Ga naar de inhoud

Gras onderhoud in de lente: 7 handige tips

Update:
Gazon gras onderhoud

De lente is in aantocht en daar worden we allemaal vrolijk van. Maar misschien niet als je nu naar je gazon kijkt. Hoog tijd voor groot onderhoud. Lees hier wat nodig is om het gras weer tiptop in orde te maken voor de komende zomer.

Nieuw seizoen in de tuin start met onderhoud van gras

Voor tuinliefhebbers betekent het voorjaar het begin van een nieuw seizoen in de tuin. Zodra de temperaturen stijgen, is het tijd om het gras van je gazon onder handen te nemen. Na al die rust in de wintermaanden heeft het gras trek in mest.

Tip 1: Opruimen met de hark

De hoeveelheid zorg die jouw gras nodig heeft in het voorjaar hangt af van de conditie ervan: is er mos en vilt tussen het gras aanwezig? Bevat het veel dood gras? Als dat het geval is, is het misschien niet voldoende om alleen een beetje te bemesten en te maaien. Loop voordat je het gras gaat bewerken eerst eens door je de tuin.

Verwijder dus eerst alle rommel die je tegenkomt in je tuin zoals dode planten en hark de losliggende takken en bladeren tot een hoop. Inspecteer het gazon tegelijkertijd op onzuiverheden. Noteer wat er zoal aan schort en wat er gebeuren moet. Zo maak je een gezonde start in je tuin.

Tip 2: Controleer de bodemgesteldheid

De gezondheid van je gazon begint bij de bodem. Controleer de pH-waarde van de bodem om er zeker van te zijn dat het gras de juiste voedingsstoffen opneemt. Als de pH-waarde uit balans is, overweeg dan om kalk of andere bodemverbeteraars toe te voegen om het evenwicht te herstellen.

Heb je een hond? Let er dan extra op dat je geen grasaren tussen je tapijt hebt zitten. Dit is gevaarlijk voor jouw huisdier. In deze blog waarschuwt de hondenbescherming ervoor: Grasaren is gevaarlijk voor honden!

Tip 3: Maai op de juiste hoogte

Het is belangrijk om je gras op de juiste hoogte te maaien. Als het gras te kort is, heeft het minder vermogen om voedingsstoffen op te nemen en verzwakt het. Hetzelfde geldt voor te lang gras. Stel je maaimachine altijd in op de aanbevolen maaihoogte voor het type gras dat je hebt. Zorg ervoor dat je niet meer dan 1/3 van de grassprieten verwijdert. Je gaat zien dat je gras daarna met de 1e zonnestralen sneller groeit.

Tip 4: Bemest regelmatig als gras niet groeit

Een gebrek aan voedingsstoffen belemmert de groei van gras. Gebruik een goede kwaliteit meststof die geschikt is voor jouw type gras en pas deze toe volgens de aanbevelingen op de verpakking. Regelmatig bemesten zorgt ervoor dat je gras de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om gezond en weelderig te groeien.

Verzorging in het voorjaar: tips voor bemesting

  1. Breng de meststof volgens de instructies aan op het gras.
  2. Besproei de grond grondig na het aanbrengen van de meststof en zorg ervoor dat je waardevolle voedingsstoffen goed verspreidt.
  3. Als er veel mos en onkruid tussen het gras zit, verticuteer het gazon dan eerst (wacht bij voorkeur tot eind april wanneer het wat warmer is) voordat je gaat bemesten.
  4. Gebruik eventueel een meststrooier (zoals hieronder afgebeeld) voor een gelijkmatige verdeling van de meststof over het gazon.

Tip 5: Verticuteren en beluchten

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat je gazon verstikt raakt door mos, onkruid en dood gras. Het verticuteren van je gazon helpt om deze oneffenheden tegen ten gaan en belucht het gras. Overweeg om een verticuteermachine te gebruiken of huur er een in om het werk gemakkelijker te maken. Voor een klein gazon gebruik je een verticuteerhark.

De tekst gaat onder de video verder >>

Tip 6: Zaai kale plekken in met graszaad

Als je kale plekken in je gazon hebt, zaai deze dan bij met graszaad. Kies een graszaad dat geschikt is voor de omstandigheden in jouw tuin en volg de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de gezaaide plekken voldoende water krijgen en bescherm ze indien nodig op een diervriendelijke manier tegen vogels die gek zijn op deze zaden.

Tip 7: Houd onkruid onder controle

Onkruid belemmert de groei van gras, doordat het ook voedingsstoffen en ruimte nodig heeft. Zorg ervoor dat je regelmatig onkruid verwijdert, zowel met de hand als met behulp van onkruidbestrijdingsmiddelen indien nodig. Wees voorzichtig bij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en volg altijd de instructies op de verpakking.

Gebrek aan water heeft het gras deze winter niet gehad. Integendeel, de meeste gazons stonden gedeeltelijk onder water. Blijft het de komende tijd ineens lang droog, zorg er dan voor dat je regelmatig je gazon sproeit.

Geniet straks weer van een mooi gazon en lees hier ook over de gezondheidsvoordelen van tuinieren in de lente.

Meer over: