Ga naar de inhoud

Scroppino: dit zijn de 10 lekkerste varianten

Update:
Scroppino

Ben jij een liefhebber van verfrissende en feestelijke cocktails? Dan is de scroppino iets voor jou! Dit heerlijke Italiaanse drankje combineert prosecco, wodka en sorbetijs tot een verrukkelijk verfrissende mix.

Oorsprong van dit populaire drankje

De oorsprong van de scroppino is te vinden in Italië, waar het al eeuwenlang een populaire drank is. Het wordt voornamelijk geassocieerd met de regio Veneto, waar het wordt geserveerd als verfrissend intermezzo tijdens een uitgebreid diner. Het wordt traditioneel gedronken tussen de gangen door om de smaakpapillen te reinigen en het spijsverteringsproces te bevorderen. 

Tegenwoordig wordt de scroppino niet alleen meer geserveerd tijdens formele diners, ook op feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften, verjaardagsfeestjes en cocktailavonden. Het is een veelzijdige en feestelijke cocktail die gemakkelijk kan worden aangepast met verschillende smaken en garneringen, waardoor het een favoriet is geworden.

Welke heerlijke 10 varianten zijn er van de scroppino? 

Of je nu een feestje hebt, een zomerse barbecue organiseert of gewoon jezelf wilt verwennen met een speciaal drankje, de scroppino is altijd een goede keuze. Ontdek hoe je de lekkerste 10 varianten van de scroppino kunt maken;

1. Klassieke scroppino

We beginnen met de klassieke scroppino. Dit recept vereist slechts 3 ingrediënten: prosecco, wodka en citroensorbetijs. Neem een glas en schep een bolletje citroensorbetijs in het glas. Voeg vervolgens 30 ml wodka toe en schenk langzaam 90 ml gekoelde prosecco in. Roer voorzichtig en serveer direct. Geniet van de sprankelende smaak van deze verfrissende klassieker!

2. Aardbeien scroppino

Als je dol bent op aardbeien, dan is deze variant perfect voor jou. Voeg gewoon een paar verse aardbeien toe aan het klassieke recept. Pureer de aardbeien en meng ze met het citroensorbetijs voordat je de wodka en prosecco toevoegt. Garneer met een aardbei op de rand van het glas voor een extra feestelijke uiterlijk.

3. Frambozen scroppino

Wil je genieten van de heerlijke smaak van frambozen? Voeg dan frambozensorbetijs toe aan je scroppino. Pureer een handvol frambozen en meng ze met het sorbetijs. Voeg vervolgens de wodka en prosecco toe. Serveer met een paar verse frambozen bovenop voor een prachtige presentatie.

4. Mango scroppino

Breng een tropische twist aan je scroppino met mangosmaak. Gebruik mangosorbetijs in plaats van citroensorbetijs en voeg een scheutje mangosap toe voor extra intensiteit. Garneer met een schijfje verse mango voor een exotisch tintje.

5. Perzik scroppino

Als je van de zachte en sappige smaak van perziken houdt, dan is deze variant een must. Gebruik perzikensorbetijs en voeg een scheutje perziklikeur toe aan het mengsel. Garneer met een schijfje perzik en een takje munt voor een elegante presentatie.

6. Granaatappel scroppino

Geef je scroppino een feestelijk tintje met granaatappel. Voeg granaatappelsorbetijs toe aan het basisrecept en voeg een scheutje granaatappelsiroop toe voor extra smaak en kleur. Garneer met een paar granaatappelpitjes voor een extra decoratief effect.

7. Citroen-basilicum scroppino

Voeg een vleugje kruidigheid toe aan je scroppino. Deze citroen-basilicum variant zorgt voor een verrassende smaaksensatie. Voeg naast het citroensorbetijs en de gebruikelijke prosecco en wodka ook een handvol verse basilicumblaadjes toe aan de mix. Mix alles goed door elkaar en serveer het drankje met een takje verse basilicum als garnering.

8. Kokos-Ananas scroppino

Breng jezelf in tropische sferen met deze kokos-ananas scroppino. Vervang het citroensorbetijs door kokos-sorbetijs en voeg een scheutje ananassap toe aan het mengsel. Schenk de prosecco en wodka erbij en mix alles goed door elkaar. Garneer het glas met een schijfje ananas en een vrolijk parasolletje voor een zomerse uitstraling.

9. Mojito scroppino

Combineer 2 populaire cocktails in 1 met deze mojito scroppino. Voeg naast het citroensorbetijs, de prosecco en wodka ook verse muntblaadjes, limoensap en een snufje rietsuiker toe aan de mix. Stamp de muntblaadjes voorzichtig aan om de smaken vrij te laten komen en mix vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar. Serveer de cocktail in een glas met een takje verse munt en een schijfje limoen als garnering.

10. Chocolade scroppino

Tot slot een heerlijke chocolade scroppino voor de chocoladeliefhebbers onder ons. Vervang het citroensorbetijs door chocoladesorbetijs en voeg een scheutje chocoladelikeur toe aan het mengsel. Schenk de prosecco en wodka erbij en mix alles goed door elkaar. Garneer het glas met wat geraspte chocolade of een stukje pure chocolade voor een extra smakelijke presentatie.

Nu je bekend bent met deze 10 heerlijke varianten van de scroppino, ben je klaar om je eigen favoriet te kiezen en te genieten van dit verfrissende en feestelijke drankje. Probeer ze uit, experimenteer met smaken en verras jezelf en je gasten met deze heerlijke creaties. Proost! Er zijn natuurlijk nog veel meer lekkere cocktailvarianten met ander ingrediënten te maken.

Meer over: