Ga naar de inhoud

Budgetkoken: 1-persoons recepten tot 5 euro

Update:
Budget recepten rond de 5 euro, budgetkoken

Het is niet gezellig om alleen voor jezelf te koken. Laat staan dat je ook nog eens weinig te besteden hebt. Dan sta je al gauw voor het vriesvak van de supermarkt met een pizza in je hand of bij de kassa met een blik soep en knakworsten. Om jou te motiveren (meer) voor jezelf te koken, hier een aantal tips voor budgetkoken voor 1 persoon.

Zó krijg je weer zin om voor jezelf te koken

Budgetkoken is niet moeilijk, maar je moet wel slimme keuzes maken. En dit begint bij een goede planning.

  • Plan je maaltijden voor de hele week.
  • Maak een boodschappenlijstje op basis van wat je nodig hebt en koop alleen die items die je nodig hebt.
  • Kijk welke ingrediënten je voor meerdere gerechten kunt gebruiken. Zoals een halve paprika of courgette.
  • Alleen jij weet wat je aan budget te besteden hebt per week, ga daar dan ook niet overheen.

Wanneer je aan het begin van de week weet wat je allemaal gaat eten de komende 7 dagen, geeft dat rust: je weet dat je goed uitkomt met je budget.

Gooi geen restjes weg van groenten en fruiten

Heb je na een maaltijd wat over? Gooi die restjes niet weg, maar gebruik ze in je volgende maaltijden. Een restje prei of een enkele tomaat zijn goed te gebruiken in een omelet, in je groentesoep of als vulling voor je rijstschotel met bonen.

Verderop in dit artikel geven we je een paar voorbeelden van recepten.

Koop bulk in en let op de aanbiedingen

Koop seizoensgroenten en -fruit. Hier kun je uitstekend mee budgetkoken. Ze zijn meestal ook goedkoper en vaak van betere kwaliteit. Kies ook voor goedkope eiwitbronnen zoals bonen, linzen, eieren, en goedkopere delen van vlees, zoals kippenpoten, – dijen of gehakt. Vergelijk prijzen tussen verschillende winkels en maak gebruik van aanbiedingen en kortingen.

Koop producten zoals rijst, pasta, peulvruchten en ingeblikte goederen in bulk. Dit is vaak goedkoper op de lange termijn. Je kunt hiervoor de aanbiedingen van de supermarkten in de gaten houden. Maak gebruik van goedkope ingrediënten zoals aardappelen, uien en knoflook. Ze vormen een goede en gezonde basis voor veel gerechten.

Kies voor diepvriesgroente, dit blijkt ook nog een gezondere keuze te zijn.

Zelf budgetkoken is goedkoper en gezonder

Vermijd kant-en-klare maaltijden en kook (weer) zoveel mogelijk zelf. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook gezonder. Een slimme truc is voor meer personen koken. Dan maak je er 1-persoons porties van die je in de vriezer bewaart. Handig ook voor als je echt niet van koken houdt of een drukke dag hebt.

Let wel op dat je alleen grotere porties maakt van gerechten die je goed kunt invriezen. Op deze manier heb je altijd een maaltijd bij de hand en is de verleiding om weer snel een pizzaatje in de oven te doen kleiner.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

5x simpel 1-persoons budgetkoken tot 5 euro:

1. Pasta aglio e olio

  • Ingrediënten: spaghetti, verse knoflook, olijfolie, rode pepervlokken, peterselie, zout, peper.
  • Bereiding: Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit knoflook in olijfolie, voeg rode pepervlokken toe voor wat pit. Meng met de gekookte spaghetti, peterselie, zout en peper.

2. Gevulde paprika’s

  • Ingrediënten: paprika’s, gehakt, rijst, tomatensaus, kruiden, kaas.
  • Bereiding: Kook de rijst en meng met gebakken gehakt en kruiden. Snijd paprika’s doormidden en vul met het mengsel. Bedek met tomatensaus en kaas. Bak in de oven.

3. Groentesoep

  • Ingrediënten: diverse groenten (ui, wortel, prei, aardappel), bouillonblokjes, kruiden.
  • Bereiding: Snijd de groenten en kook met water en bouillonblokjes tot gaar. Breng op smaak met kruiden.

4. Omelet met groenten of boerenomelet

  • Ingrediënten: eieren, paprika, tomaat, ui, kaas, zout, peper.
  • Bereiding: Klop eieren op met zout en peper. Bak gesneden groenten in een pan en voeg geklopte eieren toe. Strooi kaas erover en bak tot de omelet gaar is.

5. Rijstschotel met bonen

  • Ingrediënten: rijst, bonen (bijv. kidneybonen), groenten (ui, paprika), kruiden, olie.
  • Bereiding: kook rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak ui en paprika in olie, voeg bonen toe en kruiden. Serveer met de gekookte rijst.

Budgetkoken met recepten van de supermarkt

Kook jij wel vaak voor jezelf en vind je de bovenstaande gerechten te eenvoudig of te voor de hand liggend? Wist je dat de meeste supermarkten tegenwoordig allemaal een app hebben met lekkere, makkelijke of juist uitdagende recepten voor budgetkoken? Of ontdek de lekkerste recepten op de websites van de supermarkten.

Houd er rekening mee dat prijzen variëren afhankelijk van de locatie en het seizoen. Het is altijd goed om op zoek te gaan naar aanbiedingen en goedkope ingrediënten om binnen het budget te blijven.

Meer over: