Ga naar de inhoud

Operatie prostaat Koning Charles zet mannen aan tot meer bewustzijn voor prostaatkanker

Update:
Koning Charles vergrootte prostaat kanker

Deze week ondergaat Koning Charles een operatie vanwege een vergrote prostaat. Dit nieuws leidt in Groot-Brittannië tot een opvallende toename van het aantal mannen dat hun risico op prostaatkanker nu controleert. Belangrijk nieuws voor mannen om te weten.

Nieuwsplatform Sky News meldt dat volgens gegevens van de National Health Service en Prostate Cancer UK het aantal risicocontroles stijgt sinds de bekendmaking van de koninklijke ingreep.

Informatie inwinning naar prostaat kanker schiet omhoog

Op de website van de NHS was er vorige week een opmerkelijke toename van zoekopdrachten naar prostaat kanker. De aankondiging van de koninklijke operatie heeft geleid tot een stijging van de interesse in prostaatgezondheid. Zelfs de online risicochecker van de liefdadigheidsinstelling Prostate Cancer UK werd drukker bezocht dan ooit tevoren.

Op de dag van de aankondiging door Charles zijn er ruim 8000 controles uitgevoerd, waarbij ongeveer 6800 als hoog risico zijn geïdentificeerd.

Koning Charles staat erom bekend openlijk te zijn over zijn medische dossier. Hij deelde in het verleden eerdere behandelingen. Hij is wat sommigen noemen een echte gezondheids ‘influencer’.

De tekst gaat verder onder het X en Instagram-bericht >>

Buckingham Palace bevestigt goedaardige prostaat aandoening

Woensdag maakte Buckingham Palace bekend dat koning Charles een vergrote prostaat heeft. Er werd expliciet bij vermeld dat het om een goedaardige aandoening gaat. Koningin Camilla deelde tijdens een bezoek aan Schotland geruststellend mee dat het naar omstandigheden goed gaat met haar echtgenoot.

Instellingen zijn Charles dankbaar voor zijn openheid

In reactie op de openhartigheid van koning Charles, heeft Prostate Cancer UK op X haar waardering uitgesproken via de media. De liefdadigheidsinstelling bedankt de koning voor zijn openheid, die onvermijdelijk bijdraagt aan een groter bewustzijn over prostaat gerelateerde aandoeningen.

Per jaar krijgen meer dan 10.000 mannen prostaatkanker

In Nederland krijgen ongeveer 11.700 mannen per jaar de diagnose prostaatkanker. Er overlijden daarvan bijna 3 duizend. Dit is 8 mannen per dag. De mannen die overlijden door een hartaanval, een hersenbloeding of ander soort kanker is hebben daarnaast vaak ook prostaatkanker. Naar schatting zo’n 80%. De levensverwachting van mannen is gemiddeld 83 jaar. 80 procent van hen heeft bij het bereiken van die leeftijd prostaatkanker. Daar schrikken we van!

Video: alles over de prostaat

Bekijk hieronder de video over de functie, klachten en vergroting van de prostaat.

De tekst gaat onder de video verder >>

Laat het bericht van Charles ook voor onze mannelijke lezers een advies zijn. Een vroegtijdige detectie en een proactieve benadering van prostaatgezondheid onder mannen in Nederland is echt van levensbelang!

Kijk in de kankeratlas, waar soorten kanker het meest voorkomen in Nederland en lees ook: Overlevingskans kankerpatiënten gestegen, maar niet voor alle soorten.

Bronnen: Vorsten, De Telegraaf, UMC Utrecht.

Meer over: