Ga naar de inhoud

Alcohol vergroot kans op 7 soorten kanker

Update:
Alcohol

Alcohol vergoot de kans op maar liefst 7 soorten kanker. Bij mannen veroorzaakt het bij 1 op de 10 gevallen kanker, bij vrouwen ligt dat aantal op 1 van de 33. De kans op borstkanker wordt al groter als je 1 glas per dag drinkt. Onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding toont dit aan.

“We zijn ons onvoldoende bewust hoe slecht alcohol voor ons is.” Om Nederland wakker te schudden zijn beide organisaties de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ gestart.

Associatie met gezelligheid

Van de Nederlanders associeert 54 procent een drankje vooral met gezelligheid, een feestje (50%), lekker (42%) en het leuk hebben met anderen (39%). Slechts 27% legt het verband tussen alcohol met iets ongezonds. “We vinden het heel normaal om overal een drankje te drinken”, stellen de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding. Bijna 20% denkt dat 1 glas alcohol per dag gezond is. Feit is volgens het KWF dat er geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat. “Zowel vaak als veel drinken is ongezond.”

7 soorten kanker

De campagne ‘Op je gezondheid?’ is vooral gericht op de relatie tussen alcohol en kanker. Het drinken ervan vergroot namelijk de kans op 7 soorten kanker: mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Jaarlijks krijgen meer dan 4.000 mensen kanker door alcohol. Johan van de Gronden, directeur KWF en voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie: “Je kunt aan het krijgen van kanker vaak helemaal niks doen. Maar zeker in een 3e van de gevallen wordt kanker mede veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, waaronder het drinken van alcohol. Het is van groot belang dat mensen zich hiervan bewust zijn.” 

Voorbeeldrol richting jongeren

Het advies van de Gezondheidsraad luidt: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat het heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is het gezondst.”

Ondanks dat we geen kwaad zien in het drinken van alcohol, bestempelt 64% het wel als een risico-product. We denken daarbij aan problemen op de korte termijn en minder aan de lange termijn gezondheidsrisico’s. Zo geeft 61% aan dat alcohol weleens tot vervelende situaties en agressie tussen mensen leidt. Volwassenen moeten zich bewuster zijn van hun voorbeeldrol richting jongeren, vindt 64%. Drinken op een kinderfeestje vindt 78% ongepast. En drink je ook niet in een dierentuin of pretpark, geeft 70% aan. Een biertje in de sportkantine vindt 42% niet kunnen.


Meer informatie over wat drank met je gezondheid doet: Feiten en fabels over alcohol en gezondheid. Kun je wel wat hulp gebruiken bij stoppen of minderen met alcohol? Lees dan vooral deze 5 tips om minder alcohol te nuttigen.

Bron: KWF Kankerbestrijding

Meer over: