Ga naar de inhoud

De perfecte cocktails: van Margarita tot Martini

Update:
Cocktails zelf maken

Cocktails zijn populaire drankjes die meestal bestaan uit een mix van alcoholische en niet-alcoholische ingrediënten. Hieronder alles wat je weten moet over het maken van cocktails: de ingrediënten die vaak gebruikt worden en de top 10 van meest populaire cocktails van dit moment.

Zelf een cocktail maken, hoe doe je dat?

Cocktails maken is een kunst die zowel plezierig als uitdagend kan zijn. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde bartender, het maken van zomerse mixdrankjes is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en je smaakpapillen te verwennen.

Om een perfecte cocktail te maken, is het belangrijk om de juiste ingrediënten en het juiste gereedschap (coctailset) te hebben en om de juiste verhoudingen te gebruiken. Door te experimenteren met verschillende smaken en technieken, bedenk je je eigen unieke creatie.

Stappenplan

  1. Kies je cocktail: Kies een mixdrankje die je wilt maken. Zoek online of in een cocktailboek naar een recept.
  2. Bereid de ingrediënten voor: Zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt en dat je ze klaar hebt staan.
  3. Vul een shaker met ijs: Vul een shaker met ijsblokjes. Deze moet ongeveer voor de helft gevuld zijn met ijs.
  4. Voeg de ingrediënten toe: Voeg de ingrediënten toe aan de shaker. Meet de ingrediënten af met behulp van een maatbeker of jigger.
  5. Schudden maar: Sluit de shaker goed af en shake de ingrediënten goed door elkaar. Schud ongeveer 10 seconden.
  6. Zeef de coctail: Schenk de cocktail door een strainer (zeef) in een glas.
  7. Serveer de cocktail: Garneer de cocktail met bijvoorbeeld een stukje fruit of een parapluutje en serveer de cocktail direct.

Wat zijn veelgebruikte ingrediënten?

Enkele veelgebruikte ingrediënten:

  • Gin
  • Vodka
  • Rum
  • Tequila
  • Whiskey
  • Triple sec
  • Siroop (bijvoorbeeld suikersiroop)
  • Citroen- of limoensap
  • Soda of tonic
  • Bitters

10 Interessante tips en weetjes over cocktails

Cocktails zijn heerlijke drankjes die een mix zijn van verschillende ingrediënten, waaronder alcoholische en niet-alcoholische componenten. Een goed mixdrankje vereist niet alleen de juiste verhoudingen en technieken, maar ook de juiste ingrediënten om de perfecte smaak en presentatie te creëren. Hier zijn 10 tips en weetjes:

  1. Glaswerk: Het soort glaswerk dat je gebruikt, kan de smaak en presentatie van de cocktail beïnvloeden. Zo wordt de Martini traditioneel geserveerd in een martini glas en wordt een Margarita vaak geserveerd in een kelk glas met zout op de rand.
  2. IJs: Het soort ijs dat je gebruikt, kan ook een verschil maken. Groot ijs smelt langzaam en kan de smaak van de cocktail veranderen. Klein ijs smelt snel en kan de cocktail verdunnen. Crushed ijs wordt vaak gebruikt voor tropische cocktails en geeft een verfrissend effect.
  3. Garnituren: Het toevoegen van een garnituur aan je cocktail kan niet alleen de presentatie verbeteren, maar ook de smaak versterken. Denk aan een stuk fruit, kruiden of een parapluutje.
  4. Verhoudingen: Het is belangrijk om de juiste verhoudingen van de ingrediënten te gebruiken. Dit kan het verschil maken tussen een perfecte cocktail en een drankje dat niet goed smaakt. Gebruik een maatbeker om vloeibare ingrediënten af te meten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hebben vaak markeringen voor verschillende hoeveelheden. Een jigger is een speciale maatbeker die vaak wordt gebruikt in bars om exacte hoeveelheden af te meten. Een jigger bestaat meestal uit 2 kopjes van verschillende grootte die op elkaar passen.
  5. Schudden of roeren: Het is belangrijk om te weten wanneer je een cocktail moet schudden of roeren. Schudden wordt vaak gebruikt bij cocktails met vruchtensap of eiwit, terwijl roeren vaak wordt gebruikt bij dranken zonder vruchtensap of eiwit.
  6. Mocktails: Mocktails zijn alcoholvrije cocktails en worden steeds populairder. Er zijn talloze recepten beschikbaar die net zo lekker zijn als cocktails met alcohol.
  7. Thema-feestjes: Het organiseren van een cocktailparty is een leuke manier om je vrienden te verrassen en samen te genieten van een drankje. Een voorbeeld van een themafeestje waarin cocktails centraal staan is een “Roaring Twenties” party. Dit thema is gebaseerd op de glamour en decadentie van de jaren ’20, een tijdperk waarin cocktails een belangrijke rol speelden. Gasten kunnen zich kleden in flapper jurken en pakken, en genieten van klassieke cocktails uit de jaren ’20 zoals de gin fizz, de sidecar en de Mary Pickford. Het is ook leuk om decoraties toe te voegen die passen bij het thema, zoals veren, kristallen glazen en jaren ’20 muziek. Dit themafeestje biedt een geweldige kans om terug te gaan in de tijd en te genieten van de klassieke cocktails uit een van de meest iconische tijdperken van de 20e eeuw.
  8. Experimenteer: Het leuke aan cocktails maken is dat je kunt experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken. Probeer eens een nieuwe combinatie of voeg een twist toe aan een klassieke cocktail. Voeg bijvoorbeeld munt, basilicum of rozemarijn toe aan een Mojito of Margarita om een verfrissende twist te geven aan het drankje.
  9. Geschiedenis: Veel cocktails hebben een interessante geschiedenis en zijn ontstaan tijdens belangrijke historische gebeurtenissen. Het is leuk om meer te leren over de oorsprong van je favoriete cocktail. Een leuk weetje over de geschiedenis van de Mojito is dat het drankje oorspronkelijk “El Draque” werd genoemd, vernoemd naar de ontdekkingsreiziger en piratenjager Sir Francis Drake. Tijdens zijn expeditie naar de Cariben in de 16e eeuw, zou Drake suikerriet hebben geplukt en dit hebben gemengd met rum en limoensap om een soortgelijk drankje te maken. Later werd dit drankje door Cubaanse slaven verder ontwikkeld en verfijnd tot de Mojito, zoals we die vandaag de dag kennen. Het is een verfrissende en populaire cocktail die nog steeds wordt genoten over de hele wereld.
  10. Verantwoord drinken: Tot slot is het belangrijk om altijd verantwoord te drinken. Geniet van je cocktail, maar drink met mate en drink nooit als je nog moet rijden.

Deze top 10 populaire cocktails moet je zeker proberen

Of je nu thuis bent of in een chique cocktailbar, er zijn talloze klassieke drankjes waaruit je kunt kiezen. Hier zijn de top 10 populaire cocktails die je zeker moet proberen:

  1. Margarita: tequila, triple sec, limoensap, zout op de rand van het glas
  2. Martini: gin of vodka, droge vermout, olijf of citroenrasp
  3. Mojito: rum, limoensap, munt, soda water, suiker
  4. Cosmopolitan: vodka, triple sec, cranberrysap, limoensap
  5. Manhattan: whiskey, zoete vermout, bitters, kersen
  6. Old Fashioned: whiskey, suikersiroop, bitters, sinaasappel- en/of kersenpartje
  7. Daiquiri: rum, limoensap, suiker
  8. Mai Tai: rum, amaretto, ananassap, sinaasappelsap, limoensap
  9. Long Island Iced Tea: gin, rum, tequila, triple sec, cola, limoensap
  10. Pina Colada: rum, ananassap, kokosmelk, room, suiker

First Dates barman legt uit hoe je de perfecte Mojito maakt

Meer over: