Ga naar de inhoud

De verstrekkende gevolgen van opnames van een videodeurbel bij criminaliteit

Update:
videodeurbel

De slimme deurbel is aan een ware opmars bezig. Inmiddels prijkt dit technologische snufje bij meer dan 1 miljoen Nederlandse huishoudens aan de voordeur. Handig, want op die manier kun je altijd en overal zien wie er aanbelt, zelfs als je niet thuis bent. Het gemak van communiceren via een smartphone-app maakt het des te populairder.

De vraag rijst: Hoe zit het met de privacy wanneer de camera van deze slimme videodeurbel onbedoeld betrokken raakt bij criminele activiteiten?

De essentie van een “slimme” videodeurbel

Volgens de Smart Home Monitor, een marktonderzoek onder 5.000 Nederlanders door Multiscope, bezitten inmiddels meer dan 1,2 miljoen huishoudens in Nederland een slimme deurbel.

De slimme deurbel, voorzien van een camera, maakt het mogelijk om op afstand te zien wie er voor de deur staat. Bediening geschiedt eenvoudig via een app op je smartphone of tablet. Hierdoor kun je niet alleen communiceren met bezoekers, maar hen zelfs op afstand toegang verlenen. Daarnaast fungeert de bel als een soort bewakingscamera. Bij beweging rond de voordeur krijg je direct een melding op je telefoon. Dit verklaart ongetwijfeld de groeiende populariteit van dit ‘slimme’ product.

Privacyregels in de spotlight

Bij het installeren van een slimme deurbel is het van belang om de privacy niet uit het oog te verliezen. Vanuit het oogpunt van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moeten enkele belangrijke regels in acht worden genomen:

  • Het filmen met de camera van de slimme deurbel is alleen toegestaan op het privéterrein van de eigen woning. Het continu filmen van de openbare weg of het terrein van buren is niet toegestaan, zoals aangegeven door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder op de bescherming van persoonsgegevens.
  • Volgens de AVG wordt een video-opname van een persoon beschouwd als een ‘persoonsgegeven’. Het is belangrijk om de opgenomen beelden zo kort mogelijk te bewaren, bijvoorbeeld na 24 uur. Overweeg ook automatische verwijderingsopties in de instellingen.
  • Overweeg het helemaal niet opslaan van beelden om gedoe met privacyregels te voorkomen. Met een slimme deurbel kun je ook live kijken wie er voor de deur staat zonder beelden op te slaan.
  • Informeer mensen die aan de deur komen over de aanwezigheid van een camera bij de voordeur, zelfs als deze niet altijd duidelijk zichtbaar is bij een slimme deurbel.
  • Mensen die gefilmd worden, hebben privacyrechten, inclusief het recht om de opgenomen beelden te bekijken.
  • Het delen van gemaakte beelden online, bijvoorbeeld via sociale media, is alleen toegestaan met toestemming van de gefilmde personen.
  • Controleer vóór aankoop of vraag aan de verkoper of de videodeurbel privacy-opties biedt, zoals het zwart maken van specifieke gebieden van het beeld of het blurren van gezichten.
  • Onderzoek waar de camerabeelden worden opgeslagen voordat je de slimme deurbel in gebruik neemt. Fabrikanten moeten zich aan privacyregels houden bij de verwerking van persoonlijke gegevens.
  • Als je in een huurwoning woont, kan toestemming van de verhuurder nodig zijn voor de installatie van een slimme deurbel, om mogelijke conflicten met algemene huurvoorwaarden te voorkomen.

Videodeurbel beelden opgevraagd bij een misdrijf

Steeds vaker zien we online oproepen om camerabeelden vrij te geven.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Handhaving van privacyregels bij een slimme videodeurbel

Als je vermoedt dat iemand met een slimme deurbel de privacyregels niet naleeft, kun je dit melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP kan onderzoeken of de betreffende persoon zich aan de wet heeft gehouden en passende interventies uitvoeren om eventuele overtredingen te stoppen.

Dit proces, bekend als ‘alternatieve interventie’, kan leiden tot telefoontjes of waarschuwingsbrieven om naleving te waarborgen. Als je het nog bonter maakt, krijg je te maken met de politie.

Ben je verplicht om camerabeelden te delen met de politie?

In Nederland ben je niet verplicht om videodeurbelbeelden te delen met de politie. De beelden die je hebt, vallen onder je privacy en je bent vrij om te beslissen wat je ermee doet.

Echter, als er een strafbaar feit is gepleegd en de politie denkt dat de beelden kunnen helpen bij het oplossen van het misdrijf, kunnen ze je vragen om de beelden vrijwillig te delen.

Kun je jouw bewakingscamera delen met de politie?

Kan iedereen zijn beveiligingscamera of videodeurbel zomaar aanmelden bij de politiedatabank? Ja, dat is geheel vrijwillig. De politie kan vervolgens zien waar deze geregistreerde camera’s hangen, wie de eigenaar is, hoelang beelden worden bewaard en wat de camera filmt. Ze kunnen niet live meekijken!

Meer over: