Ga naar de inhoud

Hallucineren is normaler dan je denkt blijkt uit onderzoek


Uit nieuw onderzoek blijkt dat hallucinaties bij mensen – zonder psychische stoornissen – normaal zijn. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bijna 38 procent wel eens een echte psychose meegemaakt had. Na controle van de onderzoekers of de beschreven ervaringen voldeden aan de klinische definitie van een visuele hallucinatie bleef 17,4 procent van de respondenten over. Ruim 1 op de 6 respondenten bleek een echte hallucinatie in hun leven te hebben ervaren.

Onderzoek hallucineren

De 466 respondenten vulden allemaal de zogenoemde Multimodal Unusual Sensory Experiences Questionnaire in, afgekort MUSEQ. Hierin worden stellingen voorgelegd als: ‘Ik heb lichten, flitsen of andere vormen gezien die andere mensen niet zagen’. De respondenten moesten antwoorden of dit ‘nooit’, ‘bijna nooit’, ‘zelden’, ‘af en toe’ of ‘regelmatig’ was. Daarnaast werden vragen gesteld waaruit vastgesteld kon worden of de ervaringen voldeden aan de klinische definitie van een visuele hallucinatie. De kernvraag was of ze volledig bij bewustzijn waren tijdens de hallucinaties of niet. Ongeveer 85 procent van de respondenten gaf aan weleens een afwijkende visuele ervaring te hebben gehad. De meeste respondenten maakten een hallucinatie mee als ze alleen waren en wanneer het avond was. Als mogelijke oorzaak gaven 112 van de 176 aan dat hun geest hen parten speelde en 83 geloofden dat ze moe waren. Velen geloofden echter ook dat de visuele hallucinatie een bedreiging vormde voor hun mentale of fysieke welzijn

Ander beeld hallucineren

Het onderzoek geeft aan dat een visuele hallucinatie heel vaak voorkomt: maar liefst 17 tot 38 procent van de mensen heeft er mee te maken gehad. De angst dat je een geestesziekte hebt of in een psychose zit lijkt ongegrond. De onderzoekers geven aan dat het noodzakelijk is dat er een ander beeld komt over hallucinaties. Het is onnodig dat mensen zich meteen zorgen maken over hun psychische gesteldheid wanneer ze hallucineren. Het is zelfs vrij normaal en het kan juist geruststellend zijn om erover te praten. 

Wat is een psychose?

Bij een psychose raakt iemand zijn grip op de werkelijkheid kwijt. Mensen horen bij een psychose dingen die er niet zijn, worden paranoïde en geloven dingen die niet kloppen. Psychoses kunnen onderverdeeld worden in 3 symptomen. Mensen met een psychose hebben hallucinaties. Er is daarbij sprake van een zintuiglijke waarneming zonder externe prikkel.

  1. Het meest voorkomend is het horen van stemmen.
  2. In de tweede plaats kunnen mensen last krijgen van wanen. Ze zijn overtuigd van iets dat niet waar is. Zo denken ze bijvoorbeeld dat ze Jezus zijn, of dat ze gevolgd worden door de FBI.
  3. Het derde symptoom is wanorde. Het lukt mensen niet meer om simpele structurele handelingen te verrichten. Ze kunnen geen normaal gesprek meer voeren of bijvoorbeeld geen tafeldekken of hun schoenveters strikken.

Psychoses kunnen door verschillende oorzaken ontstaan.  Een te snel werkende schildklier kan de oorzaak zijn, maar ook drugsgebruik of bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Psychoses komen voor bij depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis. Wist jij dit al over hallucineren?

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bronnen: The British Psychological Society en Scientas.nl.
The National Library of Medicine (NIH)

Meer over: