Ga naar de inhoud

Frans Bauer zegt sorry: ‘Ik dacht dat dit een gezond ontbijt was’

Update:
Gezond ontbijt

Frans Bauer begon het weekend met een ‘gezond’ ontbijtje. Daar postte hij een gemoedelijke foto van op zijn Instagram. Plantje op de achtergrond. Zo te zien lust zijn hondje ook wel een hapje van zijn broodje ei. En zoals dat gaat op de ‘socials’ kreeg Frans veel ‘likes’. Maar ook een hele berg commentaar. Want Frans is aan het afvallen en dat doe je niet met een wit broodje ei, aldus zijn volgers.

Brood als ontbijt is niet per se gezond

Wie Frans via zijn kanalen volgt weet dat hij vanaf het begin van dit jaar is gestart met afvallen. 20 kilo wil hij kwijt en als je vanaf januari tot deze week langs zijn berichten scrollt, zie je dat hij goed bezig is. Hij is zichtbaar al een flink aantal kilo’s kwijt. Frans zegt zelf ‘als een konijn te leven’ en drinkt alleen maar water. Treedt op door het hele land en werkt zich in de weekenden ook in de sportschool in het zweet, voor een gezonder gewicht.

Hele volksstammen eten wit brood

Brood en ei, dat moet toch een gezond ontbijtje zijn, moet Frans hebben gedacht. En zonder er verder bij na te denken plaatste hij het bericht van zijn ontbijtje op Instagram. En inderdaad hele volksstammen ontbijten zo. Vooral de Engelsen. Daar ligt naast het witte broodje met ei een flinke schep witte bonen in tomatensaus en een paar worsten.

Inmiddels weet Frans, na alle commentaren op zijn bericht, dat witbrood niet zo gezond is. In een video biedt hij min of meer zijn excuses aan voor zijn verkeerde voorstelling van ‘een gezond ontbijt’. “Ik dacht ik plaats een leuke foto van mijn ontbijt. Een eitje, lekker broodje erbij, labradoedeltje ernaast. Wat ik me niet realiseerde is dat ik daarmee mezelf weer terug sleur de ellende in”, zegt hij in zijn excuusvideo. En met de ellende bedoelt hij waarschijnlijk dat hij weer aankomt, als hij doorgaat met het eten van witte kadetten.

Had Frans Bauer voor bruin brood moeten kiezen?

Frans komt er na het lezen van alle commentaren zelf achter dat hij voor een bruin broodje had moeten kiezen. Ook laat hij weten dat het een broodje zonder boter had moeten zijn. En toch is dat laatste niet waar. Veel mensen denken dat vetten niet goed voor je zijn, maar gezonde vetten hebben mensen wel degelijk nodig. Wie een dieet volgt en daar alle vetten in weglaat, kan zelfs gezondheidsschade oplopen. Over brood zijn de meningen trouwens zeer verdeeld. 

De Amerikaanse cardioloog William Davis stelt in zijn boek ‘Broodbuik’ dat de tarwesoorten waarmee we tegenwoordig brood bakken veel meer gluten bevatten en moeilijk verteerbare tarwe-eiwitten. Volgens Davis krijgen mensen van deze – door de industrie gemanipuleerde – tarwe steeds meer last van hun darmen. Veel gehoorde klachten door gluten zijn: vermoeidheidsklachten, diabetes type 2 en ADHD. De medische wetenschap twijfelt aan wat Davis heeft onderzocht, maar wat zij wel onderkennen is dat we in elk geval prima zonder brood kunnen. En wie minder brood eet, of beter gezegd: minder koolhydraten eet, eet automatisch meer keren op een dag groenten. Frans is beslist wel goed bezig als hij zegt te eten als een konijn.

Bron: ANP, Shownieuws

Meer over: