Ga naar de inhoud

Nieuwe regels Apple, wat betekent het voor iPad gebruikers?

Update:
ipad gebruikers

De aankondiging van Apple over de implicaties van de Digital Markets Act in Europa heeft de aandacht getrokken, met specifieke gevolgen voor ontwikkelaars en gebruikers. Terwijl Spotify de eerste was om zijn perspectief te delen, concentreert deze analyse zich op wat deze regelgeving betekent voor iPad-gebruikers.

De specifieke aandacht voor de iPad heeft te maken met de verschillen die er zijn ten opzichte van de regels die voor de iPhone gelden. Welk verschil is dat?

Digital Markets Act

De Digital Markets Act (DMA) in Europa is een wetgevingsvoorstel dat tot doel heeft om de macht van grote digitale platforms te reguleren en eerlijke concurrentie op de digitale markt te bevorderen. De DMA is bedoeld om specifieke regels op te stellen voor zogenaamde “gatekeeper” platforms, zoals grote online marktplaatsen en sociale mediaplatforms.

iPadOS en iOS: verschillen in ‘poortwachter’-regel

Het onderscheid tussen iPhone en iPad komt voort uit het gebruik van verschillende besturingssystemen – iOS voor iPhone en iPadOS voor iPad. De ‘poortwachter’-regel, die door Europa wordt toegepast, richt zich voornamelijk op grote platforms, en iOS is hier onderdeel van, terwijl iPadOS dat niet is. Dit stelt Apple in staat om enkele specifieke keuzes te maken voor de iPad.

Niettemin valt de App Store, waarop beide apparaten vertrouwen, wel onder de ‘poortwachter’-regel. Als gevolg hiervan heeft Apple wijzigingen aangekondigd die van invloed zijn op de App Store op alle platforms, maar sommige aanpassingen zijn exclusief voor de iPhone.

Wat niet naar de iPad komt

Enkele opvallende wijzigingen die exclusief naar de iPhone komen, omvatten:

  • Een pop-up (melding) in Safari die vraagt om een standaard browser te kiezen
  • Ondersteuning voor browsers van derde partijen
  • De mogelijkheid om een standaard NFC- en wallet-app (betaling) te kiezen
  • De mogelijkheid om appwinkels van derde partijen te installeren en apps vanaf die appwinkels te downloaden

Wat wel naar de iPad komt

De iPad-gebruikers kunnen daarentegen profiteren van de mogelijkheid voor app makers om alternatieve betaalmethoden te gebruiken en lagere commissies te betalen. Bovendien zal de App Store op de iPad worden opengesteld voor game streaming-apps.

App Store: veranderingen en de Core Technology Fee (CTF)

De veranderingen worden van kracht met de verwachte iOS 17.4-update, gepland voor maart 2024. Niettemin heeft Apple de verplichte Core Technology Fee (CTF) geïntroduceerd als reactie op de EU-eis om App Store-alternatieven toe te staan.

Deze CTF fungeert als een soort tol die ontwikkelaars moeten betalen om hun app buiten de App Store te verspreiden. Met een tarief van 50 cent per geïnstalleerde app per jaar, vanaf het punt van 1 miljoen downloads, kunnen de kosten snel oplopen. Dit heeft geleid tot zorgen onder ontwikkelaars, vooral voor gratis apps met miljoenen downloads, waarbij de kosten aanzienlijk kunnen zijn.

De standpunten van app ontwikkelaars

De recentelijk geïntroduceerde vergoeding van 50 cent per app kan een obstakel vormen voor ontwikkelaars die hoopten moeiteloos apps te verspreiden die niet aan de App Store-regels voldoen. Hoewel deze apps in de toekomst wellicht beschikbaar zijn, brengt dit nu extra kosten met zich mee, waarbij Apple nog steeds een deel van de taart opeist.

Epic Games, de ontwikkelaar van Fortnite, heeft openlijk zijn ongenoegen geuit over deze ‘extra kosten’, zoals benoemd door Epic-topman Tim Sweeney. Desondanks is het bedrijf van plan Fortnite buiten de App Store naar iOS te brengen en heeft waarschijnlijk genoeg inkomsten uit het spel om de kosten ruimschoots te dekken.

De reacties van ontwikkelaars op deze veranderingen zijn gemengd.  Apple benadrukt echter dat deze kosten nodig zijn om de veiligheid van het iOS-ecosysteem te waarborgen.

Voor veel kleinere, opkomende appmakers blijft de App Store echter de voorkeursplek, ondanks deze nieuwe regels. De legitimiteit van deze benadering door de EU blijft een open vraag.

Vernieuwing

In afwachting van de implementatie van iOS 17.4 in maart, zullen ontwikkelaars en gebruikers nauwlettend in de gaten houden hoe deze nieuwe regels de dynamiek van de App Store en het iPad-gebruik gaan beïnvloeden.

Terwijl de digitale horizon van iPad-gebruikers zich uitbreidt met de aankondigingen van Apple, lijkt het alsof we aan de vooravond staan van een nieuwe fase in het App Store-tijdperk.

Laten we niet vergeten dat vernieuwing zich niet beperkt tot één scherm. Net zoals we onze digitale grenzen verleggen, hebben ook WhatsApp-gebruikers recentelijk een golf van nieuwe functies ervaren. 

Video iOS 17 update

Bekijk de video hieronder >>

Video iOS 17.4 is uit, dit zijn de veranderingen

De allernieuwste aanpassingen voor de iPhone ontdek je in de (Engelstalige) video hieronder >>

We houden alle nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten bij Startpagina! 

Meer over: