Ga naar de inhoud

Wat zijn voedzame kant-en-klaar gerechten?

Update:
kant-en-klaar-gerechten

Ben je op zoek naar een manier om gezonde maaltijden in je drukke levensstijl te integreren? Maar heb je niet zoveel tijd? Welke kant-en-klaar maaltijden kun je eten die toch voedzaam zijn?

Kant-en-klaar maaltijden gezond?

5 dagen per week werken, het huishouden runnen, zorgen voor de (klein)kinderen, wekelijks bewegen. We leven allemaal in een voortdurende drukte en hebben weinig tijd (of zin) om elke avond boodschappen te doen en een volledige maaltijd te bereiden. Het lijkt dan verleidelijk om te kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden, maar is dit ook een gezonde optie?

Het is begrijpelijk dat je misschien sceptisch bent over de kwaliteit van kant-en-klaar maaltijden. Maar dankzij moderne technologieën en innovatieve productiemethoden, kunnen deze maaltijden nu voldoen aan hoge standaarden op het gebied van voedingswaarde, smaak en versheid. 

Waarom zijn deze maaltijden steeds populairder? Je hoeft geen uren in de keuken door te brengen of na te denken over welke ingrediënten samen gaan. Alles wat je nodig hebt, wordt al voor jou gedaan. Gewoon even opwarmen en genieten van een heerlijke, gezonde maaltijd.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen?

Bij het kiezen van voedzame en gezonde kant-en-klaar gerechten, is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten. Hier zijn enkele specifieke punten om rekening mee te houden:

  1. Ingrediëntenlijst: controleer de ingrediëntenlijst om te zien welke componenten in het gerecht zitten. Kies voor maaltijden met herkenbare, verse en onbewerkte ingrediënten. 
  2. Voedingswaarde-informatie: bekijk de voedingswaarde-informatie op de verpakking. Let met name op de hoeveelheid calorieën, eiwitten, vezels, gezonde vetten, en de hoeveelheid suiker en zout.
  3. Eiwitgehalte: zorg ervoor dat het gerecht voldoende eiwitten bevat. Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel, verzadiging en algemene gezondheid.
  4. Vezelgehalte: kies maaltijden die een goede bron van voedingsvezels bevatten. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en helpen bij het handhaven van een verzadigd gevoel.
  5. Onverzadigde vetten: let op de aanwezigheid van onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie, noten of vis. Deze vetten zijn gunstig voor hartgezondheid.
  6. Toegevoegde suikers: beperk de inname van toegevoegde suikers. Te veel suiker kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes.
  7. Zoutgehalte: vermijd gerechten met overmatig zoutgehalte. Een teveel aan zout kan bijdragen aan hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Een kant-en-klaarmaaltijd zou niet meer dan 2 gram zout mogen bevatten.
  8. Portiegrootte: let op de portiegrootte en houd rekening met je eigen caloriebehoeften. Overweeg om een maaltijd aan te vullen met extra groenten als de portie te klein lijkt.
  9. Bewaarmethoden: let op de bewaarmethoden. Gerechten die zijn gekookt of bereid met gezonde kookmethoden, zoals stomen of grillen, behouden over het algemeen meer voedingsstoffen dan gefrituurde of sterk bewerkte gerechten.
  10. Allergenen: controleer of het gerecht ingrediënten bevat waarvoor je allergisch bent of die je wilt vermijden.

Hoe snel komt de kant-en-klaar maaltijd op je bord?

De tekst gaat onder de video verder >>

Weinig tijd om te koken? 10 snelle gerechten

Voedzame kant-en-klaar gerechten kunnen een handige oplossing zijn voor drukke dagen waarop je weinig tijd hebt om zelf te koken. Hier zijn enkele voorbeelden van voedzame kant-en-klaar gerechten: 

1. Quinoa salade met groenten en kip:

  • Quinoa is een goede bron van eiwitten en vezels.
  • Groenten voegen belangrijke voedingsstoffen toe, en kip levert hoogwaardige eiwitten.

2. Zalm met volkoren rijst en groene groenten:

  • Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren en eiwitten.
  • Volkoren rijst biedt vezels en complexe koolhydraten, terwijl groene groenten vitamines en mineralen toevoegen.

3. Gegrilde kip met zoete aardappelpuree en gestoomde broccoli:

  • Kip biedt magere eiwitten.
  • Zoete aardappelpuree is een goede bron van complexe koolhydraten en vezels, terwijl broccoli vitamines en mineralen bevat.

4. Vegetarische curry met kikkererwten en bloemkoolrijst:

  • Een curry op basis van kikkererwten en diverse groenten, geserveerd met bloemkoolrijst als een koolhydraatarm alternatief.

5. Volkoren wrap met tonijnsalade en groenten:

  • Gezonde delicatesse winkels of bepaalde supermarkten hebben vaak gezonde wraps met mager vlees, vis en veel groenten.

6. Pasta met tomatensaus en groenten:

7. Gegrilde zalm met quinoa en asperges:

  • Sommige gespecialiseerde viswinkels bieden gezonde kant-en-klare maaltijden aan, en sommige supermarkten hebben ook een visafdeling met verse opties.

8. Wokgerecht met tofu en groenten:

  • Roerbak tofu met een assortiment van knapperige groenten zoals broccoli, wortels en sperziebonen. Serveer met zilvervliesrijst voor extra vezels.

9. Couscous met gegrilde groenten en garnalen:

  • Geroosterde groenten gemengd met couscous en gegrilde garnalen. Een lichte en smaakvolle optie met een goede mix van eiwitten, vezels en groenten.

10. Groene linzenstoofpot met spinazie en zoete aardappel:

  • Een vegetarische stoofpot met groene linzen, verse spinazie, zoete aardappel en kruiden. Linzen zijn rijk aan eiwitten en vezels.

Juiste portie?

Denk je dat je niet genoeg hebt aan zo´n portie van een kant-en-klaar maaltijd? Let op de portiegrootte om overmatige calorie-inname te voorkomen. Overweeg aanvullingen met extra groenten voor een vullend effect zonder extra koolhydraten. Kies een maaltijd met het minste zout en het minste verzadigd vet. Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd kan prima, zo lang je maar op de ingrediënten let! 

Ontdek ook waarom verspakketten steeds populairder worden.

Meer over: