Ga naar de inhoud

Sint Maarten 2023 wat trakteer je? 10 tips

Update:
Sint Maarten

‘Sinte Maarten mik mak…’ Zaterdag 11 november mogen de kinderen weer met hun lampion langs de deuren om snoep op te halen. Ben jij al goed voorbereid en heb je de traktaties al in huis gehaald? Wat zijn de trends op snoepgebied dit jaar?

Ter inspiratie hebben wij 10 gezonde Sint-Maarten traktaties op een rij gezet. 

Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. ’s Avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.

Hoe populair is Sint-Maarten?

Het feest Sint-Maarten wordt sinds eind 20ste eeuw weer populairder en op verschillende plekken door het land gevierd. Kinderen maken de mooiste lampion-creaties en zingen de leukste liedjes. Eén groot kinderfeest! 

Door elk jaar op 11 november met een lampionnetje zingend langs de deuren te gaan, herdenken we de heilige Sint-Maarten. Tijdens zijn leven zorgde hij goed voor minder bedeelden en om zijn goede daden te herdenken wordt dat op dag dat hij begraven werd gevierd. 

Lampion-sint-maarten

Traktaties 

Ter beloning krijgen de kinderen nadat ze gezongen hebben een traktatie, meestal is dit een zakje snoep, een chocolaatje of een andere lekkernij. Tegenwoordig zijn we bewust bezig met gezond te eten en halen dan ook minder snel ongezonde producten in huis. Ook tijdens Sint-Maarten zijn er verschillende gezonde opties, om de ongezonde traktaties te vervangen.

10 gezonde Sint-Maarten traktaties:

  1. Een pakje drinken (water met een smaakje)
  2. Mandarijnen 
  3. Popcorn 
  4. Rijstwafels 
  5. Vegan snoepgoed
  6. Suikervrije lolly’s 
  7. Eierkoek of ontbijtkoek
  8. Snoeptomaatjes of andere snoepgroenten
  9. Babybell kaasjes
  10. Doosje rozijntjes of noten

Hoe trakteer je origineel tijdens Sint Maarten?

Wil je dit jaar graag origineel zijn met je traktatie? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om iets leuks te geven in plaats van snoep. Denk bijvoorbeeld aan kleine cadeautjes, zoals speelgoed, bellenblaas, leuke kleurplaten of stickers. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de traktatie warm is, zoals warme chocolademelk of kleine pakjes warme appelsap.

Creatieve traktaties

Om de traktaties nóg leuker te maken, laat je met een paar creatieve oplossingen een saai stuk groente of fruit er gezelliger uit zien. Teken bijvoorbeeld een gezichtje op de banaan of mandarijn, doe de popcorn in een versierd zakje en maak met chenilledraad van de lolly’s een spin. 

Meer over: