Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Nationale mosterddag, 5 lekkere recepten met mosterd

1 augustus is het Nationale Mosterddag. Mosterd is niet alleen erg lekker, het heeft ook verschillende voordelen voor je gezondheid. Leuk om op deze dag een heerlijk gerecht te maken met mosterd. Laat je verrassen door deze 5 originele gerechten met mosterd! 

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Waar is mosterd goed voor?

Mosterd zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Ook bevat de saus verschillende mineralen: seleen, fosfor, mangaan en magnesium. Omdat het ook nog vitamine B en K bevat, is het een goed idee om regelmatig mosterd te eten. Wanneer je dit doet, word je eten beter verteerd, krijg je een lagere bloeddruk, is er minder kans op aderverkalking en je stoelgang wordt verbeterd. Tot slot heeft mosterd een ontstekingsremmende werking. Het Oudhollandse sausje zorgt ervoor dat je ingewanden gezond blijven en je immuunsysteem wordt aangesterkt.

TIP: mensen met migraine eten ook regelmatig mosterd. Het schijnt dat je hoofdpijn dan minder wordt!

5 x originele recepten met mosterd

1. Groninger Mosterdsoep

Mosterdsoep kent iedereen wel. Heb je ook al van de Groninger mosterdsoep gehoord? Dit is een typische oudhollandse klassieker gemaakt met prei en mosterd uit Groningen. Deze mosterd is vol en pittig van smaak en doet het daarom goed in een soep. Schrik niet: voor deze mosterd hoef je niet helemaal naar Groningen. Bij de supermarkt om de hoek kan je het gewoon halen.

Ingrediënten voor 1 pan soep

  • 1 bouillonblokje kip
  • 1 liter water
  • 50 gram bloem
  • 50 gram gerookte spekreepjes
  • 50 milliliter kookroom
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel olie
  • 2 preien
  • 1 aardappel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout naar smaak

Recept
Mosterdsoep maak je binnen een kwartier. Snij de prei, ui en knoflook fijn en maak kleine blokjes aardappel. Verhit de olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg vervolgens de prei en aardappel toe en bak deze een paar minuten mee. Gooi daarna de bloem in de pan en giet de kippenbouillon erbij. Laat dit koken en pureer dit tot een fijne soep. Het is dan tijd om de kookroom en mosterd toe te voegen en laat de soep ongeveer een kwartier koken. Breng de soep op smaak met zout, peper en mosterd. Bak ondertussen de spekreepjes uit in een andere pan en verdeel deze over de soep. Als decoratie kan je eventueel nog wat ringen prei gebruiken.

Mosterddag

2. Zalm met zelfgemaakte mosterdsaus en dille

Ben je op zoek naar de allerlekkerste saus voor bij de zalm? Koks zweren erbij: zelfgemaakte mosterdsaus. Het is echt ontzettend simpel en onwijs lekker. Maak het af met een beetje dille. Verras je gasten of jezelf met dit heerlijke en makkelijke recept. Aan de slag!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 mootjes zalm
  • 0.5 ui
  • Stuk aluminiumfolie
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram spinazie
  • 125 ml kookroom
  • 1 eetlepel mosterd
  • Half handje dille
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Recept
Leg de zalm met wat olie in een pan en breng hem op smaak met wat peper en zout. Bak hem gaar en leg hem apart onder een stukje aluminiumfolie. Snij ondertussen de ui en knoflook fijn en fruit dit aan in de pan. Voeg steeds een beetje spinazie toe en bak dit tot alles geslonken is. Voeg de mosterd toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg daarna de room en de gehakte dille toe en eventueel nog wat peper en zout. Leg de zalm in het sausje en verhit deze nog even kort mee. Serveer de zalm met pasta, rijst of aardappels.

3. Pasta met kastanjechampignons in mosterdroomsaus

Dit is eigenlijk een typisch gerecht voor in de herfst, maar het is zo lekker dat wij hem thuis het hele jaar door eten. De mosterdroomsaus geeft deze pasta net even wat extra’s. In deze saus komt de scherpe en volle smaak van de mosterd goed tot zijn recht. De kastanjechampignons en het zoute spek maken deze pasta tot een heuse smaaksensatie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram pasta
  • 1 ui
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 250 gram kastanjechampions
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 handje verse bieslook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Recept
Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes. Bak ondertussen het ontbijtspek in een koekenpan knapperig en laat ze drogen op een keukenrol. Voeg wat olijfolie in dezelfde pan en fruit de ui en voeg de champignons toe. Giet de slagroom erbij en laat het mengsel 5 minuten koken. Voeg tot slot de mosterd toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus. Strooi het ontbijtspek en de gesneden bieslook eroverheen en klaar ben je.

4. Cote de boeuf met honing-mosterdsaus

Heb je ooit gehoord van Côte de boeuf? Dit is het ribstuk van het rund en wordt niet voor niets een van de lekkerste stukken vlees genoemd. Maak dit gerecht in de zomer, want wanneer je dit stukje vlees langzaam gaart op de barbecue, wordt hij botermals.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram Côte de boeuf
  • Halve eetlepel Chinees kruidenpoeder
  • Snufje zeezout
  • 0.5 sjalot
  • 12 gram ongezouten roomboter
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • 75 ml verse slagroom
  • Aluminiumfolie

Recept
Steek de barbecue aan en dep het vlees droog met keukenpapier. Wrijf de Côte de boeuf in met het kruidenpoeder en zout. Gril het vlees ongeveer 10 minuten boven de kolen en keer halverwege. Zet daarna de deksel erop en verplaats het vlees naar een stuk waar geen kolen liggen. Laat dit ongeveer 30 minuten garen en laat het vlees 15 minuten rusten. Ondertussen snipper je de sjalot en verhit je die in een pan. Voeg de mosterd, honing en room toe en laat de saus 13 minuten koken. Breng op smaak met peper en zout. Snijd het vlees in plakjes en serveer het samen met de saus. Maak het eventueel af met aardappels of friet. Eet smakelijk!

5. Gnocchi met mosterd-roomsaus

Binnen 20 minuten zet je dit heerlijke gerecht op tafel. Ben je al bekend met Gnocchi? Dit is een Italiaanse deegbol gemaakt van aardappels en tarwemeel. Het klinkt misschien niet heel lekker, het is echt fantastisch. Maak het af met heerlijke mosterd-roomsaus en je hebt er een nieuw favoriet gerecht bij.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram verse gnocchi
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram spekreepjes
  • 1 kleine ui
  • 10 gram peterselie
  • 135 milliliter kookroom
  • 1.5 eetlepel mosterd
  • 125 diepvries tuinerwten
  • 200 gram verse spinazie
  • Peper en zout naar smaak

Recept
Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak de gnocchi in 12 minuten gaar. Schep ze regelmatig om en breng ze op smaak met peper en zout. Bak in een andere pan de spekreepjes in 5 minuten krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier. Snij ondertussen de ui en peterselie fijn en bak de ui een paar minuten zacht. Voeg de kookroom, mosterd en peterselie toe en breng de saus aan de kook. Zet het vuur op zijn laagste stand en doe de tuinerwten en spinazie erbij. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Schep tot slot de gnocchi door de saus en verdeel de spekjes erover. Jammie!

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal