Ga naar de inhoud

Aspartaam in lightdrankjes is dat ongezond?

Update:
Aspartaam

Lightdrankjes zijn al geruime tijd populair bij mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor suikerhoudende dranken. Ze worden vaak gepromoot als een gezonde optie vanwege hun lagere calorie- en suikerinhoud. Is dat ook zo?

De laatste tijd is het, in lightdrankjes veel gebruikte, ingrediënt aspartaam veel negatief in het nieuws. Hoe zit het daarmee?

Lees altijd de etiketten

Het is belangrijk om de etiketten van lightdrankjes te lezen om er zeker van te zijn dat ze geen aspartaam bevatten. Fabrikanten vermelden doorgaans duidelijk de zoetstoffen die in hun producten worden gebruikt. Als je specifiek op zoek bent naar lightdrankjes zonder aspartaam, let dan op de aanwezigheid van alternatieve zoetstoffen zoals stevia, sucralose, erythritol of monkfruit-extract.

Welke lichtdrankjes bevatten géén aspartaam?

In welke lightdrank zit géén Aspartaam? Er zijn verschillende lightdrankjes op de markt die geen aspartaam bevatten. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Light frisdranken gezoet met stevia: Stevia is een natuurlijke zoetstof die geen calorieën bevat. Verschillende frisdrankfabrikanten bieden light frisdranken aan die gezoet zijn met stevia in plaats van aspartaam. .
  • Light vruchtensappen gezoet met sucralose: Sucralose is een kunstmatige zoetstof die weinig tot geen calorieën bevat. Sommige fabrikanten van vruchtensappen gebruiken sucralose als zoetstof in hun light-varianten, waardoor ze een lagere calorie- en suikerinhoud hebben in vergelijking met reguliere vruchtensappen.
  • Light ijsthee met natuurlijke zoetstoffen: In plaats van aspartaam kunnen light ijstheeën gezoet worden met natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol of monkfruit-extract. Deze zoetstoffen bieden een zoete smaak zonder de extra calorieën en suiker.
  • Light sportdranken met alternatieve zoetstoffen: Sommige fabrikanten van light sportdranken vermijden het gebruik van aspartaam en kiezen in plaats daarvan voor alternatieve zoetstoffen zoals stevia of sucralose.

Zijn lightdranken gezond?

De vraag of lightdrankjes gezond zijn, is niet duidelijk te beantwoorden met een ja of nee. Ze helpen bij het verminderen van de calorie- en suikerinname. Er zijn er ook potentiële nadelen zoals het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Verder zijn er studies die suggereren dat ze een negatieve invloed hebben op gewichtsbeheersing. Sommige onderzoeken tonen aan dat het consumeren van lightdrankjes verband houdt met een toename van eetlust en een verhoogde drang naar suikerhoudende voedingsmiddelen. Dit kan het moeilijker maken om gewicht te verliezen of een gezond eetpatroon aan te houden.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die wordt gesynthetiseerd door het combineren van de aminozuren L-asparaginezuur en L-fenylalanine. Het productieproces van aspartaam omvat geavanceerde chemische reacties en zuiveringsstappen om de gewenste zoetstof te verkrijgen.

4 zoetstoffen als alternatief voor aspartaam

Het productieproces van zoetstoffen, zowel natuurlijke als kunstmatige, omvat vaak extractie-, zuiverings- en chemische modificatiestappen om de gewenste zoetende eigenschappen te verkrijgen. De productie van zoetstoffen wordt zorgvuldig gecontroleerd en gereguleerd om de veiligheid en zuiverheid van de zoetstoffen te waarborgen. Hier zijn enkele veelvoorkomende zoetstoffen en hun oorsprong:

1. Suiker

Suiker is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit suikerriet of suikerbieten. Het productieproces omvat het persen of malen van de suikerbieten of suikerrietstelen om het sap te extraheren. Vervolgens wordt het sap gezuiverd, geconcentreerd en gekristalliseerd om suiker te verkrijgen in de vorm van sucrose.

2. Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de Stevia rebaudiana-plant, die van nature zoete verbindingen bevat. De bladeren van de steviaplant worden gedroogd en gemalen, en vervolgens worden de zoete verbindingen geëxtraheerd met behulp van water of andere oplosmiddelen. Het extract wordt gezuiverd om stevia-zoetstoffen zoals steviosiden of rebaudiosiden te verkrijgen.

3. Erythritol

Erythritol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het wordt geproduceerd door fermentatie van glucose, afkomstig van bijvoorbeeld maïs of tarwe. Tijdens het fermentatieproces worden specifieke gisten gebruikt om glucose om te zetten in erythritol.

4. Sucralose

Sucralose is een kunstmatige zoetstof die wordt gemaakt door een proces waarbij enkele hydroxylgroepen van sucrose (gewone tafelsuiker) worden vervangen door chlooratomen. Dit maakt sucralose veel zoeter dan suiker en zorgt ervoor dat het lichaam het niet volledig afbreekt voor energie.

Aanbevolen inname

Het is altijd verstandig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van zoetstoffen te respecteren en de etiketten van voedingsmiddelen te lezen om te begrijpen welke zoetstoffen worden gebruikt en in welke hoeveelheden. Als je specifieke zorgen of vragen hebt over zoetstoffen, is het raadzaam om een medisch professional te raadplegen.

Waar koop je lightdrank waar geen aspartaam in zit?

Lightvarianten van populaire frisdrankmerken zoals cola, sinas, lemon-lime en andere smaken zijn meestal te vinden in het frisdrank gedeelte van de supermarkt. Ze worden vaak naast de reguliere versies van de dranken geplaatst in supermarkten. Light sportdranken en lightwater met smaak zijn te vinden in het gedeelte waar verschillende soorten water, sportdranken en andere hydraterende dranken worden verkocht. Ze worden meestal uitgestald naast de reguliere sportdranken. Lees vooral de etiketten goed om te ontdekken welke zoetmakers erin zitten.

Maak zelf light frisdrank

Vergeet ook niet de mogelijkheid om je eigen light frisdrank te maken! Het is zo eenvoudig en voor de hand liggend en toch vergeten mensen vaak hoe makkelijk het is om zelf frisdrank light te creëren. Het enige wat je nodig hebt, is een verhouding van 2/3 frisdrank (of zelfs minder) en 1/3 water. Door water aan je frisdrank toe te voegen, maak je het minder zoet, bevat het minder calorieën en is het minder schadelijk voor je tanden. Bovendien bespaar je ook nog eens geld. Het is een win-win situatie! Je kunt ook de verhoudingen omdraaien door een goedkoop flesje bruisend water van een huismerk te nemen en er een beetje siroop aan toe te voegen. Op die manier kun je zelf bepalen hoe zoet je je frisdrank wilt hebben.

Als je geen fan bent van light frisdranken of liever geen zoetstoffen wilt consumeren, dan is water altijd de beste keuze. Water is essentieel voor een goede hydratatie en heeft geen toegevoegde suikers, calorieën of kunstmatige zoetstoffen. Het is een natuurlijke en gezonde optie die je lichaam gehydrateerd houdt zonder onnodige toevoegingen.

Meer over: