Ga naar de inhoud

De ‘worstenvingers’ van koning Charles III, wat heeft hij?

Update:
Worstenvingers

Koning Charles III kampt al geruime tijd met gezwollen vingers, die hij zelf ooit omschreef als ‘worstenvingers’. De oorzaak van deze zwelling is echter niet duidelijk en kan te wijten zijn aan verschillende factoren.

De Spaanse cardioloog Pedro Brugada heeft aangegeven dat er vele mogelijke oorzaken voor dikkere of misvormde vingers. Past hij tijdens zijn kroning 6 mei nog wel zijn ring?

Past de ring wel als de koning wordt gekroond?

De Daily Mail berichtte eerder dat de koning bang is dat de ring tijdens de kroning niet past. Charles (74) heeft daarom zoveel mogelijk rust genomen in de aanloop naar de ceremonie. Dit om te voorkomen dat zijn vingers extra opzwellen door de spanning.

Verschillende oorzaken gezwollen vingers

Charles in niet de enige met deze opvallende handen. Er zijn veel mensen met dikkere vingers. Verschillende oorzaken liggen er aan ten grondslag en het is speculeren wat de koning heeft. Het kan zijn door een ziekte of komen door een trauma. Ook kan regelmatige blootstelling aan handenarbeid leiden tot dikker weefsel in de handen van mensen. Zo hebben rechtshandige tennissers vaak een grotere rechter- dan linkerhand en krijgen golfers vaak te maken met dikkere vingers als gevolg van overmatig gebruik van hun handen. En je ziet het ook veel bij landarbeiders.

Een andere mogelijke oorzaak van gezwollen vingers is trommelstokvingers, wat voorkomt bij mensen met aangeboren hartafwijkingen. Dit is een vervorming van het uiteinde van de vingers die wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in de delen van het lichaam die het verst van het hart liggen, zoals de vingers.

Ook reumatische aandoeningen leiden tot verdikking en vervorming van de gewrichten, wat resulteert in pijnlijke en gezwollen vingers.

Reumatische aandoening mogelijke oorzaak worstenvingers?

Gezien de diverse mogelijke oorzaken van gezwollen vingers is het niet mogelijk om op basis van enkele foto’s de precieze oorzaak van de zwelling bij koning Charles III vast te stellen. Meer informatie over zijn gezondheidssituatie is nodig, en zijn lijfarts beschikt over het medisch dossier. Deze is niet vrijgegeven.

Om de kroning van Koning Charles III zaterdag zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn voorzorgsmaatregelen getroffen. De aartsbisschop die het ritueel uitvoert heeft tijdens de ceremonie waarschijnlijk wel een trucje – er wordt gesproken over het gebruik van boter – om de ring er bij Charles om te schuiven.

Bron: Nieuwsblad BE, Daily Mail.

Meer over: