Ga naar de inhoud

Toename aantal orgaandonoren: deze organen staan mensen af

Update:
Orgaandonatie, Meer organdonoren

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) noteerde in 2023 een toename van orgaandonoren. Een totaal van 2,5 % in vergelijking met 2022. Lees in dit artikel welk organen mensen afstaan om de kwaliteit van leven van anderen te verbeteren.

Opmerkelijk: ook toename orgaandonoren na euthanasie

In totaal doneerden in 2023 in totaal 292 personen na overlijden 1 of meerdere organen. Deze stijging in postmortale (na overlijden) donoren volgde op het recordaantal van 285 donoren in 2022.

Hoewel er een lichte afname was in levende orgaandonoren die (een deel van) hun orgaan aan anderen afstonden (in totaal 533), beschouwt de NTS dit als een normale fluctuatie. Het totale aantal patiënten met een orgaantransplantatie bedroeg 1.417. Dit toont aan dat de wachttijd voor transplantaties gemiddeld korter was dan voorgaande jaren. Dit geldt alleen niet voor alle orgaandonaties.

Overweeg je om orgaandonor te worden?

Overweeg je donor te worden? Door je organen en weefsels te doneren geef je iemand die dat nodig heeft het geschenk voor het leven. Het is een genereuze en onbaatzuchtige daad die echt een verschil maakt in iemands leven.

Welke organen kun je doneren en hoe word je donor?

Orgaandonor worden of niet is geen gemakkelijke beslissing. Lees de verhalen en meningen van anderen over orgaan- en weefseldonatie op de site van de NTS. Deze helpen bij het maken van een eigen keuze in het Donorregister.

7 meest voorkomende donaties door orgaandonoren

1. Nierdonatie

Nieren zijn essentieel voor het filteren van afvalstoffen uit het lichaam. Het doneren van 1 van je nieren kan het leven redden van iemand die lijdt aan nierfalen. In Nederland worden zowel nieren van overleden donoren als nieren van levende donororen gebruikt voor transplantatie. Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) wordt ongeveer 20% van de niertransplantaties uitgevoerd met nieren van levende donoren. Het is belangrijk om te weten dat er een groot tekort is aan organen voor transplantatie.  

2. Leverdonatie

De lever is het grootste interne orgaan van het lichaam en is verantwoordelijk voor veel belangrijke functies. Zoals het afbreken van voedsel, het opslaan van energie en het filteren van gifstoffen uit het bloed.   

3. Hartdonatie

Harttransplantaties zijn een veel voorkomende procedure, en ze bieden iemand die aan hartfalen lijdt een 2e levenskans. Er vinden ongeveer tussen de 15 en 20 harttransplantaties per jaar plaats in Nederland.

4. Hoornvliesdonatie

Je kunt ook je hoornvliezen doneren, dat is de doorzichtige laag aan de voorkant van je ogen. Hoornvliestransplantaties herstellen het zicht van iemand die lange tijd (half)blind is geweest.  

5. Huiddonatie

Huidtransplantaties helpen bij het genezen van wonden veroorzaakt door ernstige ongelukken zoals brand. Huid wordt ook gebruikt bij reconstructieve operaties.

6. Pancreasdonatie

De pancreas is een orgaan dat gelegen is in de buik en produceert insuline, een hormonen dat glucose, of suiker, in het bloed reguleert. Als de pancreas niet goed werkt, kan dit bijvoorbeeld leiden tot diabetes.  

7. Dunne darmdonatie

Dunne darm donatie, ook wel ‘intestinale transplantatie’ genoemd, is het proces waarbij een deel of de gehele dunne darm wordt gedoneerd door een overleden donor en geplaatst wordt in een persoon met een aandoening van de dunne darm die geen andere behandelingsopties heeft. De dunne darm is een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel en is verantwoordelijk voor de absorptie van voedingsstoffen uit voedsel.

Orgaandonor worden

Het is belangrijk om te weten dat familieleden altijd gevraagd wordt om toestemming te geven voor het gebruiken van organen van overledenen. Het is daarom ook belangrijk om je wensen te bespreken met je familie en nabestaanden. Er is geen leeftijdsbeperking voor orgaandonoren. De beschikbaarheid van organen wordt wel bekeken in relatie tot de gezondheidstoestand van elke donor.

Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich registreren als orgaandonor via het Donorregister. Dit kan online op de website van het Donorregister of door een formulier in te vullen dat verkrijgbaar is bij het gemeentehuis in jouw gemeente.  

  • Sinds 2015 is het mogelijk om op de identiteitskaart aan te geven of je donor wilt zijn of niet. Dit kan bij de gemeente of via de website van de Rijksoverheid.  
  • Sinds 2020 is het ook mogelijk om op het rijbewijs aan te geven of je donor wilt zijn of niet. Dit gebeurt bij de keer dat je het rijbewijs vernieuwd.

Weefseldonatie

Weefseldonatie omvat het proces waarbij een overleden donor weefsel doneert, zoals huid, hartkleppen, botten, pezen, ligamenten en kraakbeen, die vervolgens worden geplaatst bij mensen met aandoeningen of verwondingen. Dit verschilt van orgaandonatie. Weefsel kan meerdere keren worden gedoneerd en het verwijderings- en verpakkingsproces verschilt van orgaandonatie.

Er zijn 4 verschillende soorten weefseldonatie:

  1. Huidtransplantatie: Bij huidtransplantatie wordt huid gebruikt voor de behandeling van brandwonden, huidkanker of andere huidaandoeningen.
  2. Hartklepdonatie: Hartkleppen worden gebruikt voor de behandeling van hartafwijkingen.
  3. Bot- en kraakbeentransplantatie: Botten en kraakbeen worden gebruikt voor de behandeling van botbreuken, artritis of andere aandoeningen van het skelet.
  4. Pezen- en ligamententransplantatie: Pezen en ligamenten worden gebruikt voor de behandeling van verwondingen of afwijkingen van deze weefsels.

Net als bij orgaandonatie, registreer je je als weefseldonor bij het Centraal Orgaan opvang Donorgeneeskunde (COD) in Nederland. Dit kan door een formulier in te vullen op de website of door een donorkaartje bij je te dragen in je portemonnee.

Het is belangrijk te weten dat weefseldonatie niet bij iedereen geschikt is. Er zijn dus bepaalde criteria die bepalen of iemand geschikt is als donor, zoals leeftijd, gezondheidstoestand en specifieke vereisten voor het gewenste weefsel.

Orgaandonoren redden levens en geven kwaliteit van leven terug

Welk orgaan of weefsel je ook besluit te doneren, je kan er zeker van zijn dat je een enorm verschil maakt als orgaandonor in iemands leven. Het doneren van je organen en weefsels is een levensveranderende ervaring, zowel voor jou als voor de ontvanger.

Wat een vrijheid heb ik teruggekregen

Narda Rebel

Waarom is niet iedereen een orgaandonor?

Waarom is niet iedereen orgaandonor? In Nederland zijn er verschillende groepen mensen die automatisch geen orgaandonoren zijn, tenzij ze zelf actie ondernemen om hun keuze kenbaar te maken. Deze groepen omvatten:

  1. Mensen die geen keuze hebben geregistreerd: als iemand geen actieve keuze heeft geregistreerd in het Donorregister, wordt die persoon automatisch als ‘geen bezwaar’ beschouwd. Tenzij er een familielid is die bezwaar maakt.
  2. Mensen die expliciet aangegeven geen donor te willen zijn: als iemand zijn of haar expliciete keuze heeft laten registreren, vindt er geen transplantatie plaats.
  3. Minderjarigen onder de 12 jaar: kinderen jonger dan 12 jaar zijn automatisch niet geregistreerd als orgaandonor. De ouders of wettelijke vertegenwoordigers nemen beslissingen aangaande donorschap als het kind komt te overlijden.
  4. Mensen die niet wilsbekwaam zijn: als iemand niet in staat is om een weloverwogen beslissing te nemen en geen registratie is geen donor, tenzij de nabestaanden anders beslissen.

Het is belangrijk op te merken dat in alle gevallen de wensen van de persoon en de nabestaanden gelden bij twijfel of geen registratie!

Bron: NTS

Meer over: