Ga naar de inhoud

Kankeratlas laat zien waar en welke kanker voorkomt

Update:

De Kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is onlangs gelanceerd in Nederland. De IKNL heeft de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland in kaart gebracht. Iedereen heeft nu toegang tot deze interactieve online atlas. Je ziet er per gemeente waar verhoudingsgewijs meer kanker voorkomt en waar bijna niet.

De atlas laat zien hoe vaak bepaalde kankerdiagnoses zijn gesteld. Per woonplaats en per kankersoort. Kijk hoe het er in jouw woonomgeving mee is gesteld.

Tekst gaat onder de advertetie verder.

Verschillen per regio en per gemeente

Er is in de atlas duidelijk te zien dat er kankersoorten zijn die in bepaalde regio vaker worden gediagnosticeerd dan in de rest van de provincies. Zo is er veel variatie in baarmoederhalskanker in bijvoorbeeld Noord-Holland te zien. Voor alle kankersoorten samen is zeer weinig variatie te zien tussen de regio’s.

Longkanker meer in grootstedelijke gebieden

De kankersoort waarvoor het centrum regionaal veel variatie in het aantal diagnoses ziet is longkanker. Daar valt op dat in vrijwel alle grootstedelijke gebieden verschillen te zien zijn. Zelfs verschillen per wijk. Vaak heeft dit te maken met mensen die (in het verleden) hebben gerookt. Uit een eerder wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat 80% van de longkankerdiagnoses veroorzaakt wordt door roken. 10% door luchtverontreiniging – van verkeer, houtstook of radioactieve stoffen). Van 10% is het nog onbekend.

Langs de kust meer huidkanker dan gemiddeld

Het kankercentrum laat in de Kankeratlas zien dat er in veel gebieden langs de kust in Nederland meer huidkanker voorkomt dan gemiddeld. Aangenomen wordt dat blootstelling aan een hoger aantal zonuren en sterkere zonkracht langs de kust een belangrijke oorzaak is.

Kankeronderzoek en kankerpreventie belangrijk

De Kankeratlas is ontworpen om meer inzicht te geven en kankeronderzoek te versnellen. Het laat zien dat preventiemaatregelen en onderzoeken nodig zijn. De Kankeratlas zet letterlijk kanker op de kaart. Dit kan in de toekomst levens redden.

Vraag je je wel eens af: Hoe groot is de kans dat ik kanker krijg?

Zo kun je kanker voorkomen

De belangrijkste 7 adviezen om kanker te voorkomen zijn:

  1. Stop met roken
  2. Bescherm jezelf tegen de zon
  3. Eet gezond
  4. Blijf op gewicht
  5. Beweeg genoeg
  6. Matig alcoholgebruik of drink geen alcohol
  7. Vermijd stress

Dat roken slecht is weten we inmiddels allemaal. De gevaren van teveel blootstelling aan de zon lijkt nog niet tot iedereen te zijn doorgedrongen. De huidkankersoorten stijgen in aantallen diagnoses. Het is dus belangrijk je goed te beschermen tegen de zon.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker

KWF adviseert om deel te nemen aan bevolkingsonderzoeken. Met bijvoorbeeld een borstkankeronderzoek kunnen artsen onrustige cellen in een vroeg stadium opsporen. Ben je er op tijd bij, daarmee vergroot je je overlevingskansen. Je hebt dan een minder zware behandeling nodig. Door bevolkingsonderzoek naar borstkanker bijvoorbeeld overlijden jaarlijks gemiddeld 1000 vrouwen minder.

Welke kankersoorten in jouw gemeente?

De Nederlandse Kankeratlas is vanaf nu te gebruiken via iknl.nl/kankeratlas. Lees hier alles over de onderzochte kankersoorten in elk geografisch gebied. Op de website is ook veel achtergrondinformatie te vinden en je krijgt veel antwoorden op de meest gestelde vragen over kankeronderzoek en kankerpreventie

Bronnen: IKNL, KWF.

Meer over: