Ga naar de inhoud

Flammkuchen: 10 heerlijke recepten

Update:

Flammkuchen, een traditioneel gerecht uit de Elzas-regio van Frankrijk en het aangrenzende Duitse gebied, is een verrukkelijke combinatie van dun uitgerold deeg, romige saus en smaakvolle toppings. Het is een geweldige snack voor liefhebbers van hartige en knapperige lekkernijen.

Hier vind je 10 overheerlijke Flammkuchen-recepten die je keuken zullen vullen met de heerlijke geur van versgebakken brood én geroosterde toppings. Of je nu een klassieke Flammkuchen wil bereiden met spek en uien, of wil experimenteren met creatieve en verrassende combinaties, we hebben voor elk wat wils! Ben je klaar om je smaakpapillen te verwennen?

1. Klassieke Flammkuchen

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 150 g spekreepjes
  • 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
  • 200 g crème fraîche
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Bak de spekreepjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn
  • Rol het deeg uit op een bakplaat en verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het deeg
  • Voeg de spekreepjes en ui toe. Breng op smaak met zout en peper
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en knapperig is
  • Garneer met verse peterselie en serveer warm

2. Vegetarische Flammkuchen met geitenkaas en spinazie

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 150 g verse spinazieblaadjes
  • 100 g geitenkaas, verkruimeld
  • 1 rode ui, in dunne plakjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Verdeel de spinazie, geitenkaas en rode ui gelijkmatig over het deeg
  • Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg knapperig is en de kaas licht gesmolten is
  • Serveer warm

3. Flammkuchen met gerookte zalm en dille

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 150 g crème fraîche
  • 150 g gerookte zalm, in plakjes
  • 1 rode ui, in dunne plakjes gesneden
  • Verse dille, gehakt
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het deeg
  • Beleg met plakjes gerookte zalm en rode ui
  • Bestrooi met verse dille en breng op smaak met zout en peper
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg knapperig is
  • Serveer warm

4. Flammkuchen met kip en pesto

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 200 g kipfilet, in dunne plakjes gesneden
  • 4 el groene pesto
  • 100 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 50 g geraspte mozzarella
  • Verse basilicumblaadjes voor garnering

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Verdeel de groene pesto gelijkmatig over het deeg
  • Leg de plakjes kipfilet en cherrytomaten op de pesto
  • Bestrooi met geraspte mozzarella
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin is en de kaas gesmolten is
  • Garneer met verse basilicumblaadjes en serveer warm

5. Zoete Flammkuchen met appel en kaneel

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 2 appels, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 50 g rozijnen
  • 2 el honing

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Verdeel de plakjes appel gelijkmatig over het deeg
  • Meng de suiker en kaneel in een kom en strooi dit mengsel over de appels
  • Voeg de rozijnen toe en druppel de honing erover
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg knapperig is en de appels zacht zijn
  • Serveer warm als heerlijk dessert of tussendoortje

6. Flammkuchen met gegrilde groenten

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • Assortiment van gegrilde groenten zoals courgette, paprika, aubergine en champignons, in plakjes gesneden
  • 150 g mozzarella, in plakjes
  • Verse basilicumblaadjes
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Verdeel de gegrilde groenten gelijkmatig over het deeg
  • Leg de plakjes mozzarella erop
  • Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg knapperig is en de kaas gesmolten is
  • Garneer met verse basilicumblaadjes en serveer warm

7. Flammkuchen met brie en honing

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 150 g brie, in plakjes
  • 2 el honing
  • Handvol walnoten, grof gehakt
  • Verse tijmblaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Verdeel de plakjes brie gelijkmatig over het deeg
  • Druppel de honing over de brie en strooi de gehakte walnoten erover
  • Bestrooi met verse tijmblaadjes en breng op smaak met zout en peper
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin is en de kaas gesmolten is
  • Serveer warm

8. Flammkuchen met kip en barbecue saus

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 200 g kipfilet, in blokjes gesneden
  • 4 el barbecuesaus
  • 1 rode ui, dun gesneden
  • 100 g cheddar kaas, geraspt
  • Verse korianderblaadjes voor garnering
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Bak de blokjes kipfilet in een koekenpan tot ze gaar zijn
  • Verdeel de barbecuesaus gelijkmatig over het deeg
  • Voeg de gebakken kip en dun gesneden rode ui toe
  • Bestrooi met geraspte cheddar kaas en breng op smaak met zout en peper
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg knapperig is en de kaas gesmolten is
  • Garneer met verse korianderblaadjes en serveer warm

9. Flammkuchen met geitenkaas en vijgen

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 100 g geitenkaas, verkruimeld
  • 4 verse vijgen, in plakjes gesneden
  • 2 el balsamico glazuur
  • Handvol rucola
  • Walnoten, grof gehakt
  • Honing voor besprenkeling

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Verdeel de verkruimelde geitenkaas gelijkmatig over het deeg
  • Leg de plakjes verse vijgen erop
  • Besprenkel met balsamico glazuur en voeg wat gehakte walnoten toe
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg knapperig is en de geitenkaas licht gesmolten is
  • Garneer met rucola en besprenkel met honing
  • Serveer warm

10. Flammkuchen met champignons en truffelolie

Ingrediënten

  • 1 pakje Flammkuchen-deeg
  • 200 g champignons, in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el truffelolie
  • Handvol verse tijmblaadjes
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op het deegpakket
  • Bak de champignons en knoflook in een koekenpan met truffelolie tot ze zacht zijn
  • Verdeel het champignonmengsel gelijkmatig over het deeg
  • Bestrooi met verse tijmblaadjes en geraspte Parmezaanse kaas
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg knapperig is
  • Serveer warm

Meer over: