Ga naar de inhoud

Vergeten groenten: 7 smakelijke groenten van vroeger

Update:
Pastinaak vergeten groenten

Broccoli, bloemkool en worteltjes kent iedereen, maar er zijn ook groentes die we allemaal een beetje vergeten zijn. Die zogenaamde vergeten groenten hebben een lange geschiedenis in Nederland – en dat ze in het vergeethoekje zijn geraakt is volledig onterecht!

De populairste groente van Nederland is de tomaat, op de voet gevolgd door komkommer en sla, en natuurlijk de aardappel. Als je bedenkt dat tomaat en aardappel pas na de verovering van Noord- en Zuid-Amerika naar Europa zijn getransporteerd, kun je je voorstellen dat die groentes niet zo’n lange geschiedenis hebben in onze hoek van de wereld.

Vergeten groenten zijn duurzaam en smakelijk

Een voordeel van die zogenaamde vergeten groenten: ze worden in Europa verbouwd. Ze hoeven niet per boot of vliegtuig de halve wereld over te reizen om op je bord te komen, en dat is lekker milieuvriendelijk. Bovendien worden ze niet halfrijp geoogst om een lange reis te doorstaan, en dat zorgt voor een smakelijke, perfect rijpe groente bij de supermarkt en groenteboer.

1. Pastinaak

De geschiedenis van de pastinaak begint bij de Grieken en Romeinen, die al smulden van deze groente. Romeinse soldaten namen de wortels mee naar het noorden, en in koude klimaten worden pastinaken veel groter. In de middeleeuwen waren de geel-witte wortels volksvoedsel nummer één, en zo’n traditioneel gerecht als hutspot hoort eigenlijk niet met aardappels te worden gemaakt, maar met pastinaak. Snij en kook pastinaken net als wortels, en pastinaak-soep smaakt heel verrassend!

2. Schorseneren

Zie je schorseneren liggen bij de groenteboer, dan krijg je niet meteen trek. Het zijn rechte wortels, die er altijd een beetje modderig uitzien. Ze worden ook wel ‘huisvrouwenverdriet’ genoemd, en de reden voor die bijnaam wordt duidelijk bij het schillen: schorseneren zijn heel plakkerig! Schil je de wortels onder water, in een grote pan of een bak, dan heb je daar geen last van. Bereid de geschilde schorseneren net als asperges, inclusief een lekker botersausje of een hollandaise saus, want de tweede bijnaam van schorseneren is ‘armeluis asperges’.

3. Ramenas

Ramenas werd al verbouwd door de oude Egyptenaren. Ze lijken een beetje op radijsjes, maar ze zien eruit als witte wortels of zwartbruine knollen. Je kunt ze rauw eten: schillen, en dan raspen of in flinterdunne plakjes schaven. Lekker met een dressing van olijfolie en citroensap. Stoof je de ramenas, dan wordt de smaak wat zachter en voller. Andere naam voor ramenas: rettich.

4. Aardpeer

Aardappels kent iedereen, maar wat is nou weer een aardpeer? Het zijn kleine knolletjes die onder de grond groeien, onder bloeiende zonnebloem-achtige bloemen. Die knollen worden in het najaar geoogst, en daarna kun je ze schillen of schoonboenen en koken of stoven. De smaak lijkt een beetje op het lekkerste stuk van een artisjok, vandaar dat aardperen in Engeland ‘Jerusalem artichokes’ worden genoemd.

5. Knolselderij

Die rare knobbelige voetbal gaat in stukken door de erwtensoep, maar wat kun je er verder nog mee? Knolselderij in plakken kun je bakken als een schnitzel, en dan heb je een puur natuur vleesvervanger. Knolselderijsoep, knolselderijfrietjes en knolselderijpuree – heerlijk!

6. Gedroogde peulvruchten

Veel mensen eten peulvruchten uit potten of blikken, want dan hoef je ze niet voor te weken. Maar gedroogde peulvruchten hebben een betere smaak en een fijnere structuur: bonen uit een potje kunnen soms melig of papperig zijn, en daar heb je met droge bonen geen last van. Week ze een nachtje voordat je ze wilt gebruiken, dan heb je nergens last van. Zeker als je de peulvruchten gebruikt in een stoofgerecht, zoals chili con carna, gebruik je gedroogde bonen – die koken niet zo snel uit elkaar. Extra voordeel: er zijn veel meer verschillende gedroogde peulvruchten te koop dan je zou denken. Kievietsbonen, borlotti’s, citroenbonen, krombekken: leuk om mee te variëren!

7. Koolrabi

Familie van de kool, maar van deze plant eet je niet de bladeren, maar de knol die boven de grond groeit. Supergezond, want koolrabi zit vol vitamine C, vitamine B en verschillende mineralen. Schil de bollen en eet ze daarna rauw, bijvoorbeeld in een lekker slaatje, of maak er een stamppot van. Roosteren in de oven is ook een verrassende manier om deze vergeten groente te bereiden.

Meer over: