Ga naar de inhoud

Videodeurbel: is dit echt veilig en makkelijk in gebruik?

Update:

De postbode komt langs met jouw bestelling en je bent niet thuis, je (klein)kinderen komen onverwachts op bezoek of die vervelende buurman staat weer eens voor de deur. Voor de een doe je de deur liever open dan voor de ander. Het is dan ook heel fijn dat je kunt zien wie er voor je deur staat. Een videodeurbel is hier de ideale oplossing voor.

Want is zo’n videodeurbel eigenlijk veilig en makkelijk in gebruik? Zo herken je een goede videodeurbel.

Wat is een videodeurbel?

Een videodeurbel wordt ook wel een slimme deurbel genoemd. Dit is een deurbel die verbonden is met wifi of bedrading en biedt je dankzij de ingebouwde camera de mogelijkheid om te zien wie er aanbelt. De beelden bekijk je eenvoudig op je smartphone, tablet of computer. Hierdoor hoef je nooit meer de voordeur te openen, zonder dat je weet wie er voor je deur staat! Naast de bel die rinkelt, krijg je ook een melding op je telefoon. Zo weet je altijd wanneer er iemand voor de deur staat. Zelfs als je boodschappen doet of op vakantie bent. Vraag via de ingebouwde microfoon aan de postbezorger of hij het pakket voor de deur wil leggen als je niet thuis bent.

10 voordelen van een videodeurbel

  1. Zie wie er voor je deur staat dankzij de HD-camera
  2. Hou je huis in de gaten op afstand
  3. Spreek de pakketbezorger aan via de intercomfunctie
  4. Krijg melding van bewegingen
  5. Koppel de deurbel met je mobiel, tablet of computer
  6. Bekijk videobeelden terug
  7. Live beelden bekijken
  8. Op de wifi of bedraad aan te sluiten
  9. Vervangt de huidige deurbel
  10. Eenvoudig te installeren

Is een videodeurbel veilig?

Een videodeurbel heeft veel voordelen en is vanwege verschillende redenen heel erg veilig. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er bij mensen met een slimme deurbel, 24% minder wordt ingebroken. Door de videodeurbel worden inbrekers namelijk afgeschrikt. Ook geeft een videodeurbel je een veilig en gerust gevoel, omdat je altijd weet voor wie je de deur opendoet.

Vanwege de opkomende populariteit van de videodeurbellen, is er veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze slimme deurbellen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder op het gebied van privacy, is daarentegen wel kritisch over het uitdelen van de slimme deurbellen. Veel deurcamera’s filmen permanent de openbare ruimte, zoals de straat of de stoep. Als dat gebeurt zonder goede reden is het illegaal, aldus de Privacy Waakhond. Dit voorkom je door hem zo in te stellen dat de openbare ruimte niet gefilmd wordt. De postbode en andere bezoekers wijs je eenvoudig op de camera met een sticker of bordje.

Is een videodeurbel makkelijk in gebruik?

Een videodeurbel vervangt je huidige deurbel en is eenvoudig te installeren. Én zo’n slimme deurbel is meestal makkelijk te gebruiken. Het hangt er een beetje vanaf welk type je neemt, in principe werken ze allemaal hetzelfde. Zorg er eerst voor dat je de deurbel volledig oplaadt of van batterijen of een stroompunt voorziet. Verbind dan je deurbel met de bijpassende app en stel in wanneer en op wat voor manier je een melding wilt ontvangen. Wil je bijvoorbeeld alleen een melding krijgen als er iemand aanbelt of vind je het ook fijn om een berichtje te krijgen als iemand (dicht) langs je deur loopt? Tot slot hoef je de deurbel alleen nog te monteren. Als je dit lastig vindt, is er altijd wel iemand die je wilt helpen. Misschien een slimme buur of je lieve vriendin. Met de instructievideo’s op youtube kom je zelf ook een heel eind. 

Hoe lang gaat een videodeurbel mee?

De levensduur van een videodeurbel wordt beïnvloed door factoren zoals de accu en software-ondersteuning. Na een paar jaar kan de accu verslechteren en moet je wellicht een nieuwe batterij aanschaffen. Slimme videodeurbellen gaan over het algemeen minder lang mee dan traditionele belsystemen. Fabrikanten bieden software-updates aan, maar de ondersteuning is beperkt in tijd.

Bijvoorbeeld, Google ondersteunt hun deurbellen minstens 5 jaar voor beveiligingsupdates. Ring daarentegen biedt sowieso nog 4 jaar updates aan na het uit de markt halen van het product. Het is belangrijk om te weten hoe lang een fabrikant ondersteuning biedt voordat je een keuze maakt.

Het gebruik van een deurbel totdat de fabrikantondersteuning eindigt, is een goed idee. Accu’s van deurbellen met accuvoeding gaan meestal 2 tot 3 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen. Het is echter afhankelijk van gebruik en instellingen. Het wordt lastiger om accu’s te vervangen als ze niet meer verkrijgbaar zijn.

Om problemen te voorkomen, vervang je de deurbel wanneer de ondersteuning eindigt. De levensduur varieert, meestal 3 tot 5 jaar, met Ring als langdurige uitzondering. Controleer altijd de FAQ van de fabrikant voor specifieke ondersteuningsinformatie. Ring en Google bieden langere ondersteuning dan andere merken.

Waar moet je op letten als je een slimme deurbel koopt?

Moderne slimme deurbellen doen meer dan alleen deurbellen laten klinken. Ze fungeren als digitale poortwachters. Neem bijvoorbeeld de Ring Video Deurbel 3, die meldingen naar je smartphone stuurt bij aanbellen, je in staat stelt om bezoekers te zien en met ze te communiceren, waar je ook bent. De meeste modellen, zoals de Google Nest Hello, omvatten ook bewegingsdetectie, waardoor je zelfs gewaarschuwd wordt als er iemand nadert zonder aan te bellen. Nachtzicht is een standaardfunctie op de meeste modellen.

1. Kosten van slimme deurbellen

De kosten van slimme deurbellen kunnen sterk variëren. Een basismodel zoals de Ring Video Deurbel Wired kan al rond de 70 euro kosten, terwijl geavanceerdere modellen zoals de Arlo Essential Deurbel tot wel 200 euro kunnen reiken.

2. Het belang van een abonnement

Bepaalde slimme deurbellen, waaronder de Ring-deurbellen, vereisen een maandelijks abonnement voor volledige functionaliteit. Zonder abonnement kun je nog steeds live videobeelden bekijken en met bezoekers communiceren, maar het opslaan en terugkijken van videobeelden is vaak een premiumfunctie.

3. Slimme deurbellen zonder abonnement

Er bestaan ook slimme deurbellen die prima functioneren zonder abonnement. Deze modellen, zoals de Eufy Video Deurbel, slaan video’s lokaal op, bijvoorbeeld op een SD-kaart. Hoewel je bespaart op terugkerende kosten, bieden deze modellen mogelijk minder functies dan hun geabonneerde tegenhangers.

4. Wetgeving rondom videobeveiliging

Bij het gebruik van een slimme deurbel om de openbare ruimte te filmen, moet je rekening houden met privacywetgeving. Hoewel het filmen voor beveiligingsdoeleinden is toegestaan, is het belangrijk om zo min mogelijk van de openbare weg vast te leggen en bezoekers op de hoogte te stellen van de cameratoepassing.

Bij het kiezen van een slimme deurbel is het cruciaal om je behoeften en budget in overweging te nemen, en om op de hoogte te blijven van de geldende wetten en regels rondom videobewaking. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die bijdraagt aan een veiligere woonomgeving.

Hoe herken je een goede videodeurbel

Er zijn honderden, misschien wel duizenden videodeurbellen op de markt. Het is daarom lastig om een goede videodeurbel uit te kiezen. Gelukkig deed de Consumentenbond hier onderzoek naar en zette de ze op een rijtje:

5 beste videodeurbellen:

  1. Ring Video Doorbell Pro 2 – De meest complete deurbel met camera en gong. Een superieur totaalpakket is niet te vinden!
  2. Hombli Smart Doorbell 2 – Deze deurbel biedt de meest uitgebalanceerde prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Google Nest Doorbell Battery – Als naadloze integratie met het Google-ecosysteem jouw doel is, is dit de beste keuze.
  4. Ring Video Doorbell 4 – De ultieme deurbel met camera en gong, geheel op batterijkracht.
  5. Alecto ADI-250 – Deze deurbel met camera heeft zijn eigen display, waardoor je je smartphone niet hoeft te gebruiken!

Meer over: