Draai voor klassieke weergave

Videodeurbel: zijn ze echt veilig en makkelijk in gebruik?

De postbode komt langs met jouw bestelling en je bent niet thuis, je kleinkinderen komen onverwachts op bezoek of die vervelende buurman staat weer eens voor de deur. Voor de een doe je de deur liever open dan voor de ander. Het is dan ook heel fijn dat je kunt zien we er voor je deur staat. Een videodeurbel is hier de ideale oplossing voor. Maar is zo’n videodeurbel eigenlijk veilig en makkelijk in gebruik? Zo herken je een goede videodeurbel.

Wat is een videodeurbel?

Een videodeurbel wordt ook wel een slimme deurbel genoemd. Dit is een deurbel die verbonden is met Wifi of bedrading en bied je dankzij de ingebouwde camera de mogelijkheid om te zien wie er aanbelt. De beelden bekijk je eenvoudig op je smartphone, tablet of computer. Hierdoor hoef je nooit meer de voordeur te openen, zonder dat je weet wie er voor je deur staat! Naast de bel die rinkelt, krijg je ook een melding op je telefoon. Zo weet je altijd wanneer er iemand voor de deur staat. Zelfs als je boodschappen doet of op vakantie bent. Vraag via de ingebouwde microfoon aan de postbezorger of hij het pakket voor de deur wil leggen als je niet thuis bent.

Voordelen videodeurbel

 • Zie wie er voor je deur staat dankzij de HD-camera
 • Hou je huis in de gaten op afstand
 • Spreek de pakketbezorger aan via de intercomfunctie
 • Krijg melding van bewegingen
 • Koppel de deurbel met je mobiel, tablet of computer
 • Bekijk videobeelden terug
 • Live beelden bekijken
 • Wifi of bedraad aan te sluiten
 • Vervangt de huidige deurbel
 • Eenvoudig te installeren

Is een videodeurbel veilig?

Een videodeurbel heeft veel voordelen en is vanwege verschillende redenen heel erg veilig. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er bij mensen met een slimme deurbel, 24% minder wordt ingebroken. Door de videodeurbel worden inbrekers namelijk afgeschrikt. Ook geeft een videodeurbel je een veilig en gerust gevoel, omdat je altijd weet voor wie je de deur opendoet.

Vanwege de opkomende populariteit van de videodeurbellen, is er veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze slimme deurbellen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder op het gebied van privacy, is daarentegen wel kritisch over het uitdelen van de slimme deurbellen. Veel deurcamera's filmen permanent de openbare ruimte, zoals de straat of de stoep. Als dat gebeurt zonder goede reden is het illegaal, aldus de Privacy Waakhond. Dit voorkom je door hem zo in te stellen dat de openbare ruimte niet gefilmd wordt. De postbode en andere bezoekers wijs je eenvoudig op de camera met een sticker of bordje.

Is een videodeurbel makkelijk in gebruik?

Een videodeurbel vervangt je huidige deurbel en is eenvoudig te installeren. Én zo'n slimme deurbel is meestal makkelijk te gebruiken. Het hangt er een beetje vanaf welk type je neemt, in principe werken ze allemaal hetzelfde. Zorg er eerst voor dat je de deurbel volledig oplaadt of van batterijen of een stroompunt voorziet. Connect dan je deurbel met de bijpassende app en stel in wanneer en op wat voor manier je een melding wilt ontvangen. Wil je bijvoorbeeld alleen een melding krijgen als er iemand aanbelt of vind je het ook fijn om een berichtje te krijgen als iemand (dicht) langs je deur loopt? Tot slot hoef je de deurbel alleen nog te monteren. Als je dit lastig vindt, is er altijd wel iemand die je wilt helpen. Misschien een slimme buur of je lieve vriendin. Met de instructievideo's op youtube kom je zelf ook een heel eind. 

Hoe herken je een goede videodeurbel?

Er zijn honderden, misschien wel duizenden videodeurbellen op de markt. Het is daarom lastig om een goede videodeurbel uit te kiezen. Gelukkig deed de Consumentenbond hier onderzoek naar en zette de ze op een rijtje:

5 beste videodeurbellen:

 1. Ring Video Doorbell Pro - de beste deurbel met camera van 2021
 2. Hombli Smart Doorbell - de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Google Nest Hello - de beste deurbel met camera op netstroom werkt
 4. Ring Video Doorbell 3 - de beste deurbel met camera op batterij
 5. Alecto ADI-250 - wordt geleverd met eigen scherm (lees: geen mobiel nodig)

Lees ook:

Bron: consumentenbond, NOS
Auteur: Ilse Bloemendal