Ga naar de inhoud

Bestaat het sherry dieet nog en hoe werkt het? Deze royal was fan!

Update:
sherry-dieet

In de jaren 50 ontstond in Nederland het populaire Sherrydieet als een opvallende benadering van gewichtsverlies. Dit dieet, gebaseerd op het consumeren van Sherry en het beperken van maaltijden, werd zelfs gevolgd door bekende mensen, waaronder leden van het koninklijk huis. Benieuwd naar het (achterhaalde) Sherrydieet en of het echt werkt?

Lees verder om alles te ontdekken over deze opmerkelijke dieetmethode die Sherry, een versterkte wijn uit Jerez, Spanje, als hoofdingrediënt gebruikt.

Het sherry dieet: een overzicht

Het Sherrydieet is een opmerkelijke benadering van gewichtsverlies waarbij vóór elke maaltijd een glas Sherry wordt gedronken. Dit caloriearme dieet streeft naar gewichtsverlies door Sherry als eetlustremmer te gebruiken. Laten we eens dieper ingaan op de details van dit dieet en ontdekken hoe het in zijn werk gaat.

Hoe werkt het sherrydieet?

Sherry, een versterkte wijn uit de regio Jerez in Spanje, staat centraal in dit dieet. Gemaakt van Palomino-druiven en gerijpt in vaten, heeft Sherry een kenmerkende smaak en aroma. Traditioneel geserveerd als aperitief, wordt Sherry soms gezien als een potentiële eetlustremmer.

Hoewel Sherry als alcoholische drank weinig calorieën bevat in vergelijking met sommige andere dranken, is het belangrijk op te merken dat het toch calorieën bevat. Een standaard portie droge Sherry van 150 ml bevat ongeveer 120-130 calorieën, afhankelijk van het specifieke type en merk Sherry.

Halveren van de maaltijden

Naast het drinken van Sherry omvat het dieet het halveren van elke maaltijd, vergelijkbaar met het EDH-dieet. De officiële versie van het dieet duurt slechts 3 dagen. Gedurende deze dagen eet je voornamelijk eieren, kaas, biefstuk en gekookte groenten, naast het drinken van Sherry en zwarte koffie. Het idee is dat het drinken van Sherry voor de maaltijd de eetlust onderdrukt en het halveren van maaltijden leidt tot een lagere dagelijkse calorie-inname, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Beroemdheden en het sherrydieet

Het Sherrydieet vond zijn weg naar bekend Nederland, waar verschillende royals, zoals Koningin Juliana bekend stond als een aanhanger. Het dieet bleef matig populair tot in de jaren 70 en werd ook gevolgd door andere bekende personen, waaronder voetballer Theo Laseroms.

Werkt het sherrydieet écht?

De effectiviteit van het Sherrydieet blijft twijfelachtig, aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is dat het drinken van Sherry daadwerkelijk leidt tot gewichtsverlies. Het dieet, dat snel resultaat belooft, richt zich voornamelijk op vochtverlies in plaats van vetverlies. Bovendien ontbeert het essentiële voedingsstoffen en is het geen duurzame oplossing voor gewichtsverlies op de lange termijn. Het overmatig gebruik van alcohol in dit dieet kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben, met extra calorieën en verminderde remmingen die kunnen leiden tot overeten.

Sherrydieet in de media

Opmerkelijk genoeg is er weinig bekend over boeken specifiek gewijd aan het Sherrydieet. Er zijn wel diverse boeken over Sherry zelf, waaronder “Sherry” van Ben Howkins en “Sherry: A Modern Guide to the Wine World’s Best-Kept Secret, with Cocktails and Recipes” van Talia Baiocchi. Aanraders!

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg eerst een huisarts of diëtist om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor jouw situatie.

Meer over: