Ga naar de inhoud

Van stroopsoldaten tot trekdrop – ken jij deze snoepjes van vroeger nog?

Update:

Nederlanders zijn snoepliefhebbers en eten gemiddeld 11 kilo snoep per jaar. Terwijl wij tegenwoordig fan zijn van drop, winegum en spekjes, was dat vroeger wel anders. Toen aten we het liefste ulevellen, kaneelstokken of stroopsoldaatjes. Omdat de meeste snoepjes van vroeger uit de schappen zijn verdwenen, laten wij je met deze 18 ouderwetse snoepjes verlangen naar je jeugd.

1. Ulevellen

Ulevellen worden alleen met de hand gemaakt. Het zijn een soort van gekleurde suikerbolletjes. Vroeger waren ulevellen razend populair en was je altijd benieuwd wat er aan de binnenkant van het papiertje stond. Nu, als je ze nog in de schappen vindt, worden ze zonder papiertjes verkocht. Zo jammer! Ken je het versje van Jarig Jetje nog?

2. Zoethout

Zoethout, wie is er nou niet groot mee geworden? Je kon hier uren lang op kauwen en sabbelen. We raden je eigenlijk aan om hier weer mee te beginnen. Zoethout is ontzettend goed voor je gezondheid. Het gaat brandend maagzuur tegen, verlicht menstruatiepijn en overgangsklachten, zorgt voor minder stress en helpt tegen een zere keel.

3. Schuimblokken

Als je denkt aan deze roze met gele blokken, loopt het water al in je mond. Je liet ze altijd smelten op je tong. Daarna had je altijd witte kring rondom je lippen. Maar nee, jij had het laatste schuimblok echt niet opgegeten. De schuimblokken zijn nog steeds te koop, al moet je er waarschijnlijk nu niet meer aan denken. Zo zoet! 

4. Stroopsoldaatjes

Met stroopsoldaatjes had je uren eet- en speelplezier. Naast dat deze stroopsnoepjes erg lekker waren, kon je er ook mee spelen. Wanneer je er lang op zoog en ronddraaide in je mond, kon je er een scherpe punt van zuigen. Hiermee kon je je als een soldaat verdedigen. Vandaar dat deze snoepjes stroopsoldaatje heten.

5. Heksenhyl

Heksehyl drop was vroeger razend populair. Van deze lange, ronde staafjes drop met salmiak en suiker of zout er omheen, kon jij je helemaal misselijk eten. Heksehyl staat voor het geschreeuw van een heks. Omdat deze drop geperst wordt, heeft deze een unieke smaak.

6. Trekdrop

Trekdrop, de snoepjes waar je uren aan kon rekken en trekken. Helaas is snoepfabrikant Haribo gestopt met de productie van trekdrop. Het drop ligt nog in een paar supermarkten, maar de voorraad zal de komende tijd afnemen. Inslaan dus!

7. Jodenvet

Jodenvet, ook wel honingborst of borsthoning genoemd, is ouderwets snoepgoed dat in het begin van de 20e eeuw geliefd was. Hoewel het niet lekker klinkt, was dat het wel. De naam kunnen wij niet verklaren. Als deze snoepjes nog in de schappen lagen, hadden ze nu waarschijnlijk een andere naam gekregen.

8. Kaneelstok

Als kind was je dolblij als het kermis was. Je liep altijd met een enorme glimlach en een kaneelstok in je hand het terrein af. De kaneelstok is echt een ouderwets Nederlands snoepje en komt uit Oosterhout. De stok wordt al ruim 120 jaar gemaakt en blijft favoriet. Wanneer heb jij voor het laatst een kaneelstok gehad?

9. Zwartwit poeder

Zwartwit poeder is een soort drop in poedervorm in de kleuren zwart en wit. Dit poeder smaakte dan naar drop en salmiak. Heel lekker! Je kon het krijgen in een potje of in een puntzakje. Je stopte pas met eten als het laatste korreltje verdwenen was. Het poeder at je dan met een natte vinger, om die vervolgens met je mond af te likken. Gelukkig speelde hygiëne toen nog niet. 

10. Dropwater

Dropwater maakte je gewoon zelf met drop en water. Je vulde een leeg flesje met water en deed er schijfjes laurierblad in. Schudden maar, even laten staan en je had dropwater. Genieten!

11. Boterbonen

Aan boterbonen kon je je letterlijk kotsmisselijk eten. De naam zegt het al, deze heerlijke snoepjes hebben een volle romige (roomboter) smaak. Boterbonen zijn nog steeds te koop in snoepspeciaalzaken. Hoera!

12. Zwart-witkogels

Als kind verheugde je je enorm op het moment dat je eindelijk zwart-wit kogels mocht eten. Ze waren namelijk ontzettend groot, tussen de 2 en 3 cm. In een zwart wit kogel zat een overheerlijke salmiakpoeder verstopt en het was een nogal harde kogel. Kon jij ze vroeger doorbijten?

13. Bakkes vol

Bakkes vol, wat klinkt dat ontzettend raar. Deze gekke naam is wel te verklaren. Je moest ze namelijk in één keer in je mond doen – je had letterlijk je bakkes vol. Bakkes vol drop heeft een zachte en romige smaak.Tegenwoordig gaan deze snoepjes als droptoffees genoemd. Herken jij ze nog?

14. Sneeuwcaramels

Sneeuwcaramels zijn een ware smaaksensatie. Heerlijke zachte karamelvulling omhuld met een laag poedersuiker om van te smullen! Tegenwoordig vind je deze ouderwetse snoepjes alleen nog bij snoepwinkels of online.

15. Polkabrokken

Polkabrokken zijn ouderwetse, lichtbruine snoepjes met een zachte zoete smaak van karamel en vanille anijs. Vroeger kon je deze snoepjes kopen bij de ijsbaan voor een paar cent. Ze waren lekker bij warme chocomel, maar ook lekker om in een beker warme melk te doen. Polkabrokken waren er voor de echte fijnproevers!

16. Duimdrop

Duimdrop, kan jij het nog herinneren? Dit is wel een heel bijzondere drop die echt overal aan vastplakte. Het was net klei! Hierdoor kon je deze drop om je duim wikkelen. Zo kon je lekker drop duimen. Deze drop was te koop als een brede plak, verdeeld in vijftien reepjes dat verpakt was in dun scheurplastic. Kan jij je de grappige verpakking nog herinneren?

17. Griotten

Zoute Griotten met hun heerlijke anijssmaak waren vroeger erg geliefd. Deze overheerlijke snoepjes waren voorzien van suikerlaagje. Griotten zijn tegenwoordig nog steeds te koop. Wist je dat een griot in het West-Afrikaans een dichter, lofzanger en muzikant betekent?

18. Belga kauwgom

Kan jij je deze kauwgom nog herinneren? De kauwgom zat verpakt in een nostalgische verpakking. Iedereen kan zich nog wel het jongetje in pak met de kauwgombal voor de geest halen. Deze snoepjes worden helaas niet meer gemaakt. Mogen wij terug in de tijd?

Lees ook

  • Geniet je nog wel eens van een gerecht van vroeger? De klassieke keuken is nog steeds populair. In deze blog gaan wij even terug in de tijd en bespreken we 10 nostalgische gerechten van vroeger. Je herkent ze ongetwijfeld.

Meer over: