Ga naar de inhoud

Seizoensgroenten voor de maand augustus

Update:
seizoensgroenten augustus

In de maand augustus is de natuur op zijn hoogtepunt. Het is een tijd van overvloedige groei en veel oogsten. Als je van verse, gezonde en smakelijke groenten houdt, dan is dit het perfecte moment om te experimenteren.

We hebben de 22 bekendste soorten seizoensgroenten voor je op een boodschappenlijstje gezet.

In augustus is de natuur op zijn best

Seizoensgroenten zijn groenten die op natuurlijke wijze – zoveel mogelijk van de volle grond – groeien en die je koopt in de maand dat ze worden geoogst. Van knapperige sla tot sappige tomaten. In augustus is de oogstlijst lang, zijn de smaken optimaal en is de variëteit groot.

Dit zijn 22 seizoensgroenten van de maand augustus:

  • 1. Komkommer: Komkommer is een verfrissende groente die perfect is voor warme zomerdagen. Het heeft een knapperige textuur en een milde, verfrissende smaak. Komkommers zijn veelzijdig en eet je rauw in salades, als snack of kun je in een verfrissend drankje stoppen.
  • 2. Wortelen: Wortelen zijn niet alleen knapperig en smaakvol, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine A, vezels en antioxidanten. Wortelen gebruik je in verschillende gerechten, zoals stoofschotels, soepen, geroosterde groenten en (hartige) taart.
  • 3. Paprika: Paprika’s zijn kleurrijke en smaakvolle groenten die rijk zijn aan vitamine C. Ze voegen een zoete smaak toe aan gerechten. Paprika’s eet je gevuld, geroosterd, toegevoegd aan salades, sauzen en nog veel meer.
  • 4. Courgette: Courgette is een veelzijdige groente die op verschillende manieren bereidt. Je kunt courgette grillen, bakken, stomen of gewoon rauw eten. Courgette is laag in calorieën en een goede bron van vitamine C en vezels.
  • 5. Tomaten: Tomaten zijn een essentieel ingrediënt in veel gerechten en zijn op hun best in de maand augustus. Ze zijn sappig, vol van smaak en hebben een mooie rode kleur. Tomaten worden vaak gebruikt in salades, sauzen, soepen en gegrilde gerechten.

Verfrissende groenten perfect voor de zomer

  • 6. Sla: Sla is een lichte en verfrissende groente die perfect past bij de zomer. Er zijn verschillende soorten sla: kropsla, ijsbergsla, eikenbladsla en rucola. Sla is de basis voor zomerse salades, sandwiches, wraps of als bijgerecht bij verschillende gerechten. Het is een uitstekende bron van vezels, vitamine C en vitamine K.
  • 7. Spinazie: Spinazie is een bladgroente die bekend staat om zijn rijke voedingswaarde. Het is rijk aan ijzer, calcium, vitamine A en vitamine C. Spinazie kan worden gebruikt in salades, roerbakgerechten, smoothies en zelfs in hartige taarten. Het heeft een milde en aangename smaak en wordt zowel rauw als gekookt gegeten.
  • 8. Snijbonen: Snijbonen zijn lange, groene bonen die je zowel vers als gekookt eet. Ze zijn stevig en zoet. Snijbonen kun je stomen, roerbakken of toevoegen aan stoofschotels. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine K.
  • 9. Radijs: Radijsjes zijn knapperige en pittige groenten die kleur toevoegen aan gerechten. Ze zijn lekker in salades, als bijgerecht of als gezonde snack. Radijsjes bevatten weinig calorieën en zijn een goede bron van vitamine C en vezels. Wist je dat je de bladeren van de radijs ook kunt eten? Je kunt ze gebruiken als basis voor een salade.
  • 10. Broccoli: Broccoli is een veelzijdige groente die in augustus volop verkrijgbaar is. Het heeft een knapperige textuur en een milde smaak. Broccoli kun je stomen, roosteren, grillen of toevoegen aan roerbakgerechten. Het is een uitstekende bron van vezels, vitamine C, vitamine K en foliumzuur.

Goede bron van vezels en antioxidanten

  • 11. Bloemkool: Bloemkool is een populaire groente die zowel rauw als gekookt gegeten wordt. Het heeft een milde smaak en een stevige textuur. Bloemkool kun je roosteren, pureren en je kunt er je pasta of rijst mee vervangen. Het is een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine K.
  • 12. Aubergine: Aubergine, ook wel bekend als eggplant, is een bijzondere paarse groente met een vlezige textuur. Het heeft een milde smaak en absorbeert goed de smaken van kruiden en specerijen. Aubergine is lekker om mee te grillen, stoven of te gebruiken als vleesvervanger in gerechten zoals moussaka en gevulde aubergine. Het is een goede bron van vezels en bevat antioxidanten.
  • 13. Prei: Prei is een groente die bekend staat om zijn milde uiachtige smaak. Het heeft lange, groene stelen en witte uiteinden. Prei gebruik je in soepen, stoofschotels, ovenschotels en roerbakgerechten. Het voegt een heerlijke smaak toe aan gerechten en is een goede bron van vezels en vitamine K.
  • 14. Rode biet: Rode bieten zijn knolgewassen met een dieprode kleur. Ze hebben een aardse smaak en kun je zowel rauw als gekookt eten. Rode bieten zijn lekker in salades, geroosterd als bijgerecht of verwerkt tot een smakelijke bietensap. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vezels, foliumzuur en ijzer.
  • 15. Uien: Uien zijn een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals gele uien, rode uien en sjalotten. Uien gebruik je in tal van gerechten. Van soepen en sauzen tot stoofschotels en roerbakgerechten. Ze voegen een heerlijke smaak toe aan gerechten en zijn rijk aan antioxidanten en zwavelverbindingen.

Seizoensgroenten zijn smaakvoller en rijker aan vitaminen

  • 16. Doperwten: Doperwten zijn kleine groene bolletjes met een zoete smaak. Ze zijn lekker in salades, roerbakgerechten en vleesvervangers. Doperwten zijn een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine K.
  • 17. Knolselderij: Knolselderij is een knolgroente met een stevige textuur en een milde, nootachtige smaak en gebruik je in soepen, stoofschotels, puree en salades. Knolselderij is een goede bron van vezels, vitamine K en verschillende mineralen zoals kalium en fosfor.
  • 18. Raapstelen: Raapstelen zijn jonge bladgroenten met een pittige smaak en voeg je toe aan salades en roerbakgerechten. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine C, vitamine K en calcium.
  • 19. Venkel: Venkel is een knolgroente met een milde anijsachtige smaak en kun je rauw eten, grillen en stoven of als soep pureren. Venkel is een goede bron van vezels, vitamine C en kalium.
  • 20. Pastinaak: Pastinaak is een wortelgroente die lijkt op een witte wortel. Het heeft een zoete, nootachtige smaak en een zachte textuur. Pastinaak kan worden gebruikt in soepen, stoofschotels, geroosterde groenten en puree. Het is een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine K.
  • 21. Koolrabi: Koolrabi is een knolgroente met een frisse, knapperige textuur en een milde smaak en kun je rauw eten, stomen, roosteren of verwerken tot soep. Koolrabi is een goede bron van vitamine C, vezels en kalium.
  • 22. Pompoen: Hoewel pompoenen vaak geassocieerd worden met de herfst, zijn er ook al verschillende soorten pompoenen verkrijgbaar in augustus. Ze zijn veelzijdig en worden gebruikt in hartige gerechten zoals pompoensoep, geroosterde pompoen en pompoenpuree. Pompoenen zijn een goede bron van vezels, vitamine A en vitamine C.

Waarom is het belangrijk om seizoensgroenten te eten?

Het eten van seizoensgroenten heeft verschillende voordelen: ze zijn verser en smaakvoller, omdat ze op het juiste moment zijn geoogst. Bovendien zijn seizoensgroenten over het algemeen rijker aan voedingsstoffen omdat ze onder optimale omstandigheden groeien.

Seizoensgroenten goedkoper in de portemonnee

Seizoensgroenten zijn vaak lokaal geteeld. Dit betekent dat ze minder transport kilometers afleggen voordat ze op je bord te belanden. Dit heeft een positieve impact op het milieu, omdat er minder brandstof wordt verbruikt en er minder CO2-uitstoot is door bijvoorbeeld teelt in kassen.

Wist je dat seizoensgroenten veelal betaalbaarder zijn? Door te kiezen voor seizoensproducten, kun je dus geld besparen op je boodschappen.

Meer over: