Ga naar de inhoud

Maken windmolens je ziek? Nieuw centrum doet onderzoek

Update:
Windmolens

Word je ziek van brommende windmolens? Een rapport van zorginstituut Nivel geeft aan dat dit wel meevalt. Een groep huisartsen is het daar niet mee eens. Zij ontmoeten veel patiënten met angst, depressie en stress in hun praktijk.

Op steeds meer locaties ontstaat onrust over de impact van windmolens op de gezondheid. Daarom komt er een nieuw expertisecentrum voor gezondheidsproblemen die windturbines kunnen veroorzaken. Het RIVM en de GGD’s werken samen in wat het ‘Expertisepunt Windenergie en Gezondheid’ heet. Recent onderzoek bevestigt dat het geluid van windmolens kan leiden tot ernstige hinder, die soms kan uitmonden in gezondheidsklachten.

2 uur slaap per nacht

Huisarts Sylvia van Manen uit Den Bosch behandelt patiënten met klachten die zijn ontstaan door het geluid van windturbines. “Sommigen slapen maar 2 uur per nacht. Te weinig voor een gezond immuunsysteem. Ook ontstaan concentratieproblemen en als gevolg daarvan weer gedragsproblemen.”

Tekst leest verder onder video >>>

Onderzoek naar klachten windmolens

Van Manen, is aangesloten bij Wind Wiki. Deze groep bestaat uit medici die zich verdiepen in de veiligheid van windturbines. Ze verspreidde onder 330 omwonenden een enquête. Daarmee werd onderzocht of de mensen last hebben van trillingen, slagschaduw of licht. En of dat invloed heeft op het woongenot.

Tekst leest onder video verder >>>

Dan maar verhuizen

Van de 330 enquêtes kwamen er 99 terug, zegt Van Manen. Eenderde daarvan had ernstige hinder van een van de aspecten en een aantal mensen – 19 van de 99 – gaf aan dat ze overwogen om te verhuizen. Van Manen noemt het ontzettend jammer dat het Nivel-rapport aangeeft dat er nauwelijks problemen zijn.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Speciale huisartsencode voor klachten en symptomen

Van Manen wil dat het voor artsen makkelijker wordt om gezondheidsproblemen door windturbines te registeren. “Dat kan nu niet, omdat er geen code voor is.” Huisartsen moeten in Nederland werken met het International Classification of Primary Care (ICPC), dat in Nederland de standaard is voor het coderen en classificeren van klachten en symptomen.

Verzoek voor ICPC code niet gehonoreerd

Voor veel aandoeningen, zoals verkoudheid of astma, zijn die ICPC codes er wel, maar niet voor klachten door windmolens. “Daardoor schrijven we patiënten met slaaptekort, stress of angst weg onder andere codes. Ik kan nergens noteren dat de slaapproblemen komen door het geraas en gebrom van de windturbine die vlakbij het huis van de patiënt staat. Dat is heel jammer. Van Manen heeft een verzoek voor zo’n nieuwe code ingediend, maar die is niet gehonoreerd.

Het nieuwe expertisecentrum voor gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door windturbines is bedoeld om de wetenschappelijke kennis over windturbines en gezondheid in de gaten te houden, en om mogelijk aanvullend onderzoek te doen.
De zorgen over gezondheidseffecten zijn flink toegenomen, omdat overal in het land plannen voor extra wind- en zonne-energie worden gemaakt.

Bronnen: EenVandaag, NOS
Foto: Tokarsky by Canva

Meer over: