Ga naar de inhoud

Deze 11 bijzondere groenten- en fruitsoorten al eens gegeten?

Update:
fruit groenten bijzonder

Bijzondere groenten en fruitsoorten. Zelfs wanneer je dacht ze allemaal te kennen, zijn er soorten en namen die je nog niet eerder hebt gezien en geproefd. Tegenwoordig haal je je vitaminen en voedingsstoffen dus niet alleen uit bananen, appels en broccoli, maar ook uit crosne, calamansi en oca’s. Ooit van deze 11 soorten groenten en fruit gehoord?

Weer eens wat anders eten dan broccoli of een appel

1. Ananas-aardbei

De ananas-aardbei of pineberry is een witte aardbei met een friszure smaak die bij sommige proevers aan een ananas doet denken. Toch is de ananas-aardbei een echte aardbei en groeit het niet als een ananas. Haar naam heeft de ananas-aardbei te danken aan haar smaak. Wanneer je deze bijzondere fruitsoort kunt proeven? Van maart tot december. Probeer de ananas-aardbei in deze periode eens door een frisse salade te doen.

2. Zwarte knoflook

Zwarte knoflook? Ja, en het is niet verrot. Zwarte knoflook is een gerijpte knoflook die van binnen diepbruin – bijna zwart – gekleurd is door karamelisatie. Door witte knoflook in gerechten te vervangen voor zwarte knoflook, krijg je een nieuwe smaaksensatie. Namelijk de 5e basissmaak: unami. 

3. Limoenkaviaar

Limoenkaviaar of onder de minder chique naam ‘vingerlimoen’ is de langwerpige versie van een limoen. Ze zijn vingervorming en vrij lang, zo’n 8 tot 10 centimeter. De kleur is lastig te bepalen, aangezien dat vaak verschilt tussen rood, bruin of groen. Als je de limoen doorsnijdt zie je de kleine bolletjes eruit komen: net kaviaar. Bovendien knappen deze bolletjes – net als bij kaviaar – in je mond.

4. Crosne

Een crosne is een klein, spiraalvormig knolgewas. Sommige mensen vinden het qua uiterlijk wat weg hebben van een garnaal. Niet alleen de vorm is verrassend, ook de smaak en textuur. Het proeft nootachtig en is wat knapperig als je het eet. Oorspronkelijk komt het uit China en Japan. Hier wordt het ook wel de Chinese artisjok en Japanse artisjok genoemd. Inmiddels laat je de crosne ook gemakkelijk in eigen tuin groeien, om jouw gasten te verrassen. 

5. Calamansi

De calamansi is een kleine groengele citrusvrucht met een friszure, aromatische smaak. Hij lijkt op een limoen, maar dan 4 keer zo klein. Het vruchtvlees van de calamansi vrucht wordt gebruikt voor sappen, frisdranken en desserts zoals ijs. Aan tafel gebruik je een aantal druppels als smaaktoevoeging in visgerechten. Dit wordt in de Filipijnse keuken veel gedaan. Nu nog in jouw keuken!

6. Mousserons

Een mousseron is geen mousserende champignon, maar stamt wel af van de paddenstoelen. Het is een kleine paddenstoel waarvan de smaak intenser wordt wanneer je hem droogt. Misschien ben je weleens langs een mousseron gelopen. In Nederland komt deze bruingele champignon met een parapluvormige top namelijk gewoon voor. Langs bosranden, in weilanden en in heidevelden heb je de grootste kans om ze te vinden. 

7. Zeebanaan

De zeebanaan is een sappige zeegroente uit Australië die je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kan vinden. Het lijkt op zeekraal en heeft net zo’n typische kruidensmaak als de zeekraal. Bij een zeebanaan groeien er alleen nog kleine banaantjes aan. De kleur daarvan is wisselend. Van groen en geel tot vuurrood. Je kunt ze rauw eten, door de salade mengen, aan een amuse toevoegen of roerbakken. 

8. Oca

De oca is een klein, kleurrijk, smakelijk knolletje van een kruidachtige plant. Een typische groente in het winterseizoen. Je voegt de knolletjes ’s toe aan salades of je kookt of frituurt ze. Of je wikkelt de oca’s in aluminium om ze vervolgens tussen de kolen van de barbecue te leggen. Op al deze manieren geniet je van de knapperige knol met een zoete of bittere smaak. 

9. Cherimoya

Nog een bijzondere tropische plant is de cherimoya, ook wel de suikerappel of Jamaica-appel genoemd. De cherimoya is een hartvormige vrucht met een groen of lichtpaars omhulsel. Het groeit aan een snelgroeiende, kleine struik of boom. Voornamelijk in Chili wordt deze bijzondere vruchtsoort veel geteeld. Het enige dat je hoeft te doen is de vrucht doormidden snijden en de zwarte pitten te verwijderen.  

10. Kiwano 

De kiwano doet je denken aan een egelvis, een rond of ovaal balletje met stekels. Vandaar ook de bijnaam ‘gehoornde meloen’. Al heeft het alleen wat weg van de smaak van de meloen. De kiwano stamt namelijk af van de komkommers en is een echte Afrikaanse komkommer. Je snijdt de kiwano open om het vruchtvlees van het fruit op te eten. Ligt jouw fruitschaal vol kiwano’s? Zorg er dan wel voor dat de fruitvliegjes wegblijven bij jouw bijzondere fruitsoort.

11. De Mini-kiwi

De mini-kiwi of kiwibes (zie foto) is het kleine zusje van de gewone kiwi. Het is geen nieuwe soort en komt al een paar miljoen jaar voor voor in Europa. Ze werden vroeger veel gekweekt in botanische tuinen. Je kan ze het beste zelf aan huis kweken, dan hoef je er niet stad en land voor af te zoeken. Deze bes is niet harig en is iets groter dan een druif. Ze smaken zoet en hebben qua smaak veel weg van een gele kiwi. De plant is winterhard en gedijt dus ook in ons kikkerlandje. Weer eens wat anders dan een druivenstruik of frambozenstruik in je tuin.

Bron: Proevkantoor, Wikipedia.

Meer over: