Ga naar de inhoud

Heb je vaak last van nachtmerries? Dit zijn 6 veelvoorkomende oorzaken

Update:
In samenwerking met:

Heb je vaak last van nachtmerries? Van die ene vervelende en nare droom, die elke nacht weer terugkeert en waardoor je badend in het zweet wakker wordt? Dan vraag je je misschien af waarom je eigenlijk nachtmerries krijgt. Want een verstoorde nachtrust door een nachtmerrie: daar wordt niemand blij van. 

Er zijn verschillende oorzaken van deze vervelende dromen. Margriet.nl heeft 6 oorzaken voor je op een rijtje gezet. 

6 oorzaken nachtmerries:

1. Je drinkt alcohol

Hoewel je denkt dat het drinken van een ‘slaapmutsje’ helpt voor een goede nachtrust, blijkt dit volgens experts toch anders te zijn. Slaapexpert Phil Lawlor zegt tegen Huffpost dat het drinken van alcohol je in het begin helpt om te slapen. Dit verandert zodra het alcoholgehalte in je bloed daalt. Je slaap wordt volgens hem dan oppervlakkiger en je wordt vaker wakker.

Het gevolg daarvan? Meer *REM-slaap, wat levendige dromen en ook nachtmerries veroorzaakt.
TIP van Lawlor: stop ongeveer 4 uur voor het slapen met het drinken van alcohol, om nachtmerries te voorkomen.

*REM-slaap – droomslaap: Deze diepe slaapfase is genoemd naar de ‘Rapid Eye Movements’  – snelle oog bewegingen – die je tijdens deze fase maakt. Alle spieren in je lichaam zijn ontspannen. Toch zijn je hersenen en je ogen volledig actief. 

2. Eten voordat je naar bed gaat – oorzaken nachtmerries

Met de tijdstippen waarop wij in Nederland eten, kan het zomaar dat je vlak voordat je gaat slapen trek krijgt. Je lekkere trek stil je vaak met chocolade, chips of snoep. Volgens Lawlor kun je dit beter niet doen als je vaak last hebt van nachtmerries. Hij zegt daarover: “je lichaam moet hard werken om voedsel af te breken en signalen naar je hersenen sturen om actiever te zijn, wat nachtmerries kan veroorzaken.” Ook kan dit eten je slaap onderbreken door nachtelijk zweten en zure oprispingen. Slaapexpert Verena Senn, die al zo’n 15 jaar onderzoek doet naar de hersenen en slaap, voegt daaraan toe dat het niet uitmaakt wat we eten. Hoe dichter we bij onze bedtijd komen, hoe harder ons lichaam moet werken om het eten te verteren als we eenmaal rusten. 

3. Medicijnen

Hoe vaak je vervelende dromen hebt, wordt ook beïnvloed door antidepressiva en opioïden. Senn: “Het is niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt. Het verhoogde niveau van neurotransmitters, zoals dopamine, zorgt voor veranderingen in de manier waarop we dromen. Dit leidt vaak tot levendige dromen en intensere nachtmerries.”

4. Nachtmerries door angst en stress

Misschien denk je dat nachtmerries geen doel hebben, het tegendeel is waar. Ze helpen ons bij het verwerken van emoties die verbonden zijn aan negatieve ervaringen in ons leven. Zit je in een stressvolle periode? Dan is het risico op nachtmerries groter. “Angst en stress die veroorzaakt worden door traumatische of zorgwekkende situaties kunnen nachtmerries veroorzaken. Dit komt doordat je onderbewustzijn angstige gedachten verandert in een angstig en onaangenaam verhaal”, vertelt Lawlor.

Als je slaapt is er sprake van verhoogde limbische activiteit. Ons limbische systeem ligt onder de hersenkwabben en wordt gevormd door een groep hersenstructuren in de grote hersenen. Deze groep is betrokken bij onder andere emoties en de regulering daarvan, het emotionele geheugen, motivatie en genot. Senn legt uit: “Tijdens de REM-slaap verergert de verhoogde limbische activiteit, met name in het deel van de hersenen dat emoties reguleert, de emotionele intensiteit die je ervaart tijdens het dromen. Dit kan nachtmerries veroorzaken.”

Lawlor geeft aan dat voldoende slaapgebrek een remedie kan zijn, omdat dit kan leiden tot stress en nachtmerries. Hier voegt Senn aan toe dat je voor het slapen beter geen spannende boeken leest of enge films kijkt. Dit kan namelijk de vecht-of-vluchtreactie van je lichaam activeren.

5. Supplementen – oorzaken nachtmerries

Sommige mensen gebruiken het supplement melatonine om makkelijker in slaap te vallen. Dit supplement zorgt ervoor dat je slaperig wordt als het donkerder wordt, maar het kan ook zorgen voor nare dromen. “Er is geen sluitend bewijs over hoe melatonine onze dromen beïnvloed. Bij gebruik van hoge dosering melatonine kan dit voorkomen, omdat je minder kans hebt om genoeg overgangstijd tussen wakker zijn en slapen te laten,” vertelt Lawlor.

6. Slapen op je rug

Iedereen heeft een favoriete manier om te slapen. De een ligt het liefst op z’n buik, terwijl de ander vaak slaapt op de rug. Heeft de laatste optie jouw voorkeur, dan kan het goed zijn om je houding aan te passen als je vaak last hebt van nachtmerries. “Studies hebben aangetoond dat rugslapers vaker nachtmerries hebben”, zegt Lawlor “Op je rug slapen kan ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Wanneer je in REM bent, kan het gebrek aan lucht een nachtmerrie veroorzaken, waarin je achtervolgd wordt, stikt of verdrinkt.”

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

In samenwerking met:

Meer over: