Ga naar de inhoud

Eenpans pasta´s makkelijk (en snel) om te maken! Tips!

Update:
Eenpans pasta maken

Pasta is een van die tijdloze maaltijden waar iedereen van houdt, maar soms ontbreekt het ons aan de tijd en energie om uitgebreid te koken. Gelukkig is er een oplossing die niet alleen onze culinaire zorgen wegneemt, maar ook smaakexplosies op ons bord belooft – eenpans pasta!

Wat zijn eenpans pasta’s?

Eenpans pasta’s zijn heerlijke gerechten die in één pan worden bereid. Hierbij worden alle ingrediënten samen in de pan gekookt, wat resulteert in diepe en rijke smaken. Deze gerechten bieden niet alleen gemak in de keuken, maar ook een heerlijke snelle maaltijd boordevol smaak.

Waarom eenpans pasta?

Het antwoord is simpel: gemak. Met eenpans pasta hoef je niet langer te jongleren met meerdere potten en pannen. Alles wordt samen bereid, waardoor je minder afwas hebt en meer tijd overhoudt om van je heerlijke creatie te genieten.

De perfecte pasta pan:

Kies een grote, diepe pan met een goede antiaanbaklaag. Een braadpan of een wijdere pan met hoge zijkanten is ideaal om ervoor te zorgen dat de pasta gelijkmatig kookt en de saus niet overkookt. Je kunt ze ook online vinden onder de naam pasta pan.

Pasta, de basis van succes

Ga voor korte pasta varianten zoals penne, fusilli of farfalle. Deze absorberen de smaken van de saus beter en passen goed bij de eenpans methode:

  • Penne zijn cilindrische buisjes met schuine sneden aan beide uiteinden, wat ze een karakteristiek hoekig uiterlijk geeft. De binnenkant is hol, waardoor sauzen goed aan de pasta blijven kleven.
  • Fusilli is spiraalvormig en lijkt op kleine kurkentrekkers. Door de spiraalvorm blijven sauzen goed aan de pasta hechten. Het heeft een stevige en toch veerkrachtige textuur.
  • Farfalle staat bekend als vlinderpasta vanwege de gevouwen vorm die lijkt op een vlinder of strik. Vlindervormige pasta heeft een glad oppervlak en een stevigere textuur. Voor (klein)kinderen is dit extra leuk! 

Bedenk welk type saus goed bij de pasta past. Penne is geweldig voor dikke sauzen, fusilli houdt zwaardere sauzen vast, en farfalle werkt goed met lichtere sauzen.

Video Miljuschka: eenpans pasta

Dit is wat je wil! Een pasta eenpansgerecht dat klaar is binnen 15 minuten. Bekijk de korte video.

De tekst gaat onder de video verder >>

@miljuschka Dit is wat je wil! Een pasta eenpansgerecht dat klaar is binnen 15 minuten. Het hele recept staat op miljuschka.nl #eenpansgerecht #onepan #easy ♬ Strawberry – Prod. By Rose

Het basisrecept voor eenpans pasta:

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt en de bereidingswijze om een heerlijke snelle pasta te kunnen maken!

  • 350 g pasta (bij voorkeur korte varianten zoals penne of fusilli)
  • 1 blik tomatensaus
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum of oregano) ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de pasta, tomatensaus en groentebouillon toe aan de pan.
  3. Voeg water toe tot de pasta net ondergedompeld is.
  4. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot de pasta gaar is en de saus is ingedikt.
  5. Roer af en toe om plakken te voorkomen en voeg indien nodig extra vloeistof toe.
  6. Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse kruiden.
  7. Let op! Voeg pas kruiden, zout en peper toe nadat de pasta bijna gaar is, om de smaken optimaal te behouden.

Pasta pesto en pasta carbonara

De 2 meest populaire pastagerechten zijn pasta pesto en pasta carbonara. Hieronder (10 variaties) vertellen we hoe je een pasta carbonara mix in 1 pan bereidt.

Voor pasta pesto in 1 pan heb je het volgende nodig:

  • 200 gr spaghetti (of andere pasta)
  • 250 gr kippendijfilet
  • 3 el groene pesto
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,25 tl chilivlokken
  • snuf peper en zout
  • parmezaanse kaas
  • verse basilicum

Bereidingswijze pasta pesto in 1 pan:

  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn en de kip in blokjes.
  • Doe een scheutje olie in een hapjes/braadpan en fruit de ui aan.
  • Voeg na 3-4 minuten de kip toe en bak even 5 minuten mee.
  • Doe dan de knoflook en chilivlokken in de pan en bak een minuut mee.
  • Doe de pasta, bouillon, pesto, zout en peper erbij en beng aan de kook.
  • Laat circa 12 minuten zachtjes pruttelen totdat de pasta gaar is en het vocht zo goed helemaal is opgenomen.
  • Serveer de pasta met parmezaanse kaas en wat blaadjes verse basilicum.
  • Tip: ook lekker met nog wat geroosterde pijnboompitten.

10 variaties eenpans pasta recepten:

Hier zijn heerlijke variaties op het basisrecept:

  1. Paddenstoelen truffel: een smaakvolle traktatie met 400 g tagliatelle, een medley van gemengde paddenstoelen, en een heerlijke toevoeging van 2 eetlepels truffelolie en verse tijm. Tagliatelle heeft platte, brede linten die breder zijn dan bijvoorbeeld spaghetti of linguine.
  2. Mediterrane eenpans pasta: voeg zwarte olijven, cherrytomaten en feta toe voor een zomers aroma.
  3. Romige alfredo eenpans pasta: voeg room, Parmezaanse kaas en een snufje nootmuskaat toe voor een romige textuur.
  4. Pesto genot: meng basilicum pesto door het basisrecept voor een verfrissende smaak en combineer met ricotta kaas. Wil je een extra vitamine boost? Voeg dan ook nog verse spinazie hieraan toe en een beetje citroen of limoensap.
  5. Primavera veggie: voeg een scala aan verse groenten toe zoals paprika, champignons, courgette en cherrytomaten. Een kleurrijk feest op je bord!
  6. Carbonara mix: combineer het klassieke carbonara-recept. Bak spekjes in de pan, voeg ui en knoflook toe, meng pasta en kippenbouillon, voeg eimengsel toe en geniet van een romige sensatie. Garneer met verse peterselie!
  7. Aziatische sesam eenpans pasta: voeg sojasaus, sesamolie en groenten zoals broccoli en wortel toe voor een Oosters tintje. Garneer met gebakken uitjes die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen. Wanneer je niet vegetarisch bent, kun je hier ook gesneden stukjes kip aan toevoegen.
  8. Zalm Asperge eenpans pasta: bereid een verrukkelijke eenpans pasta met 350 g tagliatelle, verse zalmfilet in blokjes, groene asperges in stukjes, en een vleugje citroenrasp. Voeg romige textuur toe met room en breng het geheel op smaak met dille, zout en peper. Een smaakexplosie op elk bord!
  9. Chili Garnalen Galore: Kook linguine met garnalen, tomatenblokjes met chilipepers en knoflook. Linguine lijkt op platte spaghetti en heeft een breedte van ongeveer 6-9 millimeter.
  10. Italiaanse salsiccia: bak Italiaanse worstjes en voeg deze toe aan het basisrecept voor een hartige maaltijd.

Garnering

Experimenteer met verschillende garneringen om je eenpans pasta niet alleen heerlijk te maken, maar ook visueel aantrekkelijk. Strooi verse gehakte kruiden zoals basilicum, peterselie, koriander of bieslook over de pasta voor een frisse en levendige smaak. Voeg geroosterde pijnboompitten, amandelen of walnoten toe voor een krokante twist. Dit geeft niet alleen textuur, maar ook extra smaak.

Ik hoop dat je de recepten gaat proberen en dat de gerechten je zullen smaken! Bekijk ook onze tips om betaalbaar te koken: Budgetkoken: 1-persoons recepten tot 5 euro.

Meer over: