Ga naar de inhoud

Overheid moet gezonde keuzes vergemakkelijken

Update:
Gezonde voeding

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft laten weten dat de lange termijn ambities voor volksgezondheid uit zicht zijn. Bovendien lijkt het overgewicht probleem alleen maar te groeien, terwijl de afname van rokers onvoldoende is.

Ook blijkt het Nationaal Preventieakkoord nauwelijks invloed te hebben op de problematiek van alcoholmisbruik. Het RIVM wil maatregelen voor meer preventie.

Noodzaak voor voortgezette preventiestrategieën

Staatssecretaris Paul Blokhuis erkent de stand van zaken en benadrukt dat de behoefte om het preventiebeleid kracht bij te zetten, hoog is. Volgens Blokhuis zijn ongezonde keuzes nog steeds te aantrekkelijk en moet er aanvullend beleid komen om ze minder verleidelijk te maken. Mogelijk door prijsmaatregelen of het verminderen van beschikbaarheid. Blokhuis onderstreept dat het de rol van de overheid is om gezonde keuzes gemakkelijker te maken en mensen hierbij te ondersteunen.

Verschillende maatregelen in de pijplijn

Om dit te bereiken zijn verschillende maatregelen genomen, waaronder het beperken van marketing voor ongezonde voeding gericht op kinderen. Er wordt ook aandacht besteed aan het voorstel van onderzoekers om advertenties voor alcohol volledig te verbieden. Hoewel Blokhuis dit advies serieus neemt, laat hij de beslissing over dit voorstel over aan zijn opvolger. Het blijkbaar niet haalbare doel onderstreept de noodzaak om structurele financiering beschikbaar te stellen en aanvullende maatregelen te nemen op het gebied van preventie.

Bron: ND. Foto: Gilaxia by Canva

Meer over: