Ga naar de inhoud

Hooikoorts en tuinieren: zó geniet je toch van groen

Update:
Hooikoorts en tuinieren

Zodra de zon weer schijnt, trekken we massaal naar buiten, inclusief de miljoenen Nederlanders die kampen met hooikoorts. Hoewel je de pollen niet volledig omzeilt, kun je met een slim ingerichte tuin de overlast wel flink beperken. Lees in dit artikel hoe je dat doet als je overgevoelig bent voor pollen.

Hooikoorts en tuinieren

Timing is alles.​​ Mensen met een hooikoorts-allergie kunnen er goed aan doen om ’s morgens vroeg of ’s avonds te gaan tuinieren. Deze planten moet je vermijden in de tuin als je hooikoorts hebt.

Laat het grasmaaien aan anderen over tijdens de pollendagen

Het gazon is niet snel je vijand, maar bloeiend siergras kun je beter mijden. Zie je pluimen opduiken? Schakel iemand anders in voor het grasmaaien tijdens de pollendagen! Zwaar allergene pollen verspreidende siergrassen kun je beter aan je voorbij laten gaan. Word je niet vrolijk van als je pollenallergie hebt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Laat het gras doen door je buurman of familielid en ga zelf even een boodschap doen of blijf binnen. (Foto: Michael Svoboda)

Kleurrijke bloemen en waterplanten zijn minder problematisch

Wist je dat felgekleurde bloemen vaak zware pollen hebben die niet gemakkelijk de lucht in gaan? Deze bloemen vertrouwen op insecten voor hun voortplanting en zijn minder problematisch voor hooikoortspatiënten.

Ook een vijvertje kan wonderen doen, aangezien waterplanten zelden allergische reacties veroorzaken. Toch op zoek naar wat mediterrane sfeer? Kijk uit met bepaalde planten zoals de cipres en de olijfboom, die juist bekendstaan om het verspreiden van sterk allergeen pollen. Kies bij voorkeur voor soorten uit koelere gebieden.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Dit is een lijstje met planten die je het pollenseizoen liever niet in de buurt hebt:

  1. Alsum (Ambrosia)
  2. Beuk (Fagus)
  3. Els (Alnus)
  4. Berkenboom (Betula)
  5. Grassen (zoals kropaar, raaigras, timoteegras)
  6. Hazelaar (Corylus)
  7. Bijvoet (Artemisia)
  8. Goudenregen (Laburnum)
  9. Linde (Tilia)
  10. Paardenbloem (Taraxacum)

De Alsum ambrosia geeft veel klachten tot aan het najaar. Het is de nummer 1 hooikoorts plant. Haal ze weg als je ze in je tuin hebt. Kijk wel uit, de bladeren veroorzaken irritatie. Voorkom ook dat ze hun zaadjes verliezen, ze vermeerderen zich namelijk erg snel.

Bekijk hier de video met meer tips en lees daarna verder >>

Dit zijn 10 belangrijke boosdoeners die hooikoortssymptomen veroorzaken bij gevoelige personen. Het vermijden van deze planten kan je dus goed helpen om de symptomen te verminderen.

Soorten groen die verhoudingsgewijs minder pollen (stuifmeel) afgeven zijn:

  1. Tulpen (Tulipa)
  2. Krokussen (Crocus)
  3. Lelies (Lilium)
  4. Hyacinten (Hyacinthus)
  5. Sneeuwklokjes (Galanthus)
  6. Iris (Iris)
  7. Zonnebloemen (Helianthus)
  8. Hosta’s (Hosta)
  9. Lavendel (Lavandula)
  10. Afrikaanse lelies (Agapanthus)

Deze 10 planten produceren over het algemeen minder allergene pollen en zijn daarom een goede keuze voor tuinen waar mensen met hooikoorts wonen.

Heb je het hele jaar door (zelfs in de winter) ernstige last van hooikoorts? Dit zijn dé beste tips bij klachten hooikoorts.

Een moestuin is hooikoortsvriendelijk

Een moestuin aanleggen is niet alleen leuk, maar ook nog eens hooikoortsvriendelijk! De meeste groentes bloeien namelijk niet voordat je ze oogst, en fruitbomen- en planten hebben een relatief korte bloeiperiode. Vergeet tenslotte niet het belang van onkruid wieden; niet alleen houdt het je tuin mooi, bepaalde onkruiden zoals de weegbree kunnen voor extra pollenoverlast zorgen.

Met deze tips geniet je maximaal van buiten zijn in je tuin, met minimaal hooikoortsleed!

Tip: Een eigen moestuin aan huis beginnen? Nu is het beste seizoen.

Bron: Weeronline
Hoofdfoto: Alexanders Image. Raaigras: ptk78, Els: Tokio Marine Life, Berk: GunnvorklockarsSebpfolk.

Meer over: