Ga naar de inhoud

Social media maakt ons ongelukkig, maar we stoppen er niet mee

Update:
stress door sociale media

Sociale media maken ons niet gelukkiger. Sterker nog 2,2 miljoen Nederlanders voelen zich juist minder gelukkig door het gebruik van de socials. Ze ervaren keuzestress en zijn bang iets te missen.

Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben meer dan eens overwogen om Facebook, Instagram of TikTok te verlaten, maar doen dit niet. Ruim 6 miljoen Nederlanders stellen dat sociale media een gevaar vormen voor ons mentaal welzijn.

Generatie Z en de millennials

Cijfers die er niet om liegen. Ze zijn boven water getild door onderzoeksbureau Newcom dat jaarlijks het Nationale Social Media Onderzoek uitvoert. Problemen doen zich het meeste voor onder de Generatie Z en de millennials. Zij maken niet alleen het meeste gebruik van sociale media, maar zeggen óók het minst gelukkig te worden van het gebruik van de platforms.

De tekst gaat onder de video verder >>>

Verslaafd aan social media

Bang om iets te missen

Onderzoeker Tim Jonker: “Jongeren hebben veel last van fomo, fear of missing out, zijn bang dat ze iets missen als ze niet de hele dag scrollen.” Aan de andere kant stelt 1 op de 3 ondervraagden meer zelfvertrouwen te krijgen door het gebruik van sociale media. “De helft van de gebruikers ervaart socials als een aanvulling op zijn of haar échte leven.”

Voldoen aan het perfecte plaatje

Sociale media veroorzaken  keuzestress en angst om niet aan het perfecte plaatje te kunnen voldoen. “Er zijn te veel evenementen en hobby’s, zeker op sociale media”, stelt Jonker. “Was een ander feestje niet veel leuker dan waar jij bent geweest? Heb je wel de juiste kleren gekozen om erbij te horen?” Influencers schetsen een perfect beeld waar gebruikers toch aan willen voldoen. Die schaduwkant openbaart zich bij steeds meer mensen.

Haatreacties op sociale media zijn ook slecht voor de gezondheid. Niet altijd wordt erbij nagedacht wat de consequenties voor een persoon kunnen zijn.

De tekst gaat onder het bericht verder >>>

@annikahopstaken0 De aller eerste aflevering van Annika doet het gewoon staat nu online! En in deze aflevering bespreek ik met psycholoog en auteur vaan het boek ‘A sociale media’ Thijs Launspach de impact van social media op ons leven. We hebben het over: 🎙️ De impact van social media op onze mentale gezondheid 🎙️ Hoe we eigenlijk allemaal verslaafd zijn 🎙️ Hoe het ons dagelijks leven kan overnemen 🎙️ Hoe Thijs zelf afkickte van zijn social media verslaving 🎙️ Voorbeelden van mijn haat liefde verhouding met social media Nu te beluisteren op Spotify of Youtube via de Link in bio! #podcast #podcastserie #mentalegezondheid #thijslaunspach #psycholoog #socialemedia #socialmedia #socialmediaverslaving #annikadoethetgewoon #interview #tiktokverslaving #persoonlijkeontwikkeling ♬ origineel geluid – AnnikaHopstaken

Oplossing zaak voor de overheid

Jonker heeft niet onderzocht hoe dit probleem kan worden opgelost. Hij vindt dat een vraag voor de overheid. “Wij constateren alleen de trends.”

Voor het onderzoek werden ruim 7100 respondenten ondervraagd die een representatieve afspiegelingen vormden van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder.

Bronnen: Linda, NOS

Meer over: