Ga naar de inhoud

Kan het kwaad om je ventilator ’s nachts aan te houden?


Tijdens de warme dagen in Nederland komt de nachtrust bij velen onder druk te staan. Zeker nu de meesten kiezen voor een ‘thuisvakantie’ moeten we zelf ons hoofd koel zien te houden. Houd jij je slaapkamer op temperatuur met een ventilator gedurende de nacht? Dan is dit wat je moet weten. 

Kan ik de ventilator ’s nachts aan laten staan?

De hele nacht een ventilator aan laten staan voor een betere nachtrust kan gevolgen voor je gezondheid hebben. Een ventilator verspreidt niet alleen koude lucht: óók stof en pollen worden urenlang door je slaapkamer geblazen. Je kunt je voorstellen dat dit geen ideale situatie is als je last hebt van astma, hooikoorts of andere allergieën. Zelfs als je geen last hiervan hebt, komt het je gezondheid niet ten goede. Een ventilator is namelijk slecht voor je luchtwegen, huid en ogen. De kans bestaat dat je opstaat met droge, jeukende ogen en/of een verstopte neus of verkoudheid. 

De gevolgen van ventilatorgebruik in de nacht

Naast je luchtwegen en ogen, moet je met een ventilator oppassen voor je spieren. Door de koude lucht van een ventilator kunnen je spieren eerder verkrampen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar als het de hele nacht doorgaat, kan het vervelende gevolgen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld wakker worden met een enorm stijve nek of rug. 

Slaap je toch graag met een ventilator aan tijdens de nacht? Lees dan hieronder onze tips hoe je dit het beste kunt doen. 

Kan ik slapen met de ramen open?

Een andere optie om koele lucht binnen te krijgen, is om de ramen ’s nachts open te laten staan. Of dit beter is dan een ventilator die de hele nacht staat te loeien? Ja, absoluut. Terwijl een ventilator kan zorgen voor verkoudheid, is uit onderzoek gebleken dat slapen met een open raam dat niet kan veroorzaken.

Daarnaast komt er meer zuurstof in de kamer, waardoor je minder kans hebt op hoofdpijn. Je bouwt weerstand op en hebt – in een geventileerde kamer – minder kans op huisstofmijt. Houd er wel rekening mee dat je met longproblemen niet al te grote temperatuurverschillen mag ervaren. En zorg dat het niet tocht, zodat je niet alsnog een stijve nek krijgt.

Top 10 tips slapen in de warmte

  1. Slaap met je armen en benen wijd
  2. Slaap zonder of met zo min mogelijk kleding
  3. Gebruik een dun zomerdekbed
  4. Zet de ramen pas ’s avonds open
  5. Haal natuurlijke slaapmiddelen bij de drogist
  6. Laat je voeten iets onder de deken vandaan
  7. Leg je kussen(sloop) overdag in de vriezer
  8. Leg een koud washandje op je voorhoofd
  9. Drink geen cafeïne voor het slapen
  10. Drink geen alcohol voor het slapen

Toch de ventilator aan?

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die geen klachten ervaren, en het liefst wel met een ventilator aan slapen. Hoewel het niet wordt aangeraden, is het goed om op z’n minst de volgende tips mee te nemen. Controleer de kamertemperatuur, voordat je de ventilator voor niets aanzet, want in de nacht koelt het vaak af. Zorg dat je de ventilator op een lage stand zet, houd hem niet te dicht bij je hoofd en schaf eventueel een luchtreiniger aan om de allergie-opwekkende stoffen aan te pakken. 

Kun je meer tips gebruiken om de warme dagen aan te kunnen? Met deze tips houd je je slaapkamer koel zonder airco. Of lees meer over zó houd je je hoofd koel tijdens een hittegolf

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: