Ga naar de inhoud

Dit is het verband tussen slaap en eetgewoonten

In samenwerking met:

Voel je je moe en heb je weinig energie, zelfs na een volledige nachtrust? Heb je een verband opgemerkt tussen je eetgewoonten en de hoeveelheid energie die je hebt? Het blijkt dat hoeveel we slapen en wat we eten een aanzienlijke invloed kan hebben op ons algemene energieniveau. Lees alles over de relatie tussen slaap en eetgewoonten in dit artikel. 

Goed eten is lekkerder slapen: verband slaap en eetgewoonten

Goede eetgewoonten kunnen bijdragen aan een goede nachtrust, terwijl slechte eetgewoonten kunnen leiden tot slaapproblemen of zelfs slaapgebrek. Studies hebben aangetoond dat voedselinname, vooral in de avondperiode, verband houdt met verschillende variabelen die invloed hebben op de slaap. Dit gaat om slaapefficiëntie, totale slaapduur en het wakker worden na het inslapen. Slechte slaap kan andersom weer leiden tot slechte eetgewoonten. Het is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. 

Tijdstip inname voedsel heeft invloed op slapen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen slaapkwaliteit en hoe laat we eten. Dit is gerelateerd aan iets dat het circadiaans ritme wordt genoemd, de interne klok van ons lichaam die onze lichaamstemperatuur en hormoonspiegels reguleert, evenals wanneer we wakker worden en slapen. Wanneer ons circadiaans ritme wordt verstoord door slechte eetgewoonten of onvoldoende rust, kan ons lichaam hunkeren naar ongezond voedsel, wat leidt tot verdere verstoringen van onze slaapcyclus.

Vervang als je slecht slaapt niet meteen je matras maar pas je huidige dieet en tijdstip van inname aan. Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19.00 uur te eten of minstens 3 uur tijd tussen de laatste maaltijd en het slapengaan in te plannen. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen. Vermijd ’s avonds cafeïne en chocolade, want dat kan je slaap verstoren. Eet op de juiste tijden om je energiebalans goed te houden. 

Waarom snakken we naar ongezond voedsel na slecht slapen?

Slaaptekort is in verband gebracht met een toegenomen verlangen naar ongezond voedsel. Ons lichaam en onze hersenen zijn geconditioneerd om calorierijk voedsel te zoeken als we slaapgebrek hebben. Dit komt omdat door slecht slapen onze eetlust regulerende hormonen veranderen. Zo hunkeren we naar voedsel met een hoger ‘voldoeningsniveau’, zoals zoute, knapperige of gefrituurde snacks.

Slaaptekort verhoogt niet alleen ons verlangen naar ongezond voedsel, het maakt ons ook gevoeliger voor voedsel gerelateerde geuren. Dit betekent dat we sneller geneigd zijn om voedsel op te zoeken na een nacht slecht slapen. 

Welke voeding beïnvloedt de slaapkwaliteit? 6 tips

1 van de belangrijkste dingen is om ervoor te zorgen dat je het juiste eten en drinken tot je neemt om een goede nachtrust te bevorderen. Hier zijn enkele van de beste voedingsmiddelen en dranken om je te helpen een goede nachtrust te krijgen.

  1. Koolhydraten: eet overdag complexe koolhydraten, zoals havermout, aardappelen, pasta en rijst. Dit soort koolhydraten geeft langzaam energie af, waardoor je lichaam ontspannen blijft en je sneller in slaap valt.   
  2. Snacks voor het slapen gaan: als je in de avond trek hebt, neem dan kleine snacks voor het slapen gaan. Dit kan een banaan, pindakaas, kwark of magere yoghurt zijn. Doe dit bij voorkeur uiterlijk 3 uur voor het slapengaan.  
  3. Tryptofaanrijk voedsel: kip en kalkoen, melk en zuivelproducten en vette vis zoals zalm, makreel en sardines en tonijn zorgen voor gezonde doses vitamines en omega-3-vetzuren die een goede nachtrust bevorderen.  
  4. Voedsel met melatonine: voedingsmiddelen zoals melk, kalkoen, kersen en pompoenpitten bevatten melatonine.  
  5. Noten en zaden: neem een handjevol walnoten. Walnoten bevatten tryptofaan en melatonine. Of pistache als alternatief.   
  6. Water: drink een glas water voor het slapen gaan. Dit zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten en hormonen in balans blijven. Je lichaam ontspant hierdoor beter en zo kom jij de volgende ochtend heerlijk uitgerust uit je bed! 

Zorg voor voldoende slaap

Hoe lang kun je het beste in je bed slapen? Wetenschappers ontdekten dat mensen die minder dan 5 uur per nacht slapen, verhoogde niveaus van het hormoon ghreline en verlaagde niveaus van het hormoon leptine in het lichaam hebben. Ghreline staat bekend als het ‘hongerhormoon’ en verhoogt onze eetlust door onze hersenen het signaal te geven dat het tijd is om te eten. Leptine is daarentegen een verzadigingshormoon en remt onze eetlust juist door de hersenen een signaal van verzadiging te geven. Gemiddeld hebben we tussen de 7 en 9 uren slaap nodig. 

Voorkom gewichtstoename 

De daling van ons energieniveau compenseren we door meer te eten. Dit kan op lange termijn resulteren in zwaarlijvigheid en andere gezondheidsproblemen. Nog een nadeel van gewichtstoename kan zijn dat je sneller je matras moet vervangen voor eentje die geschikt is voor een hoger lichaamsgewicht. 

Balans slaap en eetgewoonten

Door deze tips te volgen, kun je een goede nachtrust bevorderen en genieten van een gezondere levensstijl. De juiste dingen eten en drinken kan helpen te ontspannen en de rust te krijgen die je nodig hebt om de hele dag energiek te blijven. Voor een goede nachtrust kun je je ook laten adviseren door de experts van Emma Sleep, zij kunnen je precies vertellen hoe je optimaal van een goede nachtrust kunt genieten. 

In samenwerking met:

Meer over: