Ga naar de inhoud

Neuspeuteren: onschuldige gewoonte of gevaarlijk?

Update:

Neuspeuteren, iedereen doet het wel eens. 9 op de 10 mensen, om precies te zijn. Maar zo’n snotje uit je neus halen, is dit nou zo onschuldig als je denkt? Lees hier de gevaren van neuspeuteren.

Neuspeuteren is iets heel normaals

Laten we wat meer achtergrondinformatie geven over dit alom bekende fenomeen. Neuspeuteren is een natuurlijk gedrag dat zowel bij mensen als bij sommige diersoorten, zoals apen en halfapen, voorkomt. Verbazingwekkend genoeg geeft meer dan 90% van de Nederlanders toe wel eens in hun neus te peuteren. Een aanzienlijk aantal. Echter, de frequentie en plaats van deze handeling kunnen sterk variëren. Sommigen doen het zonder schaamte, waar anderen het liever stiekem op de wc doen. Maar in de auto, lijkt het wel een vaste gewoonte van veel mensen.

Het lijkt er dus op dat neuspeuteren een menselijk trekje is dat veel voorkomt. Wat echter minder aangenaam is, is het feit dat slechts de helft van degenen die neuspeuteren hun snotje in een zakdoekje laat belanden. Nog erger is dat 10% ervoor kiest om hun snotje daadwerkelijk op te eten. Een vreemd fenomeen, dat mogelijk voortkomt uit verveling of misschien zelfs als een soort gewoonte. Dit verklaart wellicht het gezegde ‘zit niet zo uit je neus te vreten?’

Waarom eten sommige mensen uit hun neus?

Waarom eten sommige mensen uit hun neus? Het gedrag van mensen die hun neus leeg lepelen en het opeten lijkt voor velen onbegrijpelijk en ronduit onsmakelijk. Toch lijkt een deel van de bevolking er plezier aan te beleven. Voor sommigen lijkt het een gewoonte of zelfs een voorkeur te zijn. De redenen waarom mensen dit doen verschillen. Sommigen doen het uit verveling, terwijl anderen mogelijk een zekere bevrediging ervaren door het uitvoeren van dit gedrag. Het kan ook een reflex zijn, vergelijkbaar met nagelbijten of haar plukken.

Hoewel dit gedrag sociaal gezien vaak als onacceptabel wordt beschouwd, kunnen mensen het toch doen vanwege gewoontevorming of gebrek aan bewustwording van de sociale normen rondom dit gedrag. Ondanks dat sommigen dit misschien als normaal beschouwen, roept het bij anderen begrijpelijkerwijs vragen op over de gezondheidsrisico’s, gezien de aanwezigheid van potentiële ziekteverwekkers en andere ongewenste stoffen in de neus.

De tekst gaat onder de video verder >>

Wat zit er in je neus?

Wanneer je je neus ophaalt, worden de ongewenste deeltjes in je luchtwegen naar je maag gestuurd, waar ze onschadelijk worden gemaakt. Het is dus volkomen veilig om je neus op te halen als je ziek bent en de inhoud door te slikken. Eigenlijk is het beter dan snuiten.

Maar niet alle vuiligheid eindigt in je maag. Soms droogt er iets op in je neusgat – een snotje. Deze snotjes zitten vol met viezigheid die je hebt ingeademd. Sommigen beweren dat dit een reden is om snotjes niet op te eten, terwijl anderen juist stellen dat het juist goed is om ze te consumeren. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert bijvoorbeeld dat het eten van opgedroogd snotje je immuunsysteem blootstelt aan verzwakte ziekteverwekkers, waardoor je specifieke weerstand opbouwt, vergelijkbaar met een vaccin.

Sommigen geloven dat ons lichaam prima om kan gaan met het eten van snot. Als snot toch via je trilhaartjes in je maag belandt, kun je het net zo goed direct uit je neus pulken en opeten, redeneert bijvoorbeeld televisiepresentator Gates.

Desalniettemin is er ook een argument om je neusinhoud niet op te eten. Onder je nagels huizen namelijk allerlei bacteriën die je liever niet in je lichaam brengt. 1 daarvan is de bacterie Staphylococcus aureus. Hoewel deze bacterie meestal ongevaarlijk is, kan een beschadigd slijmvlies een vervelende infectie veroorzaken. Mensen die regelmatig in hun neus peuteren, hebben volgens een studie uit 2006 een grotere kans op een infectie met deze bacterie.

Is neuspeuteren ongezond? De gevaren van neuspeuteren

Wat betreft de gezondheidsaspecten, het eten van snotjes zal gelukkig niet direct leiden tot de dood. Snot bestaat namelijk uit water, antilichamen, antibacteriële stoffen, bacteriën en stof. Hoewel sommigen beweren dat het eten van snotjes goed is voor de weerstand, is dit door deskundigen als onzin bestempeld. Per dag produceren we tussen de 1 en 1,5 liter snot, wat een normaal onderdeel is van onze lichaamssappen. Het kan dus geen kwaad om af en toe een snotje in te slikken, maar het is wel verstandig om voorzichtig te zijn en zachte voorwerpen te gebruiken om in je neus te peuteren om irritatie te voorkomen.

Kunnen je neusgaten groter worden door neuspeuteren?

Kunnen je neusgaten groter worden door neuspeuteren? Is een van de meest gestelde vragen op Goeievraag.nl. Het antwoord: je neusgaten worden niet groter door neuspeuteren, tenzij je het weefsel extreem uitrekt. Het antwoord is nee, omdat neusgaten niet op dezelfde manier reageren als bijvoorbeeld oorlellen bij het stretchen met oorbellen of tunnels. Het weefsel van de neusgaten is niet zo elastisch en zal niet merkbaar vergroten zonder langdurige en consistente fysieke invloed.

Hoe kom ik van het neuspeuteren af?

Lees je dit artikel en denk je – oei, met deze gewoonte moet ik echt stoppen? Dan is het verstandig om te kijken hoe je van het neuspeuteren afkomt. Als je wilt stoppen met neuspeuteren, maar geen opvallende maatregelen zoals pleisters op je vingers wilt nemen, kun je een ander trucje proberen. Een suggestie is om een aantal hete rode pepers te snijden en vervolgens je handen niet te wassen. Op die manier voel je het direct zodra je met je vingers in je neus gaat. Wees echter voorzichtig en vermijd het aanraken van je ogen of het krabben aan andere delen van je gezicht om irritatie te voorkomen.

Meer over: