatseballen. “Karel een brak zijn been”. Heb jij dit vaak gespeeld?

3.    Stand in de mand

‘Stand in de mand en de bal is voor’. Waarschijnlijk hoor je tijdens het lezen van deze zin gelijk de klanken van het liedje. Als je dan je naam hoorde, rende je zo snel als je kon naar de bal. Dan hopen dat je de bal door de benen van je medespelers kon gooien. 

4.    Ik verklaar de oorlog aan

Dit spel werd vooral tijdens de gymlessen op school gespeeld en is vergelijkbaar met stand in de mand. Als aan jou ‘de oorlog werd verklaard’, moest je zo snel mogelijk de bal vangen. Raak? Daarna verklaarde jij de oorlog aan de volgende. Altijd was er iemand de klos. En lachen dat je deed tijdens dit spel.

5.    Touwtjespringen

Kan je je nog voorstellen dat je oneindig kon touwtjespringen? Dat je conditie nog geen rol speelde? Waarschijnlijk niet. Maar vroeger kon je uren springen. Om de beurt het touw inspringen en er weer uit. En dat het regende, maakte je echt niets uit. In spring, de bocht gaat in.

6.    Knikkeren

Knikkeren wordt bijna niet meer gedaan. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat vroeger elk schoolplein een knikkerpotje had. Momenteel zijn ze nergens meer te bekennen. Met je knikkerzakje ging je elke dag vol trots naar school. Zo trots als een pauw was je, als je won. Om maar niet te spreken over hoe je je voelde als je verloor. Huilen was echt niet stoer. Hoeveel lodders, uppies en bonken had jij? 

7.    Stoepranden

Het enige wat je nodig had: was een straat, twee stoepen, een bal en twee spelers. Je deed er alles voor om de bal weer aan jouw kant van de stoep te krijgen, door de bal op de stoeprand van je tegenspeler te mikken. Het beste was dit om in één keer te doen, maar dat was toch moeilijk. Als het je lukte gilde je zo hard als je kon. Bij een mislukte worp pakte de tegenspeler de bal en probeerde jouw stoeprand te raken.  

8.    Belletje trek

Iedereen had wel een boze buurman. Hoe bozer hij werd, hoe leuker het spel was. Ding dong: vervolgens rende je zo hard mogelijk weg. Misschien snap je nu wel hoe je boze buurman zich voelde. Niets is zo irritant als belletje trek. Je zat net zo lekker op de bank.

9.    Schipper mag ik overvaren

Iedereen stond aan een kant van het terrein, behalve de schipper. Deze gaf vervolgens een opdracht. Bijvoorbeeld hinken of koprollen. Zo snel mogelijk ging je – al hinkelend of rollend – naar de overkant. De schipper mocht je absoluut niet tikken. “Schipper mag ik overvaren, ja of neen? Moet ik dan een cent betalen, ja of neen?” 

10.    Annemaria koekkoek

Ken je Annemaria koekkoek nog? Je moest je zo snel mogelijk verplaatsen, totdat iemand het woordje “koekkoek” uitsprak. Dan moest je zo stil mogelijk blijven staan. Weet je nog hoe hard je klasgenoten moesten lachen, wanneer je toch viel of niet op tijd stil stond?

10x ouderwetse bordspellen

  1. Monopoly
  2. Pim Pam Pet
  3. Mens-erger-je-niet
  4. Risk
  5. Ganzenbord
  6. Rummikub
  7. Scrabble
  8. Levensweg
  9. Stratego
  10. Jeu-de-Barricade

Lees ook

  • Het avondeten is een heerlijk moment van de dag. Samen aan tafel zitten, de dag bespreken en genieten van het eten. Eet jij deze nostalgische gerechten nog wel eens?
  • De klassieke keuken is nog steeds populair. Zo ook de stamppot. In dit artikel geven we negen feitjes over stamppot.

 

Meer over: