Draai voor klassieke weergave

Zomerfruit: 5 heerlijke en gezonde soorten

Het is elk jaar weer een feest als het zomerfruit weer te koop is. Eet jij ook meer fruit in de zomer? Lekker om los te eten maar ook om te verwerken in een salade, op brood of in een toetje. Zomerfruit is kleurrijk, lekker en gezond. Van aardbeien tot kersen, dit zijn 5 favoriete fruitsoorten in de zomer.

1. Aardbeien

Aardbeien is het favoriete zomerfruit van de meeste Nederlanders. Niets voor niets worden aardbeien ook wel zomerkoninkjes genoemd! Ze zijn zoet, sappig en heerlijk. Om de smaak het best tot zijn recht te laten komen, kun je ze het beste een uur van tevoren uit de koelkast halen. Aardbeien zitten vol met gezonde stoffen die je lichaam nodig heeft. Bijvoorbeeld vitamine C, wat goed is voor je weerstand. Eet aardbeien lekker op brood, in een fruitsalade, smoothie, ijs of gewoon los. Of wat dacht je van een heerlijke hangop van aardbeien? Met dit recept zet je snel een lekker toetje op tafel.

Hangop met aardbeien – 4 personen

  • 250 ml hangop
  • 250 gr aardbeien
  • 3 el aardbeienjam
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 1 zakje vanillesuiker of 2 tl suiker
  • 4 glazen

Bereidingswijze
Snijd de aardbeien in stukjes en klop de slagroom op met de suiker. Zodra de slagroom stijf is, voeg je de hangop, aardbeienjam en vanille extract toe. Schep een 2-3 lepels van het hangop mengsel in een glas en leg hier een laagje aardbeien op. Daarna weer 2-3 schepjes hangop mengsel. Eindig met wat aardbeien, en violà. Heerlijk smullen.

2. Kersen

Van kersen kan je kort en krachtig genieten. Ze zijn ontzettend lekker, maar niet zo heel lang te koop. In juni en juli kom je dan ook overal de bekende kersenstalletjes tegen. Kersen zijn ook nog eens erg gezond. Ze bevatten ontzettend veel vitamine A en C en het mineraal kalium. Dit mineraal kan bloeddrukverlagend werken en beschermen tegen hartritmestoornissen. Geniet van een schaaltje kersen op schoot of maak er iets lekkers mee. Wat dacht je van een toetje met kersen en Bastogne? Erg makkelijk om te maken en ontzettend lekker.

Overheerlijk dessert met kersen en Bastogne – 4 personen

  • 250 ml slagroom
  • Handje suiker
  • 250 gram kwark
  • 1 pot kersen op sap
  • 1 pak Bastognekoeken
  • 4 glazen

Bereidingswijze
Voeg een handje suiker aan de slagroom toe en klop de slagroom stijf. Meng vervolgens de kwark erdoorheen en voeg later de kersen toe – met een scheutje sap uit het blik. Verkruimel de Bastognekoeken en roer de koekkruimels door het mengsel. Als je het toetje een dag in de koelkast laat staan, is hij nog lekkerder! Voeg dan nog wel een paar verse stukjes Bastogne toe
.

3. Bramen

Bramen zijn heerlijk. Eerst zijn ze nog wat friszuur, maar als de zon zijn werk gedaan heeft, worden ze zoeter. Goede bramen voelen zacht aan en zijn mooi donker en glanzend. Hoe groter de bramen, hoe lekkerder de smaak. Deze vrucht bestaat uit allemaal kleine bolletjes die rijk zijn aan mineralen en vezels. Bewaar bramen in de koelkast om er zo lang mogelijk van te genieten. Ze zijn lekker om uit je hand te eten, maar ook in smoothies, jam of in de yoghurt als ontbijt. Wat dacht je van gezonde yoghurt met muesli, banaan en bramen?

Gezonde yoghurt met muesli, banaan en bramen – 4 personen

  • 4 bananen
  • 250 g diepvries doosjevol bramen (ontdooid)
  • 800 g yoghurt Griekse stijl 0.1%
  • 80 g muesli naturel

Bereidingswijze
Snijd de bananen in plakjes. Pureer één vierde van de bananen samen met de bramen in de blender of in een hoge beker met de staafmixer. Verdeel vervolgens de yoghurt over kommen. Schep de bananen-bramenpuree erop en maak met een lepel een mooie draai. Verdeel de rest van de bananenplakjes met de muesli erover. Met dit heerlijke ontbijt is het een stuk minder erg om je bed uit te gaan. Als dat geen goede start van je dag is.

4. Frambozen

Frambozen zijn sappig, zoet en kwetsbaar. Frambozen kan je het beste op de dag van aankoop al verorberen. Anders bewaar je ze het beste in de koelkast. Frambozen zijn rijk aan vezels, die je nodig hebt voor een goede darmwerking. Ook zitten frambozen bomvol met antioxidanten. Deze beschermen je cellen - en dus je lichaam. Met frambozen zijn er ontzettend veel leuke recepten te maken. Wat dacht je van een zomerse salade met bietjes en framboos? Fruit maakt je salade gelijk wat vrolijker en zomerser!

Zomerse salade met geitenkaas, bietjes en frambozen – 2 personen

  • Twee handen veldsla
  • 2 gekookt bieten
  • 100 gram verse frambozen
  • 50 gram geitenkaasbolletjes
  • Een halve komkommer
  • 20 gram havervlokken
  • 20 gram pompoenpitten
  • extra vierge olijfolie
  • verse basilicum

Bereidingswijze
Snijd de biet en komkommer in flinterdunne plakjes. Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de havervlokken. Houd de havervlokken goed in beweging en blijf bij de pan. De havervlokken kunnen snel verbranden! Doe een hand veldsla in een bord. Leg hier de bietjes, komkommer, frambozen en geitenkaasbolletjes op. Garneer de salade met de geroosterde havervlokken, pompoenpitten en wat basilicumblaadjes. Als dressing kan je wat extra vierge olijfolie gebruiken. Eet smakelijk!

Extra vitamines voor meer weerstand 

5. Blauwe bessen

Ook blauwe bessen horen tot zomerfruit. Ze zijn ontzettend lekker en de verkoop ervan stijgt elk jaar. Steeds meer mensen ontdekken hoe lekker én gezond blauwe bessen zijn. Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K. Blauwe bessen zijn heerlijk in een muffin en lekker in een taart. Wist je ook dat je een heerlijke yogurtsnack van deze bessen maakt? Heerlijke gezonde snoepjes, lekker als dessert en nog gezond ook!

Snack van blauwe bessen 

  • Gezoete yoghurt
  • Blauwe bessen
  • Satéprikker
  • Bakpapier

Bereidingswijze
Prik een blauwe bes op de satéprikker en dip in de gezoete yoghurt. Leg de bes op het bakpapier. Herhaal dit totdat alle bessen gehuld zijn in een laagje yoghurt. Leg een uurtje in de diepvriezer. Daarna is het smullen geblazen.

Wanneer is zomerfruit verkrijgbaar?

Zomerfruit

Zomerfruit verkrijgbaar in juni

  • Aardbeien
  • Pompelmoes
  • Rabarber
  • Sinaasappelen

Zomerfruit verkrijgbaar in juli

  • Aardbeien
  • Abrikozen
  • Frambozen
  • Kersen
  • Nectarines
  • Perziken
  • Rabarber
  • Rode, zwarte en blauwe bessen
  • Sinaasappelen

Zomerfruit verkrijgbaar in augustus

  • Aardbeien
  • Abrikozen
  • Appels
  • Bramen
  • Druiven
  • Frambozen
  • Kersen
  • Mango
  • Meloenen
  • Nectarines
  • Peren
  • Perziken
  • Pruimen
  • Blauwe en zwarte bessen

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal