Ga naar de inhoud

Voordelen van een tajine pan en heerlijke recepten


Een tajine is een traditioneel gerecht uit de Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken dat wordt bereid in een speciaal daarvoor ontworpen pan met dezelfde naam. Welke gerechten kun je hierin maken en wat is er zo speciaal aan? Lees het in dit artikel.

Wat is er speciaal aan dit aardewerk?

Wat de tajine onderscheidt van andere pannen is de kenmerkende kegelvormige deksel. Deze helpt om de smaak vast te houden en het helpt ook om de voedingsstoffen in het voedsel vast te houden. De tajine staat bekend om zijn langzame kookcapaciteiten, waardoor deze ideaal is voor het bereiden van smaakvolle stoofpotten en soepen. Omdat er heel weinig olie of andere vetten nodig zijn, zijn de meeste gerechten die in de tajine gekookt worden vetarm en daardoor gezonder. Bovendien zorgt de bodem van keramisch staal ervoor dat gerechten gelijkmatig gaar worden en niet aan de pan blijven plakken.

Hoe werkt een tajine?

De tajine pan bestaat uit 2 delen: een platte bodem, die op het fornuis geplaatst wordt, en een conische deksel met een smalle opening aan de bovenkant. De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt. Het gerecht wordt op een lage temperatuur gekookt, waardoor de smaken van de ingrediënten beter tot hun recht komen. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt daar af en loopt weer terug in de schaal. Hierdoor blijft het gerecht sappig en krijgt het een rijke smaak.

Traditioneel wordt een tajine op een rooster boven hete kolen geplaatst. Dit geeft het gerecht een unieke smaak, omdat het rookaroma van de kolen wordt opgenomen. Tegenwoordig worden tajines ook vaak gebruikt op gas- of elektrische kookplaten, waardoor ze gemakkelijker te gebruiken zijn.

Tajine recepten

Tajine is een perfecte maaltijd voor elke gelegenheid, of het nu een familiediner is of een feestje. Het is niet alleen gemakkelijk te maken, maar het zit ook boordevol voedingsstoffen. Het eerste ingrediënt dat je nodig hebt is een aromatische basis. Dit kan bestaan uit knoflook, uien, gember en andere kruiden. Deze aroma’s worden gesauteerd in olie of boter om hun smaak naar voren te brengen. Hier zijn de 3 populairste tajine recepten en de benodigdheden:

  1. Vegetarische tajine: Dit is een geweldige manier om wat voedingsstoffen binnen te krijgen zonder het vlees. Het wordt meestal gemaakt met kikkererwten, wortels, aardappelen, tomaten, knoflook en kruiden als komijn, kurkuma, gember en paprikapoeder. De kikkererwten worden op een laag vuur gekookt tot ze zacht zijn en dan gemengd met de groenten en specerijen.  
  2. Kip tajine met olijven en citroen: Kip, uien, wortels, aardappelen, tomaten, knoflook en kruiden als komijn, kurkuma, gember en paprikapoeder. De kip wordt op laag vuur gekookt tot hij zacht is en dan gemengd met de groenten en specerijen. Je kunt eventueel ook groenten zoals wortels, courgette of paprika toevoegen aan het recept voor extra smaak en textuur.  
  3. Lams tajine: dit is een van de populairste tajine recepten. Verwarm de tajine op middelhoog vuur en voeg de olie toe. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de komijn, paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper toe en bak voor een minuut tot de kruiden geurig zijn. Voeg het lamsvlees toe en bak tot het aan alle kanten goudbruin is. Voeg abrikozen, dadels, 1/2 kopje water toe.Breng aan de kook, verlaag het vuur en leg de tajine deksel op de pan. Laat het ongeveer 1,5 – 2 uur sudderen tot het lamsvlees gaar is en de saus is ingedikt. In plaats van lamsvlees kun je ook rundvlees gebruiken. 

Lekker koken met een tajine

Welk tajine recept je ook kiest, je hebt een aantal basisingrediënten nodig. Je moet zorgen dat je wat groenten hebt, wat vlees (als je een tajine op basis van vlees maakt), wat kruiden en de beroemde aardewerken schaal (bekend als tajine). Als je deze ingrediënten verzameld hebt, ben je klaar om een heerlijke tajine te maken. Eet smakelijk!

Tajine geschikt voor alle warmtebronnen koop je bij Action

Wil je snel aan de slag met jouw eigen tajine? De Action verkoopt – alléén online – een tajine met een prachtig design die ook nog eens heel gunstig is geprijsd. Voor maar 29,95 kun je zelf binnenkort ook zo’n heerlijke stoofpot op tafel zetten.

Bekijk hier de tajine van de Action.

Tajine van de Action

Meer over: