Ga naar de inhoud

Vlaaien: hoeveel calorieën bevatten ze?

Update:
Calorieën per vlaai

In een goudeerlijke bespreking wordt het kiezen binnen de wereld van de Nederlandse vlaaien iets complexer gemaakt. Het artikel, geschreven door Ermindo Armino, duikt in de calorie-inhoud van verschillende soorten vlaaien: abrikozenvlaai, kersenvlaai, rijstevlaai en kruimelvlaai. Zit er verschil tussen de vlaaien?

Afgelopen week kwam Ermindo Armino ook al in het nieuws, toen hij op weg was naar Brussel voor erkenning van de vlaai als streekproduct. Dan wel een streekproduct die de calorieënteller laat stijgen. Hoeveel precies, dat lees je hieronder.

Abrikozenvlaai versus kersenvlaai

Om te beginnen kijken we naar de vrolijke abrikozenvlaai, die volgens het artikel schittert met 290 kilocalorieën per 100 gram. Hier staat een vulling van verse abrikozen, bekroond met een gezwollen laag slagroom tegenover.

Iets zwaarder is de geliefde kersenvlaai, die ijdel een toename van caloriewaarde van 304 kilocalorieën per 100 gram draagt. Tegelijkertijd is het een zoete verwennerij, opgebouwd met verse kersen en liefdevol bestrooid met poedersuiker.

Rijstevlaai versus kruimelvlaai

Op de weegschaal wint de meer bescheiden rijstevlaai, deze weegt slechts 275 kilocalorieën per 100 gram. Het is een smakelijke traktatie, met een vulling van romige rijst onder een dun laagje amandelschaafsel.

Op het einde van het spectrum vinden we de kruimelvlaai, die, volgens bronnen, de dunste taille heeft met slechts 257 kilocalorieën per 100 gram. Deze ultieme lichte traktatie biedt een heerlijke combinatie van zoete kruimels en een lichte vulling.

Favoriet: de rijstevlaai

De tekst gaat onder het instagram-bericht verder >>

Portiegrootte en calorievergelijking

In termen van voedingswaarden, is het de moeite waard te vermelden dat de calorie-inhoud van vlaaien natuurlijk afhankelijk is van de portiegrootte en extra ingrediënten zoals slagroom of fruit.

Vlaaien in verhouding tot sneetjes brood

  • Een stuk abrikozenvlaai van 100 gram komt overeen met 2,2 boterhammen qua calorieën.
  • Iets meer dan 2,3 boterhammen staan gelijk aan dezelfde hoeveelheid kersenvlaai
  • Terwijl rijstevlaai overeenkomt met 2,1 boterhammen.
  • De meest vriendelijke vlaai op de heupen, de kruimelvlaai, komt overeen met 2 boterhammen.

Interessante gegevens, aangezien we het meestal hebben over schappelijke stukken vlaai.

Niet alleen zoet, maar ook bewust

We willen natuurlijk allemaal van onze vlaai genieten zonder ons al te veel zorgen te maken over calorieën. Je meer bewust zijn van het voedsel dat we tot ons nemen is wel belangrijk. Daarom benadrukt het artikel het belang van begrip van de hoeveelheid calorieën die vlaai bevat, vooral voor degenen die op een calorie beperkend dieet zitten. Met kennis is macht, en met macht komt verantwoordelijkheid. En in dit geval betekent die verantwoordelijkheid dat we af en toe een (extra) stuk vlaai kunnen eten.

De dag van de Limburgse vlaai: 25 oktober

Vlaaien zijn zo populair, en niet alleen in Limburg. Na boerenkool, het ei en chocolade heeft de vlaai ook een eigen dag. De eeuwenoude Limburgse zoete schijf werd daarom geëerd in het centrum van Maastricht. Feest in Limburg!

Bekijk de video hieronder >>

Bron: limburger

Meer over: